Şehir Plancılar Odası Başkanı Merter Refikoğlu, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı sürecinde gelinen noktayı gazeddakıbrıs’a değerlendirdi.
Refikoğlu, halkın plana sahip çıkması gerektiğini kaydederek, “Belki bu toplantıları çocuklarımız, torunlarımız hatırlamayacak ama bu bölgelerimize yaptıklarımızdan dolayı bizleri affetmeyecekler, bundan eminim” ifadelerini kullandı.
Planlama süreciyle ilgili olarak “öncelikle kamu yararının tam olarak ne olduğunu tartışıp, doğruyu bulmamız gerekiyor. Herkes bir kamu yararından bahsediyor ancak aslında farklı şeylerden bahsediyoruz” şeklinde konuşan Refikoğolu, deniz kıyılarına yapılan beş yıldızlı otellerin kamu yararına mı olduğu sorusunu sordu.
Refikoğlu, aynı zamnda pek çok beş yıldızlı otelin ülke ekonomisine de yararı olmadığını kaydetti.
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı’nı da eleştiren Refikoğlu, “Yeniboğaziçi bölgesi cittaslow olmuş bir bölgemizdir. Belediye başkanının bu cittaslow kriterleri dışında yapılaşmayı savunması kabul edilemez. Ayrıca Belediye Başkanı’nın inşaatlaşmayla ekonominin düzeleceğini düşünmesi maalesef ki talihsizliktir” şeklinde konuştu.
İşte Merter Refikoğlu’nun açıklamaları:
“Yeni yapılacak tek bir bina da bu yükü artırmaktadır”
“Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı taslak çalışmasının halkın katılımı toplantısına katıldık. Ayrıntılı inceleyeceğiz. Yapılan kapsamlı çalışmadan gördük ki 3 bölgede de hem altyapı, hem sosyal yapı hem de ekonomik olarak büyük sorunlar var. Üç bölgede de kanalizasyon altyapısı nerdeyse yok, trafik sorunu var, okul eksikliği var, elektrik enerjisi problemi var, yağmur suyu altyapısı yapılmamış. Tüm bunlardan dolayı bölge hem altyapı hem de sosyal altyapı olarak büyük bir kaosa sürüklenmektedir. Yeni yapılacak tek bir bina da bu yükü artırmaktadır.”
“Deniz kıyısına yapılan beş yıldızlı bir hotel kamu yararı mı?”
Öncelikle kamu yararının tam olarak ne olduğunu tartışıp, doğruyu bulmamız gerekiyor. Herkes bir kamu yararından bahsediyor ancak aslında farklı şeylerden bahsediyoruz. Deniz kıyısına yapılan beş yıldızlı bir hotel kamu yararı mı mesela. Ya da dağın tepesine bir villa yapılması için yol açılması kamu yararı mı? Çıkarlarımız doğrultusunda kamu yararını yanlış değerlendiriyoruz.
“Tüm pis suyun denize, derelere akmasının aması yoktur”
“Herkes planlı şehirlerde yaşamak istediğini belirtiyor ancak daha sonra ‘ama’ ile cümlesine devam ediyor. Maksimum 10 kata kadar çıkabilen itfaiye araçlarımız mevcut iken 11. katta yanarak ölecek bir bebeğin aması yoktur. Yağmur sularına kapılıp sürüklenen gençlerin bedenlerinin çamurun içinden kazınmasının aması olamaz, ya da sinek ısırması sonucu ölen bir insanın aması olamaz. Tüm pis suyun denize, derelere akmasının aması yoktur.”
“Bu yanlıştan dönülmelidir”
“Bu İmar Planı’nda çok fazla alan imara açılıyor. Bu kadar çok sorunla bölge uğraşırken bu kadar çok alanın imara açılması doğru değildir. Devlet ve Belediyeler işbirliği içinde Planla beraber bu sorunların çözülmesi için projeler hazırlayıp, yatırımlar yapmalıdır ki bu sorunlar katlanarak devam etmesin. Zaten 5 yılda bir planlar revize edilir. 5 yıl sonra ihtiyaç var ise ve altyapılar tamamlanırsa daha fazla alan imara açılabilir. Planı hazırlayanların bu plan için büyük emek harcadıklarını biliyorum. Meslek etiğine aykırı ne kadar boş istekle ve baskı ile karşı karşıya olduklarını da tahmin ediyorum. Ancak bu konu çok önemlidir. Bu yanlıştan dönülmelidir.”
“Bu ülke plansızlıktan dolayı çok sorun yaşadı”
“Bu ülke plansızlıktan dolayı çok sorun yaşadı ve yaşıyor. İnşaatlarda yapılan hatalardan, kazalardan birçok insan yaralandı, öldü. Bunlarla ilgili hiç konuşmayan insanların planların karşısında olması da düşünülmesi gereken bir konudur.
Plan olmadan da Fasıl 96 kuralları bize gidin istediğiniz yerde inşaat yapın demiyor. Fasıl 96 altyapısı tamamlanmış yere inşaat yapın diyor. Ancak gelmiş geçmiş yönetimlerin vizyonsuzluğundan dolayı, maalesef ki 10 ayaklık (3 metre yarım yol) yol olan her yere inşaat yapılmasına izin verdik. Eğer diğer altyapıları da tamamlayıp inşaat yapsaydık durum bu kadar kötü olmayacaktı.
Kazanılmış haklardan dolayı sırada bekleyen pek çok büyük çapta proje vardır. İmar planı yürürlüğe girse bile kazanılmış haklardan dolayı bu projeler uygulanacaktır, Girne gibi. Onların da hiçbir altyapısı olmayan bölgelere katacağı yük çok daha fazla olacaktır.”
“Belediye başkanının cittaslow kriterleri dışında yapılaşmayı savunması kabul edilemez”
“Yeniboğaziçi bölgesi cittaslow olmuş bir bölgemizdir. Belediye başkanının bu cittaslow kriterleri dışında yapılaşmayı savunması kabul edilemez. Ayrıca Belediye Başkanı’nın inşaatlaşmayla ekonominin düzeleceğini düşünmesi maalesef ki talihsizliktir.”
“Çoğu 5 yıldızlı hotelin ülke ekonomisine hiçbir katkısı yoktur”
“Ülkemizdeki çoğu 5 yıldızlı hotelin ülke ekonomisine hiçbir katkısı yoktur. Her şey dahil konseptiyle gelen turist havaalanından hotele, hotelden de havaalanına gidiyor ve hotelden çıkmıyor. Hotellerin birçoğunda yerel hiçbir ürün kullanılmıyor, çalışanların hemen hepsi yurtdışından geliyor. Bu nedenledir ki 5 yıldızlı hotelleri savunanlar bunları da düşünmelidirler. Büyük yıldızlı hotellerin yerine küçük çaptaki işletmelere destek verip onları geliştirmeliyiz.”
“Plana sahip çıkılmalı”
“Bölge halkı plana sahip çıkmalı. Planı iyice inceleyip planın daha iyiye götürülmesi için katkıda bulunmalıdır. Eğer bölgelerinde çocukları, torunları ile birlikte mutlu bir şekilde yaşamak istiyorlarsa plana sahip çıksınlar. Bireysel çıkarları bir kenara bırakıp kamu yararı için, bölgenin bir Girne olmaması için mücadele etsinler. Belki bu toplantıları çocuklarımız, torunlarımız hatırlamayacak ama bu bölgelerimize yaptıklarımızdan dolayı bizleri affetmeyecekler, bundan eminim.”