Trump ilk kadın başkan mı?
Hepimizin beklediği an geldi mi? Hem Hillary Clinton hem de Kamala Harris başaramadıktan sonra, nihayet bir kadın Amerika’nın en yüksek makamına yükseldi mi? Hukuki açıdan Donald J. Trump ilk kadın başkan mı?
Bu hafta Trump yönetiminin kendi tanımına göre durumun pekala böyle olabileceğini öne süren bir yorum telaşı vardı. Pazartesi günü Trump ikinci dönemine, aralarında cinsiyetin gebe kalındığı anda başladığını belirten bir kararın da bulunduğu bir dizi kararnameyi imzalayarak başladı – Trumpçı bilime göre bu noktada kadın ya da erkeksiniz, hepsi bu.
Kararnamede “‘Kadın’, gebe kaldığında büyük üreme hücresini üreten cinsiyete ait olan kişi anlamına gelir” ifadesi yer alırken, “’Erkek’, gebe kaldığında küçük üreme hücresini üreten cinsiyete ait olan kişi anlamına gelir” ifadesi yer aldı.
Trump’ın cinsiyetin “değişmez” olduğu yönündeki kararına rağmen, kararnamesindeki ifadeler yoruma açık bir alan bıraktı. Nitekim bazı eleştirmenler, erkek ve dişilerin cenin gelişiminin çok erken dönemlerinde paylaştıkları farklılaşmamış cinsel organların “fenotipik olarak dişi” olması nedeniyle, Trump’ın herkesi yasal olarak kadın yaptığını iddia edebileceğinizi belirttiler.
Örneğin ABD Temsilciler Meclisi’ne seçilen ilk açık trans birey olan Delaware temsilcisi Sarah McBride Independent’a verdiği demeçte, “[Trump] kararnamenin diline dayanarak herkesi doğuştan kadın ilan etti” dedi.
“Trump’ın kararnamesi ABD’deki herkesi kadın mı yaptı?” Mashable da benzer şekilde sordu. Haber şöyle devam ediyor: “Tüm Amerikalılar artık AFBT (Trump tarafından kadın olarak atandı).”
Peki, bu doğru bir değerlendirme mi? Trump yanlışlıkla kendisini ilk kadın başkan ilan etti mi?
Bu sorunun cevabının kesin bir evet olması son derece tatmin edici olurdu. Ancak daha doğru cevap şudur: Hayır, her ne kadar kararnamenin Trump da dahil olmak üzere tüm insanları ikili olmayan olarak tanımladığını iddia etmek mümkün olsa da. Yine de, neden bu kadar çok insanın kararnamenin herkesi kadın olarak tanımladığı sonucuna vardığını anlayabilirsiniz. Kafa karıştırıcı ve muğlak yürütme emri, cinsiyetin ne kadar karmaşık olduğunun altını çiziyor.
Çoğu bilim insanı artık cinsiyetin kesinlikle ikili olduğu fikrini reddediyor. Muhtemelen dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden biri olan Nature, “araştırma ve tıp camiasının artık cinsiyeti erkek ve kadından daha karmaşık olarak gördüğünü” belirtmiştir. Ve bu kategorilerin nasıl tanımlanması gerektiği konusunda büyük bir anlaşmazlık var. Cinsiyetin gelişimini inceleyen telefoniyen görüştüğüm Pomona College sinirbilimcilerinden Rachel Levin “Bilim insanları iki cinsiyeti nasıl tanımlayacakları konusunda hemfikir değiller” dedi. “Cinsiyetin basit ve kolay bir şekilde tanımlandığını – ve gebe kalındığında tanımlandığını – söylemek gerçekte yanlıştır.” diye ekledi.
Fiziksel özellikler, hormon seviyeleri, gamet boyutu (daha büyük gametler yumurta iken daha küçük gametler spermdir), cinsiyet kromozomları vb. dahil olmak üzere cinsiyet hakkında nasıl düşündüğümüze katkıda bulunan birçok faktör vardır. Trump’ın kararnamesi cinsiyeti sadece gebe kalındığındaki gamet boyutuna bağlıyor gibi görünüyor. Bu, pek çok akademisyenin öncelikle gametlere dayalı bir cinsiyet sınıflandırma sisteminden uzaklaştığı gerçeğine rağmen böyledir çünkü bazı insanlar asla gamet üretmeyecektir. Çoğu insanın gebe kaldığında XX (tipik olarak dişi) ya da XY (tipik olarak erkek) kromozomlarını miras aldığı doğru olsa da, cinsiyetin bu kadar erken belirlendiğini ilan etmek aşırı derecede basitleştiricidir. Levin, “Çoğumuz oldukça yaygın olan belirli bir yol boyunca gelişiriz, ancak birçoğumuz gelişmeyiz” diyor. “Kamuoyunun farkına varması gereken en önemli şeylerden biri, başkanın bir şeyi böyle ilan etmesinin onu doğru yapmadığıdır.
Kısacası tüm bunların özeti, seksin Trump’ın kararnamesinin sizi inandırmak istediğinden çok daha karmaşık olduğudur. Şok edici, biliyorum. Amerika’yı vurmalarını engellemek için “kasırgaları bombalamayı” öneren adamın en güvenilir bilimsel ses olmayacağını kim düşünebilirdi ki?
Yine de size neyin net olduğunu söyleyeyim: Trump’ın kararnamesinin “kadınları savunma” niyetiyle hiçbir ilgisi yok. Aksine, kürtaj hakları destekçileri, cinsiyetin “gebe kalındığında” belirlenmesine odaklanmasının, Trump’ın “fetal kişiliği” benimsediğine işaret ettiği konusunda uyarıyorlar: yaşamın gebe kalındığında başladığı ve embriyoların ve fetüslerin tam yasal hak ve korumaları hak ettiği fikri.
Pregnancy Justice’in kıdemli başkan yardımcısı Dana Sussman Guardian’a yaptığı açıklamada, “Bence bu, embriyoların insan olduğu fikrini normalleştirmeye devam etmenin kasıtlı bir yoluydu” dedi. “Bu, şu ya da bu şekilde bunu kodifiye etmeye yönelik bir başka girişimdir.”
Embriyolara tam yasal haklar verilmesine yönelik bu girişimler – ki bu da düşüklerin insan öldürme olarak değerlendirilmesine yol açabilir – devam edecek.
Trump’la sadece bir hafta geçirdik ve sizi bilmem ama ben şimdiden yoruldum.