• Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Cuma, Mayıs 9, 2025
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazeddakıbrıs
27 °c
Nicosia
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
  • ANA SAYFA
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
        • PENNA
      • DÜNYADAN YAZARLAR
        • PROJECT SYNDICATE
    • RÖPORTAJ
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • TÜM İÇERİK
Bulamadık
Tümünü Gör
Gazedda
Bulamadık
Tümünü Gör
Ana Sayfa HABER KIBRIS

Eide, Liderlerle Görüştü: Mekik Diplomasisi Devam Edecek

Gazedda Gazedda
28 Kasım 2016
Okuma Süresi: 4 dk
A A
Eide, Liderlerle Görüştü: Mekik Diplomasisi Devam Edecek
https://bsky.app/profile/gazeddakibris.bsky.socialhttps://www.threads.net/@gazeddakibris

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakere sürecinin ilerlemesi için henüz bir yol bulunamadığını ancak bu yolun bulunması için liderlerle görüşmelerinin devam edeceğini söyledi.

Eide, Kıbrıslırum lider Nikos Anastasiadis ve Kıbrıslıtürk lider Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği görüşmelerin çıkışında basına açıklamalarda bulundu.

Her iki liderle de görüşmesini bugün yapan Eide, her iki liderin de Kıbrıs sorununu çözme yönünde isteklerini dile getirdiğini, bundan şüphe duyulması için herhangi bir gerekçe bulunmadığını söyledi.

eide_anastasi1

EİDE: MONT PELERİN’NIN 2. AŞAMASI BİR GERİLEME

Anastasiades ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Mont Pelerin`de gerçekleştiren Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin ikinci aşamasını bir gerileme olarak nitelendirdi ve “başarmak için beklenenleri başaramadık” dedi. Eide ayrıca, aralarında köprüler kurulamayacak konular olmadığını vurguladı.

Eide, gelecekte Kıbrıs sorununda yapılacak çalışmalar için liderlerin görüşlerini dinlemek istediğini belirti. Eide, Kıbrıs sorunundaki sürecin iki lider tarafından yapılan bir süreç olduğunu ve gelecekte atılacak doğru adımlar ile ilgili kararın iki lider tarafından alınması gerektiğini açıkladı.

Anastasiadis ile iyi ve verimli bir görüşme yaptığını belirten Norveçli Diplomat, görüşmenin Mont Pelerin’deki müzakerelerin ikinci aşamasından sonra oluşan duruma odaklandığını ve paylaşılacak düşünceler varsa bunları önce Sayın Akıncı ile paylaşacağını söyledi.

Eide, “önlerinde bulunan yolu düşünmek amacıyla her iki taraf da kısa bir derinlemesine düşünme dönemi (reflection period) istediklerine karar verdiler. Bu derinlemesine düşünme döneminin şimdi sona yaklaştığını düşünüyorum. İki liderin bundan sonra nasıl ilerleyeceklerini öğrenmek için burada bulunuyorum” dedi.

Eide, bunun iki lider tarafından ilerletilen bir süreç olduğunu, BM Güvenlik Konseyi tarafından tamamen desteklendiğini, şu an atılacak doğru adımların neler olduğuna iki liderin karar vereceğini söyledi.

Müzakerelerin yeniden başlaması için köprüler oluşturacak fikirleri olup olmadığı sorusuna Eide, iki taraf ile görüşmeden bir açıklamada bulunmak istemediğini dile getirdi.

“Sayın Akıncı’ya herhangi bir mesaj iletecek misiniz?” sorusuna Eide, somut bir şey söylemeyeceği cevabını vererek, “üzerinde çalıştığımız şey, sahip olduğumuz momentumun yeniden geliştirilmesidir. Bu, iki lider tarafından alınacak bir karardır” dedi. Eide bunu kolaylaştırmaya çalıştığını ancak kararı kendisinin almayacağını kaydetti.

Mont Pelerin’deki müzakerelerin 2. aşamasında nelerin yanlış gittiğini değerlendirilmeye davet edilen Eide, “belirli bir konu üzerinde yakınlaşma mümkün olmadı” dedi.

“Aralarında köprüler kurulamayacak konular görmüyorum. Ancak bunların bir sıraya girmesi gerekir”.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müzakere sürecine sorunlar yarattı mı? sorusuna Eide, bu sürecin, Mont Pelerin’de birlikte bulunan iki lider tarafından yönlendirildiğini ve onların da beklenen anlaşmayı başaramadıklarını söyledi.

BM için atılması gereken yeni adımın ne olduğu sorusuna Eide, buna ancak iki lider ile görüşmesinden sonra daha kolay cevap verebileceğini vurguladı.

eide_akinci

MEKİK DİPLOMASİSİ DEVAM EDECEK

Akıncı ile yaptığı görüşme sonrası, 20-21 Kasım’da İsviçre’nin Mont Pelerin bölgesindeki bir otelde yapılan görüşmelerde gelinen aşamanın sürecin ilerlemesi açısından engel yarattığını, yapılması gerekenin bunun aşılması için yol bulmak olduğunu belirten Eide, “Bunu henüz yapamadık, bu temasların devam etmesi gerekecek. Bunun kolay olacağını zannetmiyorum. Ama mekik diplomasisi şeklinde elimizden geleni yapacağız” dedi.

