Yaşam alanlarının işgal edilmesi, değiştirilmesi, çevre kirliliği ve iklim değişikliği dünyadaki tüm canlıların yaşamını tehlikeye sokuyor. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı son rapora göre dünyadaki kaynaklara ve doğal yaşama geri dönüşü olmayacak şekilde zarar verildi.
Raporda okyanuslardaki balık nüfusunun üçte birinin tükenme seviyesine geldiği kaydedildi. Başta arılar olmak üzere bitkileri ve çiçekleri polenleyen kanatlı böcek türleri büyük ölçüde nüfus kaybı yaşarken; arıların azalmasının dünyada yıllık yarım trilyon değerinde mahsülatı tehlikeye soktuğu ifade edildi.
TROPİKAL ALANLAR YOK EDİLDİ
Ülkelerin doğal alanları koruma altına almak adına 2020’ye kadar koydukları hedeflerin başarısızlıkla sonuçlandığının aktarıldığı raporda, 2014’ten bu yana İngiltere’nin 5 katı büyüklüğünde tropikal ormanın; et, biyoyakıt, soya ve palmiye yağı üretimi için yok edildiği vurgulandı.
Raporu hazırlayan ekibin direktörü Robert Watson’ın Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada insanların karşılaştığı tehlikeye şu sözlerle dikkat çekti:
“Şimdiye kadar biyoçeşitliliğin önemini çevre açısından konuşuyorduk. Şimdi ise insan için hayati önemi çerçevesinde konuşuyoruz. Gıda üretimi, su kullanımı, ilaç yapımı, toplumsal uyum ve daha pek çok alanda hayati bir konu halini aldı.”
ISI ARTIŞI 1,5 DERECEDE TUTULMALI
Hayvancılığın ve tarımın sera gazı emisyonlarının yüzde 25’ine neden olduğunun belirtildiği raporda şu ifadelere yer verildi: Isı artışını 1,5 derecede tutmak için dünya en geç 2030’a kadar karbon emisyonlarını yüzde 45 oranında azaltmalı ve ‘karbon nötr’ seviyeyi yakalamalı.