İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar, yüz binlerce evi, okulu, hastaneyi ve camiyi yıkarak altyapı sistemlerinde hasar bıraktı.
Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’den araştırmacılar, bu yıkımın karbon ayak izini hesapladı.
Buna göre, İsrail, Ekim 2023’ten Şubat 2024‘e kadarki dört ayda Gazze’de 60 milyon ton değerinde karbon emisyonuna yol açtı. Bu miktar, Portekiz ve İsveç’in 2022 yılındaki toplam emisyonuyla hemen hemen aynı seviyede.
İsrail dört ayda 26 milyon ton enkaz bıraktı
Gazze’deki 26 milyon tonluk enkazın ve molozların temizlenmesi yıllar sürecek. İsrail’in saldırılarının ardından Gazze’yi yeniden inşa etmenin yıllık karbon emisyonu, 135 ülkenin toplam emisyonunu aşacak.
Araştırma henüz hakem onayından geçmedi ve askeri emisyon verilerinde eksiklik bulunuyor.
The Guardian ile paylaşılan araştırmanın öne çıkan bulguları şu şekilde:
- Gazze’deki savaşın ilk 120 gününde gerçekleştirilen saldırıların neden olduğu karbon emisyonu, Vanuatu ve Grönland’ın da aralarında bulunduğu 26 ülkenin yıllık karbon ayak izinden daha yüksek.
- Toplam emisyonların yüzde 30’luk bölümünü dört aylık süre boyunca İsrail’e bomba, mühimmat ve askeri malzeme yardımı yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin kargo uçakları saldı.
- 2023 Ekim’inden 2024 Şubat’ına kadar gerçekleştirilen saldırıların karbon maliyeti, ABD’de yaşayan 77 bin 200 hanenin yıllık toplam enerji kullanımı ile eşdeğer.
Neredeyse tamamından İsrail sorumlu
Emisyon hesabında İsrail ve Hamas’ın dengesiz payı dikkat çekti. Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından itibaren hesaplanan 652 bin 552 metrik ton karbondioksitin (tCO2) yüzde 99’undan fazlası, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava ve kara saldırıları oldu.
Hamas roketlerinin tahmini emisyonu bin 140 tCO2 olarak hesaplanırken Hamas tarafından depolanan yakıtın emisyonları ise 2 bin 700 tCO2. Bu da toplam 454 ABD’linin yıllık enerji kullanımına tekabül ediyor.
Araştırma ekibi, daha önce de savaşın ilk 60 günü için bulgularını yayınlamıştı.