Müzakere masasına dönme kararının liderlere kalmış bir şey olduğunu belirten Eide, bugün her iki liderlerle yaptığı görüşmeleri, “iyi, karşı karşıya bulunulan sorunlar konusunda dürüstçe” olarak niteledi.

Görüşme için herhangi bir günün belirlenip belirlenmediği sorusu üzerine Eide, henüz üzerinde anlaşmaya vardıkları bir gün bulunmadığını ancak İsviçre’de Mont Pelerin’de üzerinde çalıştıkları tarihler bulunduğunu ancak görüşme tarihinden önemli olanın “büyük fotoğrafa odaklanmak” olduğunu söyledi.

“DIŞ HATLAR BELLİ… TAKTİKSEK FARKLILIKLAR VAR”

Sürecin kaldığı yerden devamı için yapılması gerekenin sorulması üzerine Eide, “İki lider de dahil sürece dahil olan herkes nihai anlaşmanın dış hatlarının neler olacağını görebiliyor, ancak (sorun) oraya nasıl gidileceğidir. Bu yönde hareket etmek için anlaşılabilir taktiksel farklılıklar var” dedi.

Müzakere süreçlerinde son bir milin her zaman en zor mil olduğunu dile getiren Eide, başarıya ulaşılan tüm çözüm görüşmelerinin bir aşamasında kriz yaşandığının altını çizdi.

Kıbrıs müzakerelerinde 19 ayda küçük anlaşmazlıkların çıktığını ancak bugüne kadar ciddi bir kriz yaşanmadığını kaydeden Eide, bugün yaşanan tıkanıklığın Mayıs 2015’den itibaren yaşanan en ciddi tıkanıklık olduğunu söyledi.

Eide, müzakerelerin liderler tarafından yürütülen bir müzakere süreci olduğunu ve kendisinin de buna büyük saygı gösterdiğini kaydetti.

Yunanistan’ın garantiler konusunda ortaya koyduğu tavrın aşılıp aşılmadığı sorusuna cevaben Eide, garanti anlaşmasına taraf olan ülkeler de dahil, ilgili tüm taraflarla en azından haftada birkaç kez görüşme yaptığını, bu görüşmelerde “mevcut durumdan kimsenin memnun olmadığı, hatta endişeli olduğunu” hissettiğini belirtti.

Toprak konusuyla ilgili bir soruya karşılık ise Eide, “Şimdi tartışılan, neyin ne zaman yapılmasıdır ve henüz bu tartışmalar tamamlanmamıştır” dedi.

kha/tak

Gazedda

Gazedda

Gazeddakıbrıs yurttaş gazeteciliği anlayışı ile yayın yapan, yurttaştan yana taraf olan ve gazetecilikte meslek etiği ilkelerine inanan bir yayın organıdır. Gazeddakıbrıs her koşulda barıştan yanadır.

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi
KIBRIS

Öğretmenler İddialara Cevap Verdi: Çocuk Yönlendirildi, Yalan Haberlerle Öğretmenler Hedef Gösterildi

Gazedda
23 Mart 2025

Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı'nın Disiplin Tüzügü'nde yapmış olduğu değişiklikle okulda yaşandığı iddia edilenlere cevap verdi, çocuğa yapılan yönlendirme ve yalan haberlere işaret etti.

Devamı içinDetails
Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün
KIBRIS

Gençlik Federasyonu’ndan Polise: DAÜ’deki Garabet Tutumdan Dönün

Gazedda
23 Mart 2025

Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

Devamı içinDetails
KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor
KIBRIS

KTOEÖS: Öğretmenlere Yönelik Sahte Hesaplar Üzerinden Sosyal Medyada İtibarsızlaştırma Kampanyası Ve Provokasyonlar Yapılıyor

Gazedda
23 Mart 2025

KTOEÖS, öğretmenlere yönelik, sahte hesaplar, troller üzerinden, sosyal medyada kasıtlı ve organize bir itibarsızlaştırma kampanyası olduğuna dikkat çekerek manipülasyon ve bilinçli provokasyonların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Devamı içinDetails
Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe
KIBRIS

Barolar Birliği: Yargının Tarafsızlığına Yönelik Bir Darbe

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, İstanbul Barosu’nun görevden alınmasını avukatlık mesleğinin demokratik temsiline, yurttaşların savunma hakkına ve yargının tarafsızlığına yönelik bir darbe olarak yorumladı.

Devamı içinDetails
Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz
KIBRIS

Tabipler: Türkiye’de Yaşanan Olayları Derin Bir Endişeyle İzliyoruz

Gazedda
22 Mart 2025

Kıbrıs'ta tabip ve hekim sendikaları yayınladıkları ortak açıklamada Türkiye'de son günlerde yaşanan olayları derin bir endişeyle izlemekte olduklarını belirtti.

Devamı içinDetails

YAZARLAR

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri
Umut Bozkurt

Ortaokullarda Başörtüsü Yasağının Kaldırılmasının Düşündürdükleri

Umut Bozkurt
23 Mart 2025
Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor
Konuk Yazar

Sizin Bu Suskunluğunuz Bizi Sağır Ediyor

Konuk Yazar
22 Mart 2025
Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar
Engin Kara

Kırılgan Ahlaklar, Kamusal Sorumluluklar

Engin Kara
22 Mart 2025
Çalıyor

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

Baf Okulları Biyodizel İçin 17 Ton Yemeklik Yağ Topladı

KIBRIS
Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

Romanya’da Rusya Yanlısı Aday Yeniden Reddedildi, Aşırı Sağcılar Polisle Çatıştı

DÜNYA
“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

“Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz”: Edip Akbayram Hayata Veda Etti

SANAT
Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

Zelenski’yi Kameralar Önünde Aşağıladılar

DÜNYA
“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

“Emekli” Tavuklar Kıbrıs Zeytinliklerinde “Çalışıyor”

İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

Cyprus Mail Yurttaşlara Sordu: Kıbrıs’ı Yabancılara Mı Satıyoruz?

KIBRIS

İzel Seylani: Birlikte hayal etmeyi başardığımızda… | Video

SANAT
İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

İsrail’in yerle bir ettiği Gazze havadan görüntülendi | Video

DÜNYA
Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

Yunanistan’da ABD tanklarına barikat: Katiller evinize dönün

DÜNYA
Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

Scholz’un konuşması kesildi: “Filistinlilerin kanı sizin ellerinizde” | Video

DÜNYA

Instagram

Takip et

  • Bekir Paşa Lisesi öğretmenleri Eğitim Bakanlığı
  • Tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımında TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alarak “Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin!” dedi.

https://gazeddakibris.com/imamoglu-demokrasi-meydanlarinda-sesinizi-yukseltin/
  • Tel Aviv’de toplanan onbinlerce kişi, Netanyahu
  • Güney Kore, Japonya ve Çin dışişleri bakanları, Kore Yarımadası
  • 21 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün nedeniyle Kıbrıs
  • "AKP’nin Kuzey Kıbrıs’a yaptığı müdahaleleri beni de herkes gibi rahatsız ediyor. Ancak o rejimin buraya dayattığı politikaların hıncını başını örten orta okul öğrencilerinden çıkarmamalıyız."

https://gazeddakibris.com/ortaokullarda-basortusu-yasaginin-kaldirilmasinin-dusundurdukleri/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social
  • Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindekiler, CHP
  • Gençlik Federasyonu açıklamasında 22 Mart Cumartesi akşamı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsünde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayların demokratik değerler ve ifade özgürlüğü açısından endişe verici olduğu belirtildi.

https://gazeddakibris.com/genclik-federasyonundan-polise-daudeki-garabet-tutumdan-donun/?utm_source=instagram-business&utm_medium=jetpack_social

Gazedda Sosyal Medya

SON EKLENENLER

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

Siyaset Bilimci Şebnem Oğuz: Erdoğan Muhalefeti Bölmeye ve Uysal Bir Muhalefet Yaratmaya Çalışıyor

2 ay önce
ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

ABD’den Türkiye İle İlgili Yorumunu Yeniledi: Yakından Takip Ediyoruz

2 ay önce
Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

Türkiye’de Gençler Sokakta: “Aile Yılı Değil, Direniş Yılı”

2 ay önce
Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

Kayyum İddialarına Karşı CHP’den Olağanüstü Kurultay Kararı

2 ay önce
Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

Kuir Kıbrıs: Bu Yıl Onur Yürüyüşü Sadece Bir Kutlama Değil, Aynı Zamanda Varoluş Mücadelesidir

2 ay önce

Gazedda Facebook

Gazedda Facebook
Gazedda

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

  • Künye
  • Dayanışma
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Bulamadık
Tümünü Gör
  • Ana Sayfa
  • HABER
    • KIBRIS
    • DÜNYA
    • İKLİM KRİZİ | EKOLOJİ
    • SANAT
    • KORONAVİRÜS
  • MULTİMEDYA
    • GAZEDDAPOD
    • GAZEDDAWEBTV
  • YORUM
    • EDİTORYAL KOLEKTİF
    • GAZEDDABLOG
      • GAZEDDA YAZARLARI
      • GÜNEYDEN YAZARLAR
      • DÜNYADAN YAZARLAR
    • RÖPORTAJ

© 2025 Gazeddakıbrıs - Copyleft

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız. Gizlilik ve Çerezler Politikası sayfamızı ziyaret edin.