22 Ocak (yarın), Afrika Gazetesi’ne yönelik düzenlenen faşist saldırının dördüncü yıldönümü… Yaşanan anları unutmamak adına GazeddaKıbrıs olarak hatırlatma yapma ihtiyacı hissettik. Çünkü toplumsal hafıza önemlidir!
Gözü dönmüş faşist kalabalığın 22 Ocak 2018’de Afrika Gazetesi’ne saldırıp, Meclis’te yemin töreni gerçekleştiği sırada Meclis damına çıkıp bayrak açmalarının üzerinden tam dört yıl geçti!
Türkiye’nin Afrin’e düzenleyeceği askeri operasyona yönelik Afrika Gazetesi’nde “Türkiye’den bir işgal harekatı daha” manşeti atılmasının ardından, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “oradaki vatandaşlarımızın gerekli cevabı vereceğine inanıyorum” sözleriyle azmettirmesi sonucu gerçekleşen saldırılarla ilgili halen “aranan” saldırganlar bulunuyor…
22 Ocak 2018’de Afrika Gazetesi önünde toplanan grup içindeki bazı saldırganlar, önce binayı taş yağmuruna tutarak camlarını kırmış, ardından bayrak direklerini kullanıp gazete binasının balkonuna çıkarak gazetenin tabelasını sökmüş ve içeriye girmeye çalışarak gazetecilere saldırmak istemişti.
Polis saldırıları izledi
Afrika Gazetesi önündeki saldırısına ara veren faşist kitle, soluğu Cumhuriyet Meclisi önünde almış, bir şekilde meclise girerek, meclisin damına çıkmayı başarmıştı. Meclis damına çıkan saldırganlar bir süre orada kabile bayrağı sallamalarının ardından, yürüyerek aşağıya inmişti.
Polis bu sırada olayları izlemeye devam etti. Meclisin damına çıkan kişiler hakkında dahi o anda tutuklama kararı çıkarılmadı.
Saldırıya, Büyükkonuk Belediyesi başta olmak üzere, Ulusal Birlik Partisi’nin yönettiği bazı belediyelerden de destek gelmişti. Büyükkonuk Belediyesi, saldırıya dönüşen eylem için otobüs kaldırmıştı.
Akıncı da nasibini aldı
Afrika Gazetesi’ne yönelik taşlı, yumurtalı saldırılar devam ederken, Meclis’te yemin etmeye çalışan vekilleri izleyen dönemin Cumhurbaşkanı Akıncı, olayları yatıştırmak için gazete binasının önüne gitmiş ancak gözü dönmüş saldırganlar tarafından yuhalanmıştı.
Seçtirilmiş Cumhurbaşkanı ile beraber fotoğraf
Daha sonra saldırganlar, meclis içinde yapılan yemin töreni sonrası gerçekleşen resepsiyona katıldı. Ekim ayında gerçekleşen seçimle Cumhurbaşkanlığı’na seçtirilen dönemin UBP Genel Başkanı Ersin Tatar, Afrika Gazetesi saldırılarının başını çekenlerden biri olan Ak Hataylılar Derneği Başkanı ile beraber fotoğraf çekmişti.
Bahsi geçen kişi Ulusal Birlik Partisi’nin son Genel Kurulu’nda Parti Meclisi’ne de aday olmuş ancak seçimi kazanamamıştı.
Eylem ciddi hasarla sona erdi
Bazılarının Madımak katliamına benzettiği olay, öğle saatlerinde sona ermiş, ardında Afrika Gazetesi’nde meydana gelen ciddi hasar ve tutuksuz birçok saldırgan bırakmıştı. Saldırının akşam saatlerinde devam edeceği duyumunu alan bazı yurttaşlar, Afrika Gazetesi’ne destek vermek amacıyla akşam saatlerinde gazete önünde toplanmıştı. Gecenin geç saatlerine kadar Afrika Gazetesi önünde nöbet tutan yurttaşlar, gazete baskıya gidince gazete binası önünden ayrıldı.
Birkaç tutuklama yapıldı, halen arananlar var!
Afrika Gazetesi ve kktc meclisine yapılan saldırılarla ilgili hiçbir tutuklama yapmayan polis teşkilatı, tepkinin doruğa ulaşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da girişimleriyle birlikte birkaç tutuklama yaptı.
Olaylarda 6 kişi tutuklanıp yargı önüne çıkarılırken, polisin açıklamasına göre “görüntülerde tespit edilen 9 kişi” hala aranıyor. Saldırganların avukatlığını ise Yeniden Demokrasi Partisi Başkan Yardımcısı Enver Öztürk yapmıştı.
Mahkeme süresince, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı ve YDP Lefkoşa Milletvekili Bertan Zaroğlu da saldırganlara destek vermek amacıyla mahkemeye gelmişti.
Şartlı tahliye edildiler
CTP-HP-TDP-DP Hükümeti, mahkeme tarafından 2 aydan 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılan faşistleri oy birliği ile tahliye etmişti.
Bağımsızlık Yolu o dönemde İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’a şartlı tahliye gerekçesini sormuş, yanıt olarak ise “hükümlü saldırganların cezaevinde geçirmiş oldukları süredeki iyi halleri ve pişmanlık duymaları” nedeniyle tahliye kararı alındığı belirtilmişti.