Avustralya’da 9 yaşındaki Harper Nielsen, ulusal marşta yerli halkların yok sayıldığını belirterek, marş sırasında ayağa kalkmayı reddetti. Okul yönetimi tarafından cezaya çarptırılan Nielsen, ‘sadece daha yaşlı oldukları için yaşlıların kurallarına uyan biri olmadığını’ söyledi.
Avustralya’nın Brisbane kentinde Harper Nielsen isimli 9 yaşındaki bir çocuk, Avustralya ulusal marşta yerli halkların yok saydığını belirterek, ulusal marş sırasında ayağa kalkmayı reddetti.
Ulusal marştaki ifadelerin beyazları kastettiğini ve yerli halkların kültürlerini kabul etmediğini belirten Nielsen, marştaki “Biz genciz” (We are young) ifadesininin, ‘İngilizlerin adaya varışı öncesi 50 bin yıldan uzun bir süredir burada bulunan yerli Avustralyalıların görmezden gelindiği anlamına geldiğini’ söyledi.
Nielsen, ‘sadece daha yaşlı oldukları için yaşlıların kurallarına uyan biri olmadığını’ vurgulayarak, yerli halkların da dahil edileceği bir ulusal marş talebiyle yaşanan tartışmalar nedeniyle protestoda bulunduğunu açıkladı.
Queensland Üniversitesi Psikoloji Bölümünde doçent olan babası Mark Nielsen ve Queensland Teknoloji Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Doçenti annesi Yvette Miller, kızlarının görüşlerini tamamen desteklediklerini söyledi.
Kızının kendisine uymayan bir davranışa zorlandığını belirten Mark Nielsen, “O, inandığı şeylere sadık kalmak ve doğru olduğuna inandığı bir şey için bir duruş sergilemek için inanılmaz bir cesaret gösterdi ve bunu yapmak istediği için onunla bundan daha fazla gurur duyamam” de
OKUL YÖNETİMDEN CEZA
Sputnik’in haberine göre dördüncü sınıf öğrencisi olan Nielsen, bu protestosu nedeniyle Kenmore Güney İlköğretim Okulu tarafından öğle yemeğinde dışarı çıkmamakla cezalandırdı. Nielsen’in okuldan uzaklaştırma cezası alabileceği belirtildi.
Nielsen’in anne ve babası ise çocuklarının protestosundan gurur duyduklarını söyledi.
Queensland Üniversitesi Psikoloji Bölümünde doçent olan babası Mark Nielsen, “O, inandığı şeylere sadık kalmak ve doğru olduğuna inandığı bir şey için bir duruş sergilemek için inanılmaz bir cesaret gösterdi ve bunu yapmak istediği için onunla bundan daha fazla gurur duyamam” dedi.
SAĞCI SİYASETÇİLERİN HEDEFİNDE
Öte yandan Nielsen, ulusal marşa yönelik protestosu nedeniyle sağcı siyasetçiler tarafından hedef alındı.
Liberal Ulusal Parti Queensland Eyalet Milletvekili Jarrod Bleijie, Nielsen ve ailesine tepki göstererek, “Saçma bir protestodan kurtulun ve ulusal marşınızı gururla söyleyin. Eğer şımarık çocuk gibi davranmaya devam ederse uzaklaştırma almalı” dedi.
Öte yandan sosyal medya hesabından Nielsen’i ‘beyni yıkanmış’ olarak tanımlayan, mülteci, İslam ve çok kültürlülük karşıtı görüşleri ile tanınan Tek Ulus Partisi lideri Senatör Pauline Hanson, “Bu çocuk yanlış yola yöneldi ve bunu teşvik ettikleri için ailelerini suçluyorum” diye konuştu.
Queensland Eğitim Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise okulun Harper’a, marş sırasında salonun dışında kalmasını veya marşı söylememesini teklif ettiği bildirildi.
SOSYAL MEDAY HESAPLARINDAN DESTEK
Ayrıca açılan sosyal medya hesaplarından da Nielsen’e çok sayıda destek mesajı geliyor.
Öte yandan sosyal medya hesabından Nielsen’i ‘beyni yıkanmış’ olarak tanımlayan, göçmen, İslam ve çok kültürlülük karşıtı görüşleri ile tanınan Tek Ulus Partisi lideri Senatör Pauline Hanson, “Bu çocuk yanlış yola yöneldi ve bunu teşvik ettikleri için ailelerini suçluyorum” yorumunu yaptı.
‘UZAKLAŞTIRMA ALMALI’
Liberal Ulusal Parti Queensland eyalet milletvekili Jarrod Bleijie de Nielsen ve ailesine tepki göstererek, “Saçma bir protestodan kurtulun ve Ulusal Marşınızı gururla söyleyin. Eğer şımarık çocuk gibi davranmaya devam ederse uzaklaştırma almalı” değerlendirmesinde bulundu.
Queensland Eğitim Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise okulun Harper’a, marş sırasında salonun dışında kalmasını veya marşı söylememesini teklif ettiği bildirildi.
YERLİ HALKAR, KÜLTÜR, TARİH VE GELENEKLERİNİN YAZILI BİR ANLAŞMA İLE TANINMASINI İSTİYOR
Avustralya’nın yerli halkları Aborijinler ve Torres Boğazı Adalıları ülkenin ilk sahipleri olarak, kültür, tarih ve geleneklerinin yazılı bir anlaşma ile tanınması talebinde bulunuyor. Bu konudaki yerli halkların temsilcileri ve hükümet arasında geçtiğimiz haziran ayında yapılan görüşmelerde söz konusu taleplere yönelik olumlu adımlar atılmıştı.
Avustralya, yerli halklarıyla anlaşmaya sahip olmayan tek Commonwealth ülkesi durumunda bulunuyor.