Kapalı Maraş’tan yoğun bir şekilde varlığını sürdüren ve yayılan, babutsalara ciddi hasarlar veren pamuk biti hastalığıyla ilgili olarak Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, gazzeddakıbrıs’a konuştu.
2016 yılında hastalığın yoğun bir şekilde kapalı Maraş’ta göründüğünü ifade eden Ercilasun, hastalığın Serdarlı’ya kadar yayılmış olabiliceğini belirtti.
Gözlerimize inanamadık
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, Güvenlik Kuvvetleriyle görüştükten sonra kapalı Maraş’a inceleme için giriş yetkisi aldıklarını ve ilk incelemede çok yoğun tahribatların olduğunu gözlemlediklerini vurguladı. “Hastalıktan dolayı bazı yerlerde yeşillik bile yoktu gözlerimize inanamadık” ifadelerini kullanan Ercilasun, hastalığın çok vahim boyutlarda olduğunu vurguladı.
Hastalığın tespit edilmesinin ardından, Mağusa Belediyesi, Tarım Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyleyen Ercilasun, hastalıkla mücadele konusunda ortak bir proje geliştirdiklerini kaydetti.
İlk ilaçlamalar Haziranda başladı
Tahribatın çok büyük miktarda olduğunun altını çizen Ercilasun, Haziran ayından itibaren kapalı Maraş’ın içinde iki kez ilaçlama yaptıklarını açıkladı. Belediye’nin ise kapalı Maraş’ın dış kesimlerinde ilaçlamalar yaptığını belirtti.
Hatalık çevre bölgelere de yayıldı
Hastalığın çevre köylere, hatta Serdarlı’ya kadar yayıldığ bilgisini aldıklarını kaydeden Ercilasun, ilaçlamanın ileride hastalığın yayıldığı bölgelerde de gerçekleşeceği bilgisini verdi. Ercilasun hastalığın aynı şekilde güneyde de yayılmakta olduğunu belirtti.
İlaçlamayla geçecek fakat yok etmek de gerekecek
Pamuk biti hastalığının ilaçlamayla geçebileceğini kaydeden Ercilasun, yoğun bir şekilde hastalığın baş gösterdiği kesimlerde ilaçlamanın yetersiz kalacağının altını çizdi. Yoğun hissedilen ve geri dönüşü olmayan vakaların yok edilmesi gerektiğini vurgulayan Ercilasun, kapalı Maraş’ta ilaçlamalardan sonra herhangi bir kontrolün henüz yapılamadığını söyledi.