Birleşik Krallık‘taki çoğu şirket ve finans kuruluşunun 2023’e kadar, ülkenin “net sıfır” karbon emisyonu amacına ulaşması için hazırladıkları detaylı bir planı açıklaması bekleniyor.
COP26 İklim Zirvesi’nde konuşan Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rishi Sunak, ülkesinin “ilk net sıfır hedefiyle uyumlu küresel finans merkezi” haline gelerek dünyaya öncülük ettiği iddiasında bulundu.
Maliye Bakanlığı’nın önerileri
BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Maliye Bakanlığı bu yöndeki önerisini dün kamuoyuna açıkladı. Öneriler ise şöyle:
Londra Borsası‘nın sahibi London Stock Exchange grubunda payı bulunan finansal kuruluşlar ve şirketler, 2023’ten itibaren yayımlanacak “net sıfır” dönüşüm planlarını hazırlamalı
Stratejiler sera gazı salımlarını azaltma hedeflerini kapsamalı ve o hedeflere nasıl ulaşılacağına dair adımları içermeli
Finans sektörünün önde gelenleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, bu planlar için “yeşil badana”yı önleyecek bilimsel standartlar belirleyecek.
Şirketler ve finans kuruluşları için gerekli standartları belirleyecek bir bilirkişi heyeti de oluşturulacak.
Şirketler ve hisse sahipleri bu süreçte, “net sıfır” karbon emisyonu hedefine ulaşmak için gerekli dönüşüme nasıl uyum sağlayacaklarına karar verecekler ve planlarını yayımlanmak zorunda olacaklar. Ancak hükümet, amacın şeffaflığın ve izlenebilirliğin artırılması olduğunu, ülkedeki firmalara “net sıfır” karbon emisyonu sözü vermeyi zorunlu tutmadığını da ekliyor.
‘Yeşil badana şirketlerini artıracak’
Ancak, bu adımların herhangi bir bağlayıcılığı bulunmadığı için de eleştiriliyor. Global Witness isimli sivil toplum örgütü, belirli bir düzenleme olmaksızın atılan bu adımların kaybetmeye mahkum olduğunu ifade etti.
Global Witness’ın orman politikası ve savunuculuğu biriminin başındaki Veronica Oakeshott, bağlayıcılığı olmayan bu adımların yeşil badana şirketlerini arttıracağını kaydetti.
Örgüt, “Fosil yakıt şirketlerinin yaşam kaynağı bankalar ve finans kurumları. Yok edici tarım ticareti de iklim krizini arttırıyor. Bu nedenle COP26’nın onlara odaklanması normal” de dedi.
Kar amacı gütmeyen Positive Money şirketinde uzman ekonomist olarak çalışan David Barmes de, niyetin olumlu olduğunu ancak finansal şirketlerin hala çevreye zarar veren projelere milyonlar harcadığını söylüyor.
İklim çalışmalarıyla bilinen diğer bir düşünce kuruluşu Carbon Tracker Initiative‘in kurucusu ve yöneticisi Mark Campanale ise atılan adımları takdir etmekle birlikte bu planların nasıl uygulanacağına dair detayların hala belirsizlik olduğuna dikkat çekti ve bahsedilen hiçbir finansal varlığın şu anda net sıfır ile uyumlu olmadığını da kaydetti.
Yeterince kaynak ayrıldığı iddiaları
Ancak, Birleşik Krallık Merkez Bankası‘nın eski başkanı Mark Carney‘nin liderliğindeki bir finans grubu, küresel ısınmayı 1.5 C derecede tutmak için yeterince para ayrıldığını iddia etti.
Glasgow Net Sıfır için Finansal İttifak (GFANZ) da 130 trilyon dolardan daha fazla bir özel sermayenin, ekonomiyi net sıfıra dönüştürmek için ayrıldığını dile getirdi.
Öte yandan, Birleşik Krallık’ın en köklü eğitim kurumlarından London School Of Economics and Political Science (LSE) da ülkenin “net sıfır” karbon emisyonu hedefini onaylayan ilk üniversitesi oldu. Okulun statüsü Birleşik Krallık Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından onaylandı.
Üniversite 2005 yılından beri, 6,5 milyon dolar yatırım yaparak doğrudan karbon emisyonunu yüzde 44 azaltmış, kampüs ve yurtlarını da iklim krizi hedefleri kapsamında yenilemişti.