Grön Vegan Life bloğunda yayınlanan Raporlar İklim Değişikliği ile Mücadele için Hayvansal Ürün Tüketiminin Kesilmesini Öneriyor başlıklı yazıda son dönemde yapılan araştırmalara yer verdi. Makalede “Et” tüm gıdalar arasında iklime en zararlı gıda olarak biliniyor. 2017 yılında Amerika Doğal Kaynaklar Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışmadan, her kilogram “et”in, 26.5 kg CO2 emisyonuna neden olduğunu söylüyor” ifadeleri kullanıldı.
Makalenin tamamı:
Yapılan çalışmalar, iklim değişikliği ile mücadele için hayvansal gıda tüketimini kesmemiz gerektiğini söylüyor. “Et” tüm gıdalar arasında iklime en zararlı gıda olarak biliniyor. 2017 yılında Amerika Doğal Kaynaklar Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışmadan, her kilogram “et”in, 26.5 kg CO2 emisyonuna neden olduğunu söylüyor.
“Et” tüketiminin kesilmesi, küresel emisyon ile mücadele için en etkili yöntem olarak belirtiliyor.
İngiltere’deki çiftliklerin saldığı sera gazlarının büyük bir çoğunluğunu kuzu, sığır eti ve süt ürünleri üretimi teşkil ediyor. İngiliz Hükümeti İklim Değişikliği Komitesi’nin (CCC) raporununa göre koyun ve sığırlar, İngiltere’deki tarımsal emisyonların yaklaşık % 58’inden sorumlu.
İngiliz Danışma Komitesi’nin yeni raporu, iklim değişikliğiyle mücadele için koyun ve sığır sayısında % 20-% 50’lik bir kesinti çağrısında bulundu. Artan uluslararası konsensüs, kırmızı “et” yemenin sadece sağlık için değil, çevre için de kötü olduğunu belirtiyor.
Danışma Komitesi, inek ve koyun ürünlerinin tüketiminde dramatik bir düşüşün, 7 milyon hektarlık bir otlak alan yaratabileceğini ve bunun da ormanlık alan olarak kullanılması ile karbon depolamasına yardımcı olacağına işaret etmektedir. Rapor aynı zamanda İngiltere’nin ormanlık arazilerinin% 14’ten % 19’a çıkarılmasını tavsiye edilmektedir.
Komite ayrıca, sığır ve kuzu tüketimindeki düşüşün bitkisel temelli gıda tüketiminde artışa yol açacağını da belirtti.
İklim değişikliğinin azaltılmasına yardımcı olacak “yeni arazi kullanım politikası” yaratmayı amaçlayan raporda, İngiltere’nin ormanlık alanlarını artırmanın yanı sıra sel risklerinin azaltılması için öneriler de yer alıyor. Tüm bu öneriler ise hayvancılık arazilerinin yerini ormanlık arazilere bırakması gerektiğine işaret ediyor.
BM’nin Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, dünyadaki sera gazı emisyonlarının% 14,5’inden sorumlu olan hayvancılık, iklim değişikliğine önemli bir katkıda bulunuyor. Bu emisyonların% 65’i et ve süt endüstrisinden gelmektedir.
BM’nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından yayınlanan yakın tarihli bir raporda, insanların % 30 daha az hayvansal ürün tüketmesi gereği vurgulandı. Daha az et yemek, HİKP’nin ormanların korunması da dahil olmak üzere tarım ve arazi kullanım uygulamalarını elden geçirmesi için önerilen bir dizi azaltım stratejisinden biridir.
Geçen ay yapılan bir araştırmada, nüfus artışının ve büyük miktarlarda kırmızı etin ve işlenmiş gıdaların Batı’da tüketilmesinin sonucu olarak, gıda sisteminden gelen çevresel baskıların 2050 yılına kadar% 90’a kadar artabileceği öngörülüyordu.
Kaynak: Combat climate change by cutting beef and lamb production, CNN
Raporlar İklim Değişikliği ile Mücadele İçin Hayvansal Ürün Tüketiminin Kesilmesini Öneriyor