ANF’nin haberine göre BM tarafından görevlendirilen özel raportör Hilal Elver, 15 milyon nüfuslu Zimbabwe’de halkın yüzde 60’ının gıda sorumuyla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Zimbabwe’nin başkenti Harare’deki basın toplantısında konuşan Elver, Zimbabwe’nin dünyada ‘gıda güvensizliğinin’ en üst seviyede olduğu dört ülkeden biri olduğunun altını çizdi.
5,5 MİLYONU KIRSALDA YAŞIYOR
Ülkede gıda sorunuyla karşı karşıya kalan bireylerin 5,5 milyonunun kırsal kesimlerde yaşadığına dikkat çeken BM Raportörü, bunun ülkede yaşanan kuraklığın etkilerinden olduğunu belirtti.
Konferansta detayları açıklanan BM raporuna göre, Zimbabwe kentlerinde yaşayan 2,2 milyon kişi de gıda sorunu yaşıyor. Ayrıca ülkedeki kentlerde içme suyu ve sağlık hizmetlerine erişim gibi kamu hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanıyor.
YIL SONUNA KADAR DAHA DA KÖTÜLEŞECEK
BM’ye göre ülkedeki açlık tehlikesi yıl sonuna kadarki birkaç hafta içerisinde çok daha ağırlaşacak. Raporda, acilen harekete geçilmemesi halinde en az 8 milyon insan açlıkla karşı karşıya kalacak.
20 YILDIR SORUNLARLA BOĞUŞULUYOR
Afrika’nın en yoksul ülkelerinden olan Zimbabwe’de 2017 yılında devrilen Robert Mugabe döneminde artan yolsuzluklar nedeniyle halkın var olan kıt kaynakları da ciddi biçimde tüketilmişti. Su sorununun yanı sıra ilaç, yakıt ve gıda sorunu da son 20 yılda ağırlaşmıştı. Ayrıca ülkedeki sağlık sistemi de çökmüş durumda.
BM’ye göre, ülkedeki ağır sorunların çözüme kavuşturulmaması halinde ciddi toplumsal çatışmaların yaşanması kaçınılmaz olacak.
Mugabe’den sonra göreve gelen Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa ise, daha önce açıklanan mısır üretimine kamu desteğinin kaldırılması projesinden vazgeçileceğini duyurdu. Mısır, Afrika’nın güneyindeki ülkelerde en önemli besin kaynağı olarak önemli bir yer ediniyor.