Diyarbakır’da haklarında yürütülen soruşturma kapsamında 5 gün önce gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Fırat Anlı ve Gülten Kışanak, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
BBC Türkçe’nin haberine göre Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasına tepki için yapılan bir protestoda gözaltına alınan DTP’nin Batman eski Milletvekili Ayla Akat Ata hakkında da tutuklama kararı verildi.
Doğan Haber Ajansı, Fırat Anlı ve Gülten Kışanak’ın ‘PKK örgüt üyeliği’ iddiasıyla, Ata’nın ise ‘örgüt yöneticiliği’ iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildiğini bildirdi.
Tutuklamalarla ilgili Halkların Demokratik Partisi’nden ( HDP ) ilk tepkiyi Grup Başkanvekili İdris Baluken, twitter aracılığı ile verdi.
Baluken, paylaştığı mesajda, “Mesele Ayla Akad, Fırat Anlı ve Gülten Kışanak’ın tutuklanması değil, bir halkın onuruna, haysiyetine, iradesine saldırı meselesidir” dedi.
Kışanak ve Anlı’nın avukatı olan Diyarbakır Barosu eski Başkanı Emin Aktar ise mahkeme çıkışında kısa bir açıklama yaptı.
Aktar, “Biz müvekkillerimizin hangi cezaevine konulacağını öğrenemedik. Öğrendiğimiz kadarıyla haklarında tutuklama kararı verilmeden konulacakları cezaevi ayarlanmış” dedi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen Kışanak, Diyarbakır Havalimanı’nda, Anlı ise evinde gözaltına alınmıştı.
Kışanak’ın TBMM Darbe Komisyonu’na bilgi vermek için bulunduğu Ankara’dan dönüşte gözaltına alındığı belirtilmişti.
Demirtaş hakkında da soruşturma açıldı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Kışanak ile ilgili yaptığı açıklamada, gözaltı gerekçelerini, “özerkliğin ilan edildiği Demokratik Toplum Kongresi’ne katılmak ve burada olağan üye sıfatıyla örgüt lehine konuşmak, PKK/KCK silahlı terör örgütünün çağrısı ve talimatları doğrultusunda Diyarbakır ilinde düzenlenen Nevruz etkinliklerinde terör örgütü lehine söylemlerde bulunarak özerklik çağrısı yapmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi adına tescilli resmi araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak, yine yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak” olarak sıralamıştı.
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise gözaltılar sonrası yaptığı açıklamada, “Bunun kanunda, hukukta, nerede yeri var? Bu bir onursuzluk dayatmasıdır. Mesele Kışanak, Anlı meselesi değildir” demişti.
Demirtaş, Gültan Kışanak ile Fırat Anlı serbest bırakılana kadar “tüm illerde eylem yapacaklarını” duyurmuş, bu açıklamasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında da soruşturma açılmıştı.