CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Kıbrıs konusunda görüş alışverişinde bulunarak, kritik aşamaya gelen müzakerelerde liderlere “yardım” kararlılıklarını dile getirdi.
AKEL Genel Sekreteri, Kiprianu, çözüm çabalarında ilerleme olduğu yönünde CTP ile ortak görüşte olduklarını kaydederek, bir soru üzerine, “Referandumda ‘evet’ demeyi çok istiyoruz. Anlaşmaya varılabilirse ne diyeceğimiz anlaşmanın içeriğine bağlı olacak” dedi.
Kıbrıs konusunda kritik bir aşamada olunduğunu, kaybedecek vakit olmadığını kaydeden Erhürman ise, bir soru üzerine, “Her iki taraf da garantör devletler olan Yunanistan ve Türkiye ile bütün konularda görüş alışverişinde bulunuyor, bulunacak” açıklamasında bulundu.
Andros Kiprianu liderlerin Mont Pelerin’deki buluşmasıyla ilgili beklentisini “Daha fazla ilerleme”, Erhürman ise “Cesaret, yaratıcılık ve ilerleme” şeklinde aktardı.
Her iki partiden temsilcilerin de katıldığı, CTP Genel Merkezi’nde bugün saat 12.30’da başlayan ve yaklaşık 1 saat görüşmenin ardından CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu basına açıklamalarda bulundu, kuzey ve güney basınından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Rumcadan Türkçeye, Türkçeden de Rumcaya eş zamanlı çeviri yapılan açıklamada ilk sözü AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu aldı. Kiprianu, Erhürman’a başkanlık görevinde başarı diledi.
“ÇÖZÜM ÇABALARINDA İLERLEME OLDUĞU ORTAK GÖRÜŞÜMÜZ”
Kıbrıs konusunda görüş alışverişinde bulundukları bugünkü görüşmenin üretken geçtiğini söyleyen Kiprianu, “Ortak sözümüz, üzerinde anlaşmaya varılmış ilkeler temelinde Kıbrıs sorunun çözüme ulaşması çabalarına katkı koymaktır” dedi.
AKEL Genel Sekreteri şunları da ekledi:
“Çözüm çabalarında ilerleme olduğu CTP ile ortak görüşümüzdür. Ancak anlaşmaya varabilmemiz için ortaya büyük bir çaba konulması gerek. AKEL ve CTP, yurdumuzun yeniden birleşmesi için mücadele ediyor. Bu kritik ve belirleyici aşamada bu çabamızı sürdürme kararlılığındayız.
Kıbrıs’ta çözüm gerçekleştirdiği takdirde ortak vatanımızın iyi bir geleceği olabilir, aksi takdirde her şey çok daha zor olacak. Ortaya, ülkenin geleceğine ilişkin öngörülemeyecek olumsuz sonuçlar çıkabilecek.”
Diyen Kiprianu, CTP ile yakın temas içinde olmaya devam edeceklerini de kaydetti.
ERHÜRMAN: “KRİTİK BİR AŞAMADAYIZ… KAYBEDECEK VAKTİMİZ, HARCAYACAK BİR DAKİKAMIZ YOK”
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorunun kritik aşamasında olunduğunu kaydederek, “Kaybedecek vaktimiz, harcayacak bir dakikamız yok” şeklinde konuştu.
Erhürman, Kıbrıslıtürk lider Mustafa Akıncı’nın bu sabah siyasi partilerle bir toplantı yaptığını ve bu toplantıya kendisinin de katıldığını anımsatarak, “Böyle bir toplantının hemen ardından AKEL ile görüşmemiz de ayrıca önemli” dedi.
“SORUNUN ÇÖZÜME BU KADAR YAKLAŞTIĞI BİR NOKTADA LİDERLERE YARDIMCI OLMAK BU İKİ PARTİ İÇİN TARİHSEL BİR GÖREV”
Erhürman, “CTP ve AKEL, Kıbrıs sorunun federal bir sonuca ulaştırılması için en çok çaba gösteren iki parti. İnanıyorum ki hem Kıbrıs Türk hem Kıbrıs Rum halkı bu çözümsüzlükten, belirsizlikten sıkılmış durumda. Bir an önce çözüm olması her iki halk için de adamızın tamamı için de son derece önemli. Sorunun çözüme bu kadar yaklaştığı bir noktada liderlere yardımcı olmak bu iki parti için tarihsel bir görevdir diye düşünüyorum. Bugün, yapabileceğimizin en iyisini yerine getirme konusundaki kararlılığımızı paylaştık” şeklinde konuştu.
Tufan Erhürman, bu süreçte AKEL ile daha sık bir araya geleceklerini de sözlerine ekleyerek, “Sanırım ortak hedefimiz 2017’nin bir yerlerinde bu kez Federal Kıbrıs çatısı altında iki parti olarak yeniden bir araya gelip iki halka referandumlarda ‘evet’ dediği için teşekkür etmek olacak. Dileğim ve umudum bu kez başarmamızdır” dedi.
KİPRİANU VE ERHÜRMAN SORULARI YANITLADI
Açıklamaların ardından Kiprianu ve Erhürman soruları yanıtladı.
Kiprianu, “2016 yılı için olan çözüm hedefi 2017’ye mi aktarıldı”, “AKEL, 2017’de olacak bir referandumda ‘evet’ mi ‘hayır’ mı diyecek?” sorularını yanıtladı.
AKEL Genel Sekreteri, Kiprianu şu yanıtları verdi:
“Bizim arzumuz Kıbrıs sorunun mümkün olan en kısa sürede çözülmesi. Bunun başarabilmesi konusu sadece zamana bağlı değil. Ümit ederim ki en kısa sürede ortak siyasal tezlere varılabilir ve çözüme ulaşılır.
Biz referandumda ‘evet’ demeyi çok istiyoruz. Anlaşmaya varılabilirse bizim ne diyeceğimiz o anlaşmanın içeriğine bağlı olacak. Toplumların birbirlerinin endişelerini anlayabilmeleri büyük önem taşıyor. Eğer böylesi bir anlaşmaya varılabilirse içeriğini görerek ‘evet’ demeyi istiyoruz.”
“2016 yılı için olan çözüm hedefi 2017’ye mi aktarıldı” sorusuyla ilgili söz alan Erhürman, 2016’da anlaşma olsa bile referandumların ancak 2017’de yapılabileceğini belirtmek için bu tarihi telaffuz ettiğini söyledi.
“BİZ MÜZAKERECİLER DEĞİLİZ…. MEDYUM YA DA PEYGAMBER GİBİ GELECEĞİ GÖRMEMİZ BEKLENMESİN”
İki toplumda güvenlik ve garantiler konularında farklı görüşler olduğunun anımsatılması ve iki partinin bugün bu görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine ise AKEL Genel Sekreteri şunları söyledi:
“Biz müzakereciler değiliz. Biz, görüş, düşünce ve önerilerimizle sorunların aşılmasında iki lidere nasıl yardımcı olabileceğimiz, nasıl katkı sağlayabileceğimiz noktasındayız. Bizden medyum ya da peygamber gibi geleceği görmemiz de beklenmesin. Bugün, güvenlik konusunu görüşmedik.”
“SAYIN AKINCI, BU KONUDA ÖNEMLİ BİR AÇILIM İÇİNDE… BİZE DÜŞEN DE ELİMİZDEN GELDİĞİNCE İKİ LİDERE YARDIMCI OLMAKTIR.”
Bunun üzerine söz alan Erhürman AKEL Genel Sekreterinin bu soruya verdiği cevabın yeterli olduğunu söyledi şunları ekledi:
“Sayın Akıncı, bu konuda önemli bir açılım içindedir. Bütün düşüncesi, bu sabahki görüşmeden de kendisinden duyduğum, iki toplumun da endişelerine yanıt verecek bir çözümün bulunmasıdır. Bu konuda çalışmaktadır. Bize düşen de elimizden geldiğince iki lidere yardımcı olmaktır.”
ERHÜRMAN’A ‘KIBRIS’TA İKİ HALK MI VAR’ SORUSU
Öte yandan Tufan Erhürman’a, “Nikos Anastasiadis ile görüşmek istiyor musunuz?” “Akıncı ve Kıbrıs Türk toplumu toprak konusunda Ankara’nın onayı olmadan karar verebilir mi?” “Kiprianu Kıbrıs’ta iki toplumdan, siz iki halktan söz ettiniz. Sizce Kıbrıs’ta iki halk mı var yoksa Kıbrıslı Rumlardan, Türklerden, Ermeni, Latin ve Maronitlerden oluşan tek bir halk mı var?” soruları yönetildi.
“1974’TEN BERİ AYRI YAŞAYAN İNSAN GRUPLARINA ‘TEK HALK’ DEMEK SİYASİ TERCİH OLABİLİR AMA HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL”
CTP Genel Başkanı Erhürman soruları şöyle yanıtladı:
“Çözüm sürecine yardımcı olmak için Nikos Anastasiadis dahil olmak üzere herkesle görüşmeye hazırım. DİSİ ile bir görüşme gerçekleştirme durumu söz konusu olabilir.
Kıbrıs’ta 3 garantör devlet var. Anastasiadis de Mont Pelerin’den ayrılırken gerek Yunanistan gerekse Kıbrıs’ın güneyindeki siyasi partilerle görüşme ihtiyacı içinde olduğunu söylemişti.
Dolayısıyla ‘evet’ her iki taraf da garantör devletler olan Yunanistan ve Türkiye ile bütün konularda görüş alışverişinde bulunuyor, bulunacaklar.
Ben 3.5 yıldır aktif siyasetin içindeyim, bir hukuk doçentiyim. Kavramları o yüzden hukuki kavramlar olarak kullanırım. Kıbrıs Türk ve Rum halkı kavramlarını bilinçli kullandım.
Maalesef 1974’ten beri ayrı yaşayan bir halktan bahsediyoruz ve bu kadar zamandır birbirinden ayrı yaşayan insan gruplarına ‘tek halk’ demek siyasi bir tercih olabilir ama hukuken mümkün değil.
Elbette, Kıbrıs sorunu arzu ettiğimiz şekilde çözülürse ve tekrar birlikte yaşamaya başlarsak Kıbrıs halkından ve Kıbrıs halkının içinde yaşayan toplumlardan bahsedeceğiz. Federasyonun parametrelerinden biri iki toplumluluktur.”
LİDERLERDEN, DAHA FAZLA İLERLEME, CESARET YARATICILIK BEKLİYORLAR
Liderlerin İsviçre’deki görüşmesinden ne beklediklerinin sorulmasıyla Kiprianu ve Erhürman açıklamalarını tamamladı.
Kiprianu, “Daha fazla ilerleme, sağlanacak ilerlemeyle bundan sonraki aşamanın önünün açılmasını bekliyoruz” derken, Erhürman “Cesaret, yaratıcılık ve ilerleme bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
tak