Doğaya salınması nedeniyle deniz canlılarının yok olma tehdidini getiren plastik ve diğer çöplerin Kuzey Denizi’ni de ciddi oranda tehdit ettiği ortaya kondu.
lmanya’nın Kuzey Denizi’ne kıyısı olan eyaletlerinden Niedersachsen’da Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan bir raporda, denizdeki temizlik sorununun endişe verici düzeyde olduğu vurgulandı.
Niedersachsen Eyalet Çevre Bakanı Olaf Lies tarafından duyurulan raporda, Kuzey Denizi’ndeki kirlenmenin tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Kuzey Denizi sahillerinde yapılan incelemelere değinilen rapora göre, sahil şeridinde her 100 metreye en az 389 çöp parçası düşüyor.
Sahillere vuran çöplerin yüzde 90’ından fazlasının plastiklerden oluştuğuna yer verilen raporda, 2011-2016 arasında çöplerin azalacağına dair herhangi bir işaret olmadığı ifade edildi.
Denizin Almanya kıyıları yakınlarındaki balıkçılık faaliyetlerine de değinilen raporda, balıkçılıkta kullanılan yemlerin de tehlike oluşturduğu belirtildi. Raporda, fosfor ve azot miktarının arttığı ve denizdeki yaşamın tehdit olduğu kaydedildi.
Raporu açıklayan Bakan Olaf Lies, her ne kadar dünyanın diğer bölgelerindeki diğer denizlere oranla kısmen daha temiz olsa da, Kuzey Denizi’ndeki kirlenmenin alarm verdiği uyarısında bulundu. Lies, Avrupa Birliği (AB) tarafından da kararlaştırılan tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasının da önemli bir önlem olduğunun altını çizdi.
Kuzey Denizi’ne Almanya’nın yanı sıra Büyük Britanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Danimarka’nın kıyısı bulunuyor.