The Guardian’dan özetleyerek çeviren: Aycan Akcin
İklim değişikliği hızlı ve öngörülemez olabilir. Daha fazla kenarları yamalayıp bu küçücük değişikliklerin çöküşü önlemesini umamayız.
Geçtiğimiz hafta iklim aktivistleri Extinction Rebellion tarafından düzenlenen basın toplantısında, iki gazeteci, hedeflerinin gerçekçi olup olmadığı konusunda toplantı organizatörlerine baskı yaptı; zira, örnek vermek gerekirse, İngiltere’ye karbon emisyonlarının 2025 yılına kadar net sıfır seviyesine düşürmeleri çağrısında bulundular. Biz de bazı ara hedefler belirlemek daha iyi olmaz mıydı diye sorduk. Bu tarz yumuşak hedefler politik olarak gerçekçi olabilir, ancak fiziksel olarak gerçekçi değildirler. Kamuoyu istatistikleri çevresel değişimi doğrusal ve aşama aşama olacakmış gibi gösterirler. Ancak Dünya’nın sistemleri oldukça karmaşıktır ve karmaşık sistemler baskıya uğradıklarında cevapları doğrusal bir şekilde olmaz.
Sorunun politik olduğunu kabul edelim. Sosyal bilimler profesörü Kevin MacKay tarafından yapılan büyüleyici bir analiz, medeniyetlerin çöküşünün sosyal karmaşıklık veya enerji talebinden ziyade temelde oligarşiden kaynaklandığını ileri sürmektedir. Çünkü bunun oligarşi yöneticileri nedeniyle rasyonel karar almayı engellediğini öne sürüyor – elitin yani oligarşi yöneticilerinin kısa vadeli çıkarları ile toplumun uzun vadeli çıkarları birbirine taban tabana zıttır. Bu, geçmiş medeniyetlerin neden “krizlerini çözmek için gereken kültürel ve teknolojik bilgiye sahip olmasına rağmen” çöktüğünü açıklıyor. Sosyal disfonksiyondan yararlanan ekonomik elitler, gerekli çözümleri engellerler.
Dehşet bir şekilde cevap veremedikleri kesinse de cevap veremeyen sadece hükümetler değildir. Kamu sektörü yayıncıları da, çevresel yayın alanını sistematik olarak kapatarak, kamusal söylemi şekillendirmek ve karşı karşıya olduğumuz şeyleri inkâr etmek için açıkça finanse edilen lobicilerin beyin takımıymış gibi görünmelerine maskeli balo misali izin vermektedir. Akademisyenler, fon sağlayıcılarını ve meslektaşlarını üzmekten çekinerek konu hakkında dudaklarını ısırmakla yetindiler.
Çünkü oligarşik kontrole aş kaldırmadan kendimizi kurtaramayız, demokrasi ve adalet için mücadele ile çevresel bozulmaya karşı mücadele aynı şeydir. Bu krize neden olanların siyasi eylemin sınırlarını tanımlamasına izin vermeyin. ‘Büyülü’ düşünceleri sayesinde bizi bu karmaşaya sokanların bize ne yapıp ne yapamayacağını söylemelerine izin vermeyin.
Kaynak:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/14/earth-death-spiral-radical-action-climate-breakdown?fbclid=IwAR2vTuJAkN8cC7V_ciki9w2y0eYYgE3KzN7J6MWzjh18P8i6lowz8dc-ceM