Tüm mutluluk ve verim araştırmalarında dünya genelinde hep ilk 10’da çıkan İskandinav ülkesi Finlandiya, eğitimde devrim niteliğinde bir sisteme geçmeye hazırlanıyor. Bu yeni eğitim sisteminde geleneksel derslerden hiçbiri yer almayacak. Köklü değişikliğin tam olarak 2020 itibarıyla tamamlanması bekleniyor.
Sputnik’in haberine göre, tüm araştırmalarda pek çok alanda olduğu gibi eğitim sisteminde de dünya genelinde en iyi ülkeler arasında çıkan Finlandiya, bunu yeterli bulmayarak devrim niteliğinde bir reformu uygulamaya koyacak. Hükümetin aldığı radikal karar ile alışılagelmiş tüm klasik dersler müfredattan kaldırılacak. Sistem ilk etapta 16 yaş düzeyindeki daha yetişkin öğrenciler ile başlayacak ve 2020 yılına kadar köklü biçimde tüm eğitim ağına yayılacak.
DİSİPLİNLERARASI VE UYGULAMALI
Fizik, matematik, edebiyat, tarih, coğrafya gibi derslerin yerine öğrenciler, olaylar ve fenomenleri disiplinlerarası ve uygulamalı bir formatta öğrenmeye başlayacak. Örneğin İkinci Dünya Savaşı, hem tarihsel, hem coğrafi, hem de matematiksel bakış açısıyla birlikte incelenecek. Ayrıca, iklim değişikliği, Avrupa Birliği ve toplumsal sorunlar gibi hayata hazırlık niteliğinde konulara da katılımcı bir yaklaşımla vakıf olacak. Öğrencilerin tek tek değil gruplar halinde dersi sanki aralarında tartışıyormuş gibi işlemelerine de izin verilecek.
We really need to overhaul our education too, especially in primary years. https://t.co/Cmkv9R0Tm2
— Natalia Brzezinski (@natalbrzezinski) November 14, 2016
BİR KEZ ÖĞRENEN BİR DAHA UNUTMAYACAK
Yine örneğin ‘Kafede Çalışmak’ gibi ilginç bir ders ile öğrenciler İngiliz dilini, ekonomiyi ve iletişim becerilerini aynı zaman zarfında geliştirebilecek. Ezberci bir öğrenim sistemi yerine uygulamalı olduğu için bir kez öğrenen öğrenci bir daha unutmayacak. Öğrenciler ayrıca kendi çalışmak istedikleri konu başlıklarını kendileri belirleyecekler. Örneğin buna göre bir öğrenci kimya veya fizik derslerindeki bütün üniteleri görmek ve sınavda bunlardan geçmek zorunda olmayacak. Sadece kendi belirlediği konulardan sorumlu olacak.
GELENEKSEL ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ DE TARİH OLACAK
Geleneksel öğrenci-öğretmen ilişkisi de bu sistemle değişecek. Kollektif çalışmayı öğreten Finlandiya’nın yeni eğitim sistemi ile öğretmenlere büyük bir iş yüklenecek. Bu nedenle öğretmenlerin maaşlarında da artışlar olacak.
ÖĞRETMENLER ÇALIŞMALARA BAŞLADI
Yeni reform sistemi ile farklı branşların öğretmenlerinin de farklı konular üzerine işbirliği yaparak birlikte çalışmaları gerekecek. Helsinki’deki öğretmenlerin neredeyse % 70’i yeni sisteme uygun olan gerekli bilgileri sunmak ve hazırlık çalışmalarını üstlenmek adına işe başlamış durumda.
‘KLASİK EĞİTİM 19. YÜZYILDAN KALMA, BİZ 21. YÜZYILA TAŞIYACAĞIZ’
Eğitim Bakanı Marjo Kyllonen, Helsinki’de geçen yıl yaptığı basın toplantısında, yapacakları değişikliği şöyle açıklamıştı: “1900’lü yılların başında tasarlanan ve o zamanlar faydalı olan eski moda bir anlayış ile okullarda eğitim veriyoruz. Oysa günümüzde ihtiyaçlar aynı değil. Dolayısıyla 21. yüzyıl için uygun bir eğitim modeli lazım.”