Meril Taşeli
Girne Belediyesi’ne bağlı Zeytinlik köyünde özel şahsa devredilmesi anayasa tarafından da engellenen bir bölge, Girne Belediye Meclisi tarafından özel bir şahısla takas edildi.
Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, daha önce 2017’de Zeytinlik bölgesindeki yeşil alan olarak kayıtlı bir alanın özel şahsa verilmeyeceğini bildirmesine rağmen, Girne Belediye meclisi, tüm kararları hiçe sayarak bölgeyi özel bir şahısla takas etti. Dahası Belediye Meclisi’nin onayı ile önceden yeşil alan olan yer takasla özel araziye çevrilmiş ve imar hakkı ile bina inşaası yapılmasının da gündemde olduğu öğrenildi.
Kara: Takas edilen alan dere yatağı içinde
Konuyla ilgili GazeddaKıbrıs’a konuşan Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Can Kara hudut düzeltmesi adı altında İyi İdare Yasası’na aykırı bir şekilde eskiden parselasyondan kalan yeşil alanın bir kısmının bölge sakinlerine haber verilmeden takas yapıldığına dikkat çekti.
İmar planı olan bir yerde tapu hudut düzeltmesi veya amalgame birleştirme işlemi yapılmasının planlama makamından onay almadan mümkün olmadığını da belirten Kara, meclis kararının halka danışılmadan alındığına dikkat çekerek, takas edilen yeşil alanın dere yatağının içerisinde kullanılamaz bir bölge olduğunu da ifade etti.
Kara, anayasanın yeşil alanlar ile ilgili maddesinin yeşil alanların özel şahıslara devredilemeyeceğini de sözlerine ekleyerek, tapunun böyle bir uygulama yapmasının Girne-Çatalköy İmar Planı’na da aykırı olduğunu belirtti.
Paralik: İmar Yasası kapsamında planlama onayı alınması gerekirdi
Davacılardan biri olan Sibel Paralik ise, yaptığı açıklamada,belediyeye yaptıkları yeşil alanların özelleşmemesi ve kamu yararına kullanılması için başvuruları olduğunu ifade ederek, konunun defalarca Girne Belediye Meclisi’nde görüşüldüğünü kaydetti.
Paralik açıklamasında şunları kaydetti:
Hudut düzenlemesi başlığı altında takas usulüyle 2020’de senelerdir bu bölgeyi almaya çalışan şahısa verdiler. Bir planlama onayı verdiler ve şu an bir bina yapma aşamasındadır. Eski mal sahibi planlama onayı alırken burayı parselledi. Eski mal sahibi 8 dönümlük araziyi parsellerken İmar Yasası kapsamında mecbur olduğu için %10 yeşil alan olarak ayırdı ve yasa gereği tapusu belediyeye döndü. Cehennem Çukuru’ndan 15 metre kot farkı olan hiçbir şekilde hiç kimsenin kullanamayacağı bir yerden belli bir metre kare verdi, yukardan yolu olan imara açık bir yer aldı. Belediyenin bunu parselleyerek yapması gerekirdi, parsellemesi için de İmar Yasası kapsamında planlama onayı alması gerekirdi ama bu onayı almadı.”
“Belediye, yeşil alanları kamu yararına kullanacağı taahhüdüyle alır”
Tapu da 2017’de geçen Girne İmar Planı’na göre dere koruma yatağı olan ve tarım amacı haricinde kullanılamayacak olan şahsın bir arazisini ve buraya sınır komşusu olan yeşil alandan yeni aldığı yerin amalgame yapıldığına işaret eden Paralik, herhangi bir amalgame işlemi öncesinde de planlama onayı alınmasının gerektiğini ancak bu onayın da alınmadığını sözlerine ekledi.
Paralik, tapuda iki farklı statüde ve farklı hakları olan arazinin amalgame yapıldığını söyleyerek, belediyelerin yeşil alanların tapularını kamu yararına kullanacağını taahhüt ederek aldığını da kaydetti.
2012’de verilen Savcılık görüşü, yeşil alanın herhangi bir şekilde elden çıkarılmasının mümkün olmadığını belirtmişti.
Yetkililer, alınan bu kararın Girne-Çatalköy İmar Planı’na da aykırı olduğunu ifade ediyor.
Özelleşmeyi onaylayan Belediye Meclisi kararı