Avrupa Parlamentosu üyeleri Özlem Alev Demirel, Martina Michels, Clare Daly, Miguel Urban Crespo, Niyazi Kızılyürek ve Nikolaj Villumsen Meclis Başkanı’na gönderdiği mektupta Grup Yorum’un 5 üyesinin açlık grevinde olduğunu belirterek David Maria Sassoli’ye mektup gönderdiler.
Metkupta Türk müzik grubu “Grup Yorum” a üye olan beş müzisyen aylardır açlık grevinde olduğunu ve grubun 10 yıldan fazla bir süredir rejimi eleştirel şarkı metinleri nedeniyle baskı altında olduğuna dikkat çekiyorlar.
Grup, 2010-2015 yılları arasında yüzbinlerce taraftar için konser verirken, Erdoğan rejimi 2016’daki başarısız darbe nedeniyle gruba karşı baskı önemli ölçüde arttı. Darbe sonrası halkın Grup Yorum’a duyduğu sempatiyi ortadan kaldırmaya karar verdi.

İstanbul’da şarkılarını ürettikleri İdil kültür merkezine karşı çeşitli polis operasyonları başlatıldı. Kayıtlarına el konuldu ve enstrümanları imha edildi. Bazı üyeler, Aranan Listeler ile bile bir insan avına konu olmuştur.
Baskınlar 2019’da da sürmüş ve son operasyon 26 Şubat’ta gerçekleşmişti. Bu baskınlarda toplam 30 kişi tutuklanmıştı. Altı aydan fazla bir süre yemek yemeyi reddediyorlar (zihinsel sağlıklarını korumak ve hızlı bir ölümü önlemek için vitamin alıyorlar).
Açlık grevinde olan isimler: Helin Bölek, 179 günlük açlık grevi
İbrahim Gökçek, 181 günlük açlık grevi
Barış Yüksel, 182 günlük açlık grevi
Bahar Kurt, 189 günlük açlık grevi
Ali Aracı 114 gün açlık grevi
Süresiz açlık grevinde olduğunu anımsatarak, sanatçıların taleplerini şöyle sıraladı:
– Grup Yorum’un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi basılmasın.
– Grup Yorum üyeleri terör listelerinden çıkarılsın. – Grup Yorum üzerindeki konser yasakları kaldırılsın.
– Grup Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
– Tutuklu Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın.
Bir duruşma esnasında grup üylerinden Bahar Kurt şu sözleri ile “Bu böyle olmamalı dedik ve terörist ilan edildik.
Grup Yorum kimdir?
Türkiye’de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasındaki politikalara tepki amacıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi dört arkadaşın (Kemal Sahir Gürel, Tuncay Akdoğan, Metin Kahraman, Ayşegül Yordam) bir araya gelmesiyle 1985 yılında kurulan grup, müzik grubu olmanın dışında, muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de önemli bir ismi olmuştur.
Anadolu’nun ve üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmayı amaçlamıştır. 1987’den başlayarak günümüze kadar 21 albüm çıkaran, Türkiye’de ve Avrupa’da her yıl konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katılan Grup Yorum’un uzun yıllar konserleri yasaklanıp, üyeleri gözaltına alınıp, tutuklanmış ve birçok kentte kasetlerinin satılması engellenmiştir.
Albümleri, şarkıları suç unsuru taşