Koronavirüs tehlikesiyle evde kalmak her geçen gün daha da zor bir hale geliyor. GazeddaKıbrıs olarak, evde geçirdiğiniz zamanın daha kaliteli olabilmesi için, ailenizle beraber izleyebileceğiniz; 10 Türk Filmi hazırladık.
Filmler, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Radyo TV ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fevzi Kasap’ın önerileriyle hazırlanmıştır.
NOT: Filmler karışık olarak sıralanmıştır.
10 – Ah Güzel İstanbul – Yönetmen: Atıf Yılmaz
Ah Güzel İstanbul, 1966 yapımı bir Türk filmdir. Senaryosunu Safa Önal ve Ayşe Şasa ‘nın birlikte yazdıkları bu kara komedi tarzındaki filmi Atıf Yılmaz yönetmiş, baş rollerinde Sadri Alışık ve Ayla Algan oynamışlardır. Siyah beyaz görüntülerini Gani Turanlı’nın çektiği filmin müzikleri Metin Bükey’e aittir.
‘Artist’ olmak için köyünden kaçan bir genç kız ile alkolik bir sokak fotoğrafçısının öyküsünün anlatıldığı filme San Remo’da 10.Uluslararası Bordighera Gülmece Filmleri Şenliği ‘nde “Gümüş Ağaç” ödülü verilmiştir.
9 – Susuz Yaz – Yönetmen: Metin Erksan
Ege’nin kurak topraklarındaki köylerden biri… Su sıkıntısı çeken köy halkı, yaşayabilmek için suya, su içinse su kaynaklarını arazisinde bulunduran Osman ve Hasak isimli kardeşlere muhtaçtırlar. Ağabey Hasan her zaman açgözlü ve hırslı olan taraf olmuştur. Köylülerin yakarışlarına rağmen bir damla bile su vermeyi kabul etmez. Haliyle işler fazlasıyla değişir. İyi yürekli Osman ise ağabeyinin zıttıdır. Bu genç adam ağabeyinin hırsı ve hataları nedeniyle hapishaneye dahi düşecek, aile yapısı yerle bir olacaktır.
Susuz Yaz, içerisinde barındırdığı kuvvetli siyasi taşlamaları ile politik sinemamızın az sayıdaki örneğinden biridir. Ülkemizde uzunca süre gösterimi yasaklanan yapıt Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazanarak olağanüstü bir başarı göstermiştir.
8 – Vesikalı Yarim – Yönetmen: Ömer Lütfi Akad
Evden işe, işten eve gidip gelen evli ve çocuklu manav Halil, bu monoton hayatında değişiklik olsun diye bir gün arkadaşlarıyla pavyona gider. Pavyonda, orada çalışan kadınlardan biri olan Sabiha’ya tanışır.Halil Sabiha’ya, Sabiha da Halil’e aşık olmuştur. Fakat Halil Sabiha’dan evli olduğunu saklar. Sabiha Halil’le ilgili gelecek planları yaparken, gerçeği öğrenince altüst olur. Halil’in yuvasının yıkılmasını göze alamadığı için onu kendinden soğutmaktan başka şansı yoktur.
Edebiyatımızın en önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın Menekşeli Vadi adlı öyküsünden sinemaya uyarlanan siyah-beyaz bu melodram Yeşilçam sinemasının da kilometre taşları arasındadır. Safa Önal’ın senaryosundan Lütfi Ömer Akad tarafından çekilen filmin başrollerini ise Türkan Şoray, İzzet Günay ve Ayfer Feray paylaşmıştır.
7- Aile Şerefi – Yönetmen: Orhan Aksoy
Fakir ama gururlu bir adam olan Rıza işportada çeşitli işler yaparak kalabalık ailesini kıt kanaat geçindirmeye çalışır. Karısı Adile 5 çocuğunu da layıkıyla yetiştirerek, hepsinin iyi eğitim alıp, elinin ekmek tutmasını ister. Kızları Ayşe evlenince yeni damat Zihni de onların evine iç güveysi taşınır. Ailenin tüm fertleri, işportacılık, fabrika ve atölye işçiliği gibi işlerde çalışır ve kendi yağlarıyla kavrulurken evin en küçük oğlu Murat bir araba kazası geçirir. Şimdi tüm aile Murat’ın iyi olması için her türlü çareye başvurur.
Yönetmenliğini Orhan Aksoy’un üstlendiği Yeşilçam klasiğinde Münir Özkul, Adile Naşit, Itır Esen, Şevket Altuğ ve Ayşen Gruda gibi yıldız isimler yer alıyor.
6- Gülen Gözler – Yönetmen: Ertem Eğilmez
Yaşar Usta geniş ailesiyle beraber İstanbul’da yaşamaktadır. Karısı, beş kızı ve kendisinden oluşan bu kalabalık ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalışmak zorundadır. Her şeyin yanında da kızlarının fikirlerini pek de umursamayarak, onlar için uygun damat adayları aramaktadır. Geçim derdi, gönül dertleriyle birleşmenin arifesindedir.
Ertem Eğilmez’in en sevilen filmlerinden biri olan Gülen Gözler, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda, Müjde Ar ve Şevket Altuğ gibi isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor.
5- Selvi Boylum Al Yazmalım – Yönetmen: Atıf Yılmaz
Selvi boylu yakışıklı İlyas ile al yazmalı güzeller güzeli Asya… Sevgi mi, emek mi? İşte efsanevi Sovyet yazarı Aytmatov, romanında ve şimdi de beyazperde’ye ikinci kez uyarlanan bu yapımda insanların bu soruya yanıt vermesini istiyor. Birbirlerine körkütük aşık olan İlyas ve Asya’nın arasındaki muhteşem aşkın sonu felaketle sonuçlanır. İlyas Asya’yı aldatmıştır. Destansı aşk beklenmedik şekilde sona ermiştir.
Hayattaki en büyük tutkusu kamyonu ‘Arkadaş’ olan İlyas’ın geçimsiz tavırlarının üzerine bu ihanet de eklendiğinde Asya evini terk eder. İlyas başka bir seçenek bırakmamıştır çünkü. Tek oğlu Samet’le kimsesiz kalan çaresiz kadın türlü zorluklar sonrasında Cemşit isimli bir adamla tanışır. İyilik timsali olan Cemşit çaresiz kadın ve oğluna evinin kapılarını açar, kendi ailesiymiş gibi yakın davranır. Yıllarca bu şekilde yaşayan Cemşit ve Asya artık bir aile olmuştur ve Samet Cemşit’e ‘baba’ demektedir. Her şey böylesine yolunda giderken bir gün ansızın İlyas çıkagelir. Türk sinemasının başyapıtlarından biri olan klasik yapıt SSCB’de eserleri en fazla okunan büyük edebiyatçılardan yazar Cengiz Aytmatov’un Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlanmıştır.
4- Sürü – Yönetmen: Zeki Ökten
Türkiye sinema tarihinde bir başyapıt olarak literatüre geçen “Sürü” filminde, feodal sorunlar beyazperde’ye başarılı bir gerçekçilik ile yansıtılıyor. Hamo (Tuncel Kurtiz) geçimleri hayvancılık üzerine kurulu, göçer bir ailenin reisidir. Hamo’nun oğlu Şivan (Tarık Akan), kaderin bir cilvesi olarak, aralarında kan davası olan düşman bir aşiretin kızı Berivan’la (Melike Demirağ) evlidir.
Hamo, oğlundan olan üç çocuğu da yaşamadığı için Berivan’a bir türlü ısınamamaktadır. Berivan, Hamo’nun aşireti için uğursuz ve lanetlenmiş bir gelindir. Hamo, sürekli oğlunun aklını çelmek istemektedir. Şivan’ın Berivan’dan boşanmasını ister. Şıvan ise, babasının baskılarına karşı, yalnız ve çaresiz Berivan’i terketmez. Bu yüzden baba oğul surekli kavgalıdırlar.
3- Kırık Bir Aşk Hikayesi – Yönetmen: Ömer Kavur
Kırık Bir Aşk Hikayesi, birbirlerini seven fakat ayrılmak zorunda olan Fuat ve Aysel’in hikayesini anlatıyor. Genç bir iş adamı olan Fuat işleri kötüye gidince ailesinin baskısı ile bir fabrikanın kızıyla nişanlanır. İstemeyerek nişanlanan Fuat, köye yeni gelen edebiyat öğretmeni Aysel’i görür görmez genç kadına aşık olur. Aysel, her gün kendisini görmek için türlü bahaneler yaratan Fuat’a başta mesafeli davranır. Zaman geçtikçe yakınlaşan Fuat ve Aysel’in uğraşması gereken birçok sorun vardır. Fuat’ın işleri gittikçe daha kötü bir hal alır ve ailesi her geçen evlenmesi yönünde daha çok baskı yapar. Aysel sevdiği adamı içine düştüğü sıkıntılı durumdan kurtarmak için en iyi çözümün kasabayı terk etmek olduğunu düşünür. Fuat her ne kadar Aysel’den ayrılmayı istemese de sevdiği kadının gitmesine göz yumar…
Yönetmen koltuğunda Ömer Kavur’un oturduğu filmin senaryosunu Kavur, Selim İleri ile birlikte kaleme alıyor. Başrollerini Kadir İnanır ile Hümeyra Akbay’ın paylaştığı filmin kadrosunda ayrıca Güler Ökten, Orhan Çağman, Özlem Onursal, Orhan Aykanat gibi isimler yer alıyor.
2- Yol – Yönetmen: Yönetmen: Şerif Gören
Sıkı yönetim döneminin en iç acıtıcı dönemlerindeyiz… İmralı Cezaevi’nde yatan beş mahkum, kendilerine verilen bir izin sayesinde bir haftalığına köylerine dönebileceklerdir. Ancak yol uzundur, yol tehlikelidir, yol can alır. Dışarıdaki dünya içeridekinden hiç farklı değildir. Zulüm her yerdedir, bu topraklarda insan olmak hiç kolay değildir.
Anadolu topraklarından çıkmış en gerçekçi, en dokunaklı hikayelerin başını çeken Yol üzerine söylenecek çok fazla şey vardır. Yılmaz Güney’in sinemamızın yüz aklarından biri olan bu ölümsüz yapıtı, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü alarak evrensel anlamda da başarısını kanıtlamıştır.
1 – Hakkari’de Bir Mevsim – Yönetmen: Erden Kıral
Politik sebeplerle Hakkari’ye sürülen genç bir öğretmen, bu sınır köyünde yaşayacağı tek mevsim olan kış mevsimi boyunca deneyimlediği tecrübeleri beyaz perdeye aktaran filmin yönetmen koltuğunda usta yönetmen Erden Kıral bulunuyor.
Ferit Edgü’nün romanından beyaz perdeye uyarlanan film 1983 yılında Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülüne layık görülmüştür. Türkiye’de uzunca bir dönem yasaklı kalan filmin başrollerinde Genco Erkal, Şerif Sezer ve Rana Cabbar gibi isimler bulunuyor.