Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi yayımlandı. Raporda Kıbrıs’ın kuzeyi 76’ncı sırada yer alırken, güneyi 26’ncı, Türkiye ise 153’üncü sırada kendine yer buldu.
Her yıl 180 ülkenin incelendiği Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nin 2021 yılı raporu yayımlandı. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yayımlanan rapor, bu yıl aşı ve pandemi tartışmaları üzerinde şekillendi.
Kıbrıs’ın kuzeyi 76’ncı sırada
Geçtiğimiz yıl 77’nci sıradan listeye giren Kıbrıs’ın kuzeyi bu yıl bir sıra ilerleyerek 76’ncı sıradan kendine yer buldu. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Kıbrıs’ın kuzeyindeki mevzuat basın özgürlüğünü korumaktadır. Ancak mevzuatta, kamu düzenini, ulusal güvenliği veya kamu ahlakını koruma adına sınırlandırmalar bulunurken, aşağılama bir suç olarak irdelenmeye devam etmektedir.
İfade özgürlüğünü kısıtlamak için “yasadışı içerik” ve “terörist faaliyetler” hakkında belirsiz hükümlerle “bilgi teknolojisine bağlı suçlar” konulu Bilişim Yasası yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Türkiye’yi ve Türkiye’nin Kıbrıs’a yönelik politikalarını ele almak sorun teşkil etmektedir. Avrupa Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, 2019 yılında bir karikatür ve iki makale yayımladığı gerekçesiyle, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etmek suçlandı.
Türkiye’de yetkili Radyo Televizyon Üst Kurulu, TÜRKSAT’a Diyalog TV’de Erdoğan’a “hakaret edildiği” ve “Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve bölünmez birliğini ihlal ettiği” gerekçesiyle televizyonun yayınlarını durdurmasını emretti.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü muhabiri gazeteci Esra Aygın, Ersin Tatar’ın Covid-19 aşı teslimatları hakkındaki açıklamalarını eleştirdikten sonra hakarete uğradı ve tehdit edildi. Özgür Gazete’nin, Tatar’ın cumhurbaşkanlığına aday olduğu sırada Erdoğan’ın kampanya ekiTatabiyle gizlice buluştuğu fotoğraflarını yayınlamasının ardından, Tatar, fotoğrafların yabancı bir istihbarat teşkilatı tarafından çekildiğini ve Özgür Gazete’nin gazetecilerinin casus olduğunu ima etti. Türk makamları, gazeteci Ayşemden Akın’ı makalelerinden birinde Türkiye’ye ve nüfusuna hakaret etmekle suçladı. Geçiş noktaları, Covid-19 pandemisi sırasında kapatıldı ve gazetecilerin hareketlerini ve bilgiye erişimlerini engelledi.”
Kıbrıs Cumhuriyeti 26’ncı sırada
Kıbrıs Cumhuriyeti, örgütün listesine bu yıl 26’ncı sıradan giriş yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Anayasa basın özgürlüğünü garanti eder, ancak siyasi partiler, Ortodoks Kilisesi ve ticari çıkarların hepsi medya üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Aşağılama hala suçtur. Gazetecilik, adanın kuzeyiyle olan çatışmayla bağlantılı olarak belirli terimlerin kullanılmasına ilişkin yasaklar ve devlet tarafından tanınmayan Ermeni Soykırımı ve savaş suçlarının reddedilmesiyle de sınırlıdır.
Genel denetçi kısa bir süre önce İngilizce bir günlük olan Cyprus Mail’i raporlarında bir Türk coğrafi adı kullandığı için tehdit edildi. Gazete “bir suç işledi” dedi.
Hükümet temsilcilerini de içerdiği iddia edilen bir yolsuzluk davasını araştıran bir gazeteci olan Makarios Drousiotis, sürekli gözetim altında olduğunu, bir siber saldırının kurbanı olduğunu ve hayatından korktuğunu söyledi.
El Cezire’nin Kıbrıs’ın “altın pasaportlar” planı hakkındaki açıklamaları, Parlamento Başkanı Demetris Syllouris ve milletvekili Christakis Giovanis’in Ekim 2020’ta istifalarına yol açtı. Andreas Paraschos, Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’i skandalla ilgili bir makale yayınladıktan üç gün sonra çalıştığı Kathimerini gazetesinden istifa etti. bu da hükümetin yayıncıları üzerinde baskı yapmasına ve özür dilemesine neden oldu.
Polis bu arada yolsuzluk karşıtı bir protesto sırasında aşırı şiddet kullandı, çok sayıda kişi yaralandı. Adanın iki kısmı arasındaki geçiş noktaları kapatıldı ve gazetecilerin hareketlerini ve bilgiye erişimlerini engelledi.