Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi, iklim aktivisti Greta Thunberg’in de dahil olduğu 15 çocuk ve gencin Türkiye, Almanya, Fransa, Brezilya ve Arjantin hakkındaki şikayetini karara bağladı.
Komite, çocukların önce kendi ülkelerindeki mahkemelere başvurmaları gerektiğine hükmetti.
15 aktivist, 2019 yılında beş ülkeyi iklim krizine karşı yeterince önlem almadıkları için BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçlamıştı.
Ülkelerin argümanı haklı bulundu
BM komitesi, beş ülkenin eylem ya da ihmalleri ve çocuklara ciddi şekilde zarar verildiği iddiası arasında “yeterli nedensel bağlantı” kurulduğu sonucuna varsa da, aktivistlerin önce kendi ülkelerindeki mahkemelere başvurmaları gerektiğini savunan beş devletin bu argümanını da haklı buldu.
Verilen karardaki önemli bir detay da bir ülkenin emisyonlarının neden olduğu zarardan bir başka ülkedeki çocuklar etkilenmiş olsa da BM komitesinin bu davalarla ilgilenebiliyor olması oldu.
İklim aktivistlerinin BM’ye şikayette bulunduğu dönemde, dünyadaki karbondioksit emisyonundan en fazla sorumlu olan ülke Çin‘di. Küresel Karbon Atlası‘nın (Global Carbon Atlas) verilerine göre, yüzde 27’lik paya sahip Çin‘i yüzde 14,6 ile ABD, yüzde 6,8 ile Hindistan, yüzde 4,7 ile Rusya ve yüzde 3,3 ile Japonya takip ediyordu.
Ancak, bu ülkeler BM sözleşmesinin 2014 tarihli ek protokolünü imzalayan ülkeler arasında olmadığı için şikayet edilememişti.