Bilişim Suçları Yasası, jet hızıyla Meclis’ten geçip, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın onayının ardından aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından geçen 72 saatlik sürede, 1 sendika, 2 gazeteci ve haklarını alamadığı için eylem yapan birkaç kişi Bilişim Yasası tahtında polise şikayet edildi; haklarında yasal süreç başlatıldı.
Bilişim Suçları Yasası’nın tartışıldığı süreçte ifade özgürlüğünün kısıtlanacağı, insanların düşünceleri yüzünden “suç işlemiş” sayılabileceği yönünde sosyal medyada çıkan tartışmalara, “bu yasayı okumadınız. Okusanız, yasanın özgürlükleri koruyan bir yasa olduğunu siz de görürsünüz” şeklinde eleştiriler de gelmişti.
Nitekim özgürlükler, daha yasanın geçtiği ilk günlerde kısıtlanma tehdidi altına girdi bile. Talepler mahkeme önünde karşılık bulur mu onu süreç gösterecektir elbet, ancak iktidarın konuya ilişkin yaklaşımı da kendini gösterdi bile…
Yeni Bakış Gazetesi’ne dün bir ihbar ulaştırıldı. Yazının içeriğine, konunun Bilişim Suçları Yasası kapsamında değerlendirilmesi gerekip gerekmediğine girecek değilim ancak, konuyla ilgili sosyal medyada yapılan eleştirilerin üstüne Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı açıklama, bu yasanın başımıza açacağı belanın da kısa özeti gibi oldu.
Bakanlığın basına “gazetecilik dersi” vermeye kalkışması gelecek için bizlere çok önemli işaretler veriyor. Özel haberin nasıl yapılması gerektiği ve tarafların görüşlerine başvurulması konusunda “nasihatlerde” bulundu Ulaştırma Bakanlığı… Esas patron da dedi ya; “herkes her istediğini mi yazacak? Yok öyle bir şey!”
Kusura bakmayın Sayın Bakanım. Bilemedik. Bundan sonra patron siz!
Soruyorum sayın Bakanım…
Efenim; müsaadeniz varsa yazıyorum!
***
Murat Kanatlı’nın dün yaptığı bir paylaşımla bu yazıya son veriyorum:
“Bakanlık, müdürün arkasında duruyor, gazetecilik dersi veriyor, imzası olurmuş haberin, tarafların görüşü alınırmış diyor, elbette diyor kararı da mahkemeler verecek deme kibarlığını da gösteriyor, hukuki adımı da attıklarını söylüyor
Şimdi bu cyber crime (siber suç) kapsamına giren konudur, yoksa gazetecilik?
Bakanlık mı karar verecek özel haber nasıl yapılır? Bu gibi konulara bakan Medya Etik Kurulu yoktu?
48 saat geçti ve uygulama bu. Bu daha iyi günlerimiz… yasa neler getirecek, kafanızı hafifçe kuzeye çevirin, gördükleriniz burada da olacak, hazır olun.
Hoş geldin çağdaş sansür yasası. Pardon, Bilişim Suçları Yasası!”