İnsanlığın atmosferdeki karbondioksiti emme kapasitesi sebebiyle kurtarıcı bir yutak olarak düşündüğü Brezilya Amazonları artık iklim krizine katkı sağlayan etkenlerden biri haline geldi.
Nature Climate Change dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Brezilya’da yer alan Amazon ormanları son 10 yılda atmosfere emdiği karbondioksit miktarının yüzde 20 daha fazlasını saldı.
Makalede 2010 ile 2019 yıllarında Amazon’un 13,9 milyar ton karbondioksit emdiği, 16,6 milyar ton karbondioksiti de saldığı belirtildi.
‘İlk kez bu rakamlara ulaştık’
Fransa Ulusal Agronomik Enstitüsü‘nde (INRA) bilim insanı olan eş yazar Jean-Pierre Wigneron, “Bu sonucu aşağı yukarı tahmin ediyorduk. Ancak Amazonlar’ın etkisinin tam tersine döndüğünü gösteren rakamlara ilk kez ulaştık” dedi.
Bir röportajda AFP’ye konuşan bilim insanı “Hangi noktada bu değişiğim geri döndürülemez bir hale gelecek, onu bilmiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
2019’da tahribat dört kat arttı
Çalışma ayrıca yangınlar ve kesme yoluyla meydana gelen orman tahribatının önceki iki yıla kıyasla 2019’da yaklaşık dört kat arttığını, yaklaşık 1 milyon hektardan 3,9 milyon hektara çıktığını gösteriyor.
INRA bu durumu “Brezilya, 2019’daki hükümet değişikliğinden sonra çevre koruma politikalarının uygulanmasında keskin bir düşüş gördü” ifadeleriyle açıkladı. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, 1 Ocak 2019’da göreve başlamıştı.
Amazon havzası, dünyadaki tropikal yağmur ormanlarının yaklaşık yarısını içeriyor ve karbonu emmek ve depolamak için diğer bitki türlerine göre daha etkili.
Eğer havza bir emisyon yutağından emisyon kaynağına dönerse iklim değişikliğiyle mücadele çok daha zorlaşacak.