17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün’nde Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bir açıklama yayımladı.
Açıklamada LGBTİ+’ların insan haklarının mevcut durumu, geliştirilmesi için yapılması gerekenler ile Ukrayna’daki LGBTİ+’ların karşı karşıya kaldığı şiddete dikkat çekiliyor.
Yüksek Temsilci Borrell açıklamada, “LGBTİ kişilerin insan hakları için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” diyor.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Günü’nde (IDAHOT), Avrupa Birliği, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) insan hakları ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmalarına saygı duyma, koruma ve yerine getirme konusundaki güçlü taahhüdünü yineler.
“Dünya genelinde 2 milyardan fazla insan eşcinselliğin yasa dışı olduğu ülkelerde yaşarken, çeşitli ülkelerin 11 eyaletinde rızaya dayalı eşcinsel ilişkiler için ölüm cezası yasal bir ceza olarak korunuyor.
“Son 10 yılda, dünya çapında ilerleme işaretleri gördük. Ancak cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılık ve dışlanma sürüyor ve LGBTİ kişilerin kazanılmış haklarının endişe verici bir şekilde gerilediğine tanık oluyoruz. LGBTİ’lere yönelik şiddet de, büyük ölçüde eksik bildirildiği halde de endişe verici.
“Silahlı çatışmalar ve insani acil durumlar LGBTİ kişileri özellikle risk altına sokar. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sebepsiz ve haksız saldırganlığı, dikkatleri savaştan kaçmaya çalışan LGBTİ’lerin üzerine çekti. Ülkeyi terk Karşıyaka engellenen transların yanı sıra LGBTİ’lere yönelik şiddet de rapor edildi. Onlara destek, koruma ve güvenli alanlar sunmak için daha fazlasının yapılması gerekiyor.
“Özellikle gençler, cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimlikleri nedeniyle çevrimiçi ve çevrimdışı olarak zorbalığa uğruyor. Onlar aileleri tarafından reddedilme, evsizlik ve tacizle karşı karşıya. Bu yıl 2022, Avrupa Gençlik Yılı; gençlerin oldukları gibi kabul edilmeleri ve onlara değer verilmesi gerekiyor. Herkesin gelişebileceği ve kendini güvende hissedebileceği barışçıl, kapsayıcı toplumlar inşa etmeye çalışmalıyız.
“AB tüm LGBTİ’lerin yanında ve bundan taviz vermez. LGBTİ kişilerin insan hakları için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Barış ve çatışma zamanlarında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılık, şiddet ve nefret söylemiyle mücadele edeceğiz. Sivil toplumla yakın işbirliği içinde yasal, siyasi ve mali ayrımcılık karşıtı önlemleri teşvik etmeye yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz.
“Eşitlik, insan onuruna saygı ve çeşitliliğe saygı Birliğimizin merkezinde yer alır. Herkes olduğu kişi olmakta özgür olmalı ve seçtikleri kişiyi korkmadan sevebilmelidir.”