6 Nisan 1941 tarihinde Nazi Almanyası Yunanistan’ı işgal etti. Atina hükümeti 80 yıl sonra tazminat talebini yineledi.
Alman DPA haber ajansına konuşan bir yetkili “Bu talepler aktif ve geçerli” diye duyurdu.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Konu, taleplerimiz karşılanıncaya kadar açık kalacak, bu talepler geçerli ve aktif olup, mutlaka talep edilecektir” diye konuştu.
2019 yılında Aleksis Çipras hükümeti Alman hükümetini müzakerelere çağırmıştı.
Mevcut sağcı Kiriakos Miçotakis hükümeti de Ocak 2020’de yaptığı açıklamada her ne kadar şimdiye kadar bu konuda Berlin üzerine baskıdan kaçındılarsa da meselenin açık kalmaya devam ettiğini belirtmişti.
Yunanistan’da parlamenter bir komisyon Nazi rejiminin verdiği zararı 289 milyar Euro olarak hesaplamıştı.
İşgal sonrasında Naziler onbinlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden olan çok sayıda katliam da gerçekleştirmişti. Naziler ayrıca binlerce Yahudiyi deport etmiş ve Selanik’teki Yahudi toplumunu imha etmişti.
Almanya, bu sorunun 1990 yılında imzalanan 2+4 anlaşması ile çözüldüğünü savunuyor. Bu anlaşma birleşik Almanya’nın bir yıl sonra tamamen egemen olmasını sağlamıştı.
Anlaşma eski Doğu ve Batı Almanya ile Fransa, ABD, Birleşik Krallık ve Sovyetler Birliği arasında imzalanmıştı. Anlaşma metninde tazminat konusu açık bir şekilde yer almıyordu. Almanya tarafından işgal edilen Yunanistan ve Polonya gibi ülkeler anlaşma müzakerelerine dahil edilmemişti.