Bir kitap
Gizli Hazırlık – Gürgenç Korkmazel
Gürgenç Korkmazel’in kısa ama çok kısa öykülerinden oluşan ‘Gizli Hazırlık’ kitabı geçtiğimiz haftalarda raflardaki yerini aldı. Gürgenç, B-Altı yayınlarından çıkan ‘Gizli Hazırlık’ta ‘yazmak ayıklamaktır’ dercesine karşılaşmaları, ilişkileri ve durumları; tüm bunların doğurduğu duyguları, 38 çok kısa öyküye sığdırıyor.
Kitabın editörlüğünü Ahmet Yıkık üstlenirken, sayfa düzenini Aziz Ener, kapak fotoğrafını Orhan Eskiköy ve kapak tasarımını da Doğuş Bozkurt yaptı.
‘Gizli Hazırlık’ kitabını Işık Kitabevi’nde bulmak mümkün.
Bir Albüm
Free Jazz: A Collective Improvisation – Ornette Coleman
1950’lerin sonu 60’ların başı. Jazz müzik içerisinde bebob-hardbob akımının popülerliğinin ve aynı zamanda da hegemonyasının söz konusu olduğu dönemler. Ayrıca daha çok beyazların kulak zevkine hitap eden cool jazz akımının da gayet iyi gittiği bir zaman aralığı. Tanışamalarının ardından John Coltrane ile sıkı arkadaş olan Ornette Coleman, 1961 yılında devrim niteliğinde bir albüm yaratarak jazz müzik içinde yeni bir akımın başlamasına vesile olur: “Free Jazz: A Collective Improvisation”
Free Jazz albümü ile tüm alışıla gelmiş jazz ritim ve ölçülerine meydan okunur, müzik yapılırken her hangi bir ölçü kalıbının içine sıkışılmaz, sonsuz bir özgürlük ve eylem alanı yaratılır. Adeta bir başkaldırı müziği ortaya çıkar. Hep jazzın içindeki bebop hegemonyasına bir başkaldırış hem de siyahilerin yaşadığı ırk ve sınıf ayrımcılığına yönelik rahatsız edici bir başkaldırış. Free Jazz, uç noktalarda gezinen ve dinleyeni de içine çeken, ama bir o kadar da katlanılması zor bir albümdür.
Öyle ki kısa süre sonra free jazzdaki doğaçlama ile siyahların kendiliğinden ayaklanmalarının arasında da bağ kurulacak, ve free jazzın en görkemli yılları, siyah hareketinin de motivasyonunun en yüksek olduğu dönem olacaktır. 1961 yılında çıkan Free Jazz: A Collective Improvisation albümü sanki de siyah hareketin geleceğini muştulayan mesih vari bir albümdü.
Hazırlayan: Hasan Yıkıcı