Yirminci yüzyıldaki en büyük ekonomik şoklardan birinin -1973’teki petrol krizi- hemen arifesinde, yetkin bir araştırmacı grubu, “Büyümenin Sınırlandırılması” adlı ikonlaşan bir rapor yayınladı.
Büyük bir ilgi gören ve tartışmalara konu olan çalışma, insanlığın geleceğine ilişkin kasvetli bir manzara çiziyordu. Kontrolsüz kaldığında, ekonomik büyüme ve nüfus artışının gezegenin tüm kaynaklarını tüketeceği ve 2070 yılı civarında ekonomik bir çöküşe yol açacağı belirtiliyordu.
Kırk yılı aşkın bir sürenin ardından, çalışmayı daha sofistike analitik araçlarla güncelleyen bir grup bağımsız araştırmacıya göre, raporun ana sonuçları geçerliliğini koruyor. 1972 raporunda olduğu üzere, son çalışmada da 1968’de kurulan ve bir grup liberal bilim insanı, ekonomist ve sanayiciden oluşan Roma Kulübü görevlendirildi.
KIRK YIL SONRA DURUM AYNI
Kulübün 50’nci kuruluş yıl dönümü sebebiyle 17 Ekim’de Roma’da yayınlanan güncelleme, daha çarpıcı bir etki bırakıyor. Her ne kadar sonuçlar orijinal rapordaki kadar sert olmasa da insanlığın kendisini bir “Catch-22”* durumunda bulduğunu söylüyor.
Yazarlar, alışılmış iş anlayışı ya da hızlanan ekonomik büyümenin, Birleşmiş Milletler’in dünya genelindeki sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin (SKH) -2030 yılı için bir toplumsal ve çevresel refah hedefleri- gerçekleştirilemeyeceği anlamına geliyor. Hükümetler, yoksulluk ve açlığın yok edilmesi ve her insana kaliteli bir eğitim sağlanması gibi toplumsal hedeflere ulaşmak amacıyla “geleneksel politikalar” diye bilinen politikaları büyük oranda güçlendirse dahi, çevreyle ilgili hedefleri ıskalama tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar.
Rapor, “2050 yılına dek Dünya’nın yaşam destek sistemlerini geri çevrilemez tetik noktalarının ötesine taşımak noktasında yüksek bir risk mevcut” diyor.
Yazının aslı The Nature dergisinde yayınlanmıştır. Gazeteduvar için çeviren: Tarkan Tufan
Yazının tamamı için tıklayınız…
https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya-forum/2018/10/27/dunyanin-kaynaklariyla-ilgili-karamsar-tablo-hala-gecerli/