Yapılan bir araştırma Avrupa’da 2014 yılından bu yana yaşanan kuraklık ve sıcak dalgalarının son 2 bin yılın en yüksek seviyesinde olduğunu belirledi.
15 Mart tarihinde Nature Goescience’ta yayınlanan araştırma için veriler Roma İmparatorluğu dönemine kadar giden ağaç halkaları tarihleme yöntemiyle elde edildi.
Sebep iklim krizi
The Guardian’ın haberine göre aşırı sıcaklıkların küresel ısınmayla bağlantılı olduğunu belirten bilim insanları yakıcı sıcakların binlerce insanın ölümüne, ekinlerin tahribine ve orman yangınlarına yol açtığını söyledi.
Ayrıca sıcak ve kuraklığın düşük nehir seviyelerine yol açarak taşımacılık trafiğini kesintiye uğrattığı, nükleer santrallerin soğutma sistemlerini etkilediği belirtildi. Bilim insanları bütün bunların gelecekte daha da artacağı uyarısında bulundu.
Çalışmanın baş yazarlarından Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Ulf Büntgen “Hepimiz son yıllarda yaşadığımız sıcak ve kurak yazların farkındayız. Bu durum olağan dışı. Son iki bin yıldır artan bir durum. Elimizdeki veriler 2018’de bitiyor ancak 2019 ve 2020’de de Avrupa’da sıcak yazlar yaşandı” dedi.
Canlı meşe ağaçları ve keresteler incelendi
Çalışma için Çek Cumhuriyeti ve Almanya Bavyera’dan 147 meşe ağacından 27 bin büyüme halkası analiz edildi. Geçtiğimiz yüzyıl için bilgi edinmek amacıyla canlı meşe ağaçları, daha önceki tarihler için ise kilise gibi eski binalarda kullanılan keresteler incelendi.
Araştırmada ağaçlara ne kadar su kaldığını göstermek için karbon ve oksijen izotoplarının ölçümleri kullanıldı ve bu da kuraklıkların kaydını verdi. Sonuç olarak da şu anda yaşanılan kuraklığın 16’ıncı yüzyıl başlarındaki kuraklıktan daha ciddi olduğu ortaya kondu.