Yunanistan’da Albaylar Cuntası’nın devrilmesinde önemli bir rol oynamış olan Atina Teknik Üniversitesi’nde (Politeknik) başlayan ‘17 Kasım Öğrenci Direnişi’ 43. yıldönümünde Atina’da anılıyor.
Öğrenci dernekleri, siyasi parti temsilcileri ve sol grupların katıldığı anma töreni, her yıl olduğu gibi bu yılda Politeknik’te başladı. Buradaki Özgürlük Anıtı’na çiçek bırakan grubun yürüyüşü geleneksel şekilde ABD’nin Atina Büyükelçiliği’nin önünde son buldu.
POLİTEKNİK DİRENİŞİ NEDİR?
1973 yılı. Albaylar Cuntası’nın halka karşı başlattığı terör her gün katmerleşerek devam etmektedir. Demokratik hak ve özgürlükler rafa kaldırılmış, devlet terörü günlük yaşamın bir parçası durumuna getirilmiştir.
Cuntanın hedeflerinden biri de özellikle üniversite gençliğidir. Özerklik kaldırılmıştır, her eylem ve direniş “cumhuriyet düşmanlığı” olarak değerlendirilmekte tutuklamalar ve işkenceler yaygınlaşmaktadır. Cunta, ABD emperyalizmine ve NATO’ya bağlılık yeminleri etmektedir. Devlet terörünün amfilere kadar girmesi ve her türlü politik faaliyet ve örgütlenmenin yasaklanması geniş gençlik kitleleri içinde büyük tepkilere yol açmış ve okullarda direniş eğilimleri giderek güçlenir olmuştur.
Önce hukuk fakültesinde bir direniş patlak verir. Polis çok geçmeden okula gelir ve öğrencilere vahşice saldırarak direnişi kırar. Ama öğrenciler dağılmaz. Değişik kollardan Atina Teknik Ünivetrsitesine gelen gençler hemen bir genel toplantı yaparlar. Okulu süresiz olarak işgal etme eğilimi çıkar. Kendiliğinden gelişen direniş işgalle yeni bir boyut kazanır. Talepler politiktir ve yayınlanan bildiride cuntanın yargılanması, ülkenin NATO dan çıkması, demokratik hak ve özgürlüklerin geri verilmesi dile getirilir. Tüm sokaklar asker ve polis tarafından kesilmiş ve sürekli dışarı çıkarak teslim olmaları anounsu yapılmaktadır. Elektronik bölümü öğrencileri birkaç saat içinde bir radyo istasyonu kurarak yayına başlarlar.
“Burası Politeknik (Atina Teknik Üniversitesi) tüm halkımızı cuntaya karşı direnişlere çağırıyoruz. Etrafımız sarılmış durumda. Ancak ne pahasına olursa olsun direnişimiz devam edecektir. Kahrolsun cunta, Kahrolsun NATO, kahrolsun ABD!”
Direnişin üçüncü gününde cunta tanklarla okulun kapısına dayanır. Öğrenciler barikatlarını güçlendirerek direnişe devam ederler. Polis ve asker operasyona başlar. Tanklar okulun kapılarını kırarak içeri girer. Her yerden ateş açılır öğrencilerin üzerine. Ama radyo istasyonu susmamıştır hala.
BURASI POLİTEKNİK, HALKIMIZI DİRENİŞE ÇAĞIRIYORUZ
“Burası Politeknik, burası Politeknik. Tanklarla içeri girdiler her yerden ateş açıldı. Çok sayıda ölü ve yaralılar var. Halkımızı direnişe çağırıyoruz.”
Operasyonda 30’un üzerinde genç katledilir. Yüzlerce yaralı vardır. Polis binlerce öğrenciği tutuklar. Ama Atina nın her mahallesinden şehrin merkezine doğru başlayan gösteriler giderek kitleselleşir. Polis tüm eylemlere saldırır. Ama önleyemez. Sadece Politeknik çevresinde onlarca gösterici katledilir.
Cunta aceleyle öğrencilerden bir çoğunu müebbet hapse mahkum eder. Amaç başlayan direnişleri kırmak, terörle önüne geçmektir. Ama Politeknik direnişi terörü sokaklarda, meydanlarda kırmış cuntayı korku salmıştır bile. Bir yıl sonra cunta yıkılır ve cuntacılar mahkemeye çıkarılırlar. Hepsine ağırlaştırılmış müebbet hapis verilir.(evrensel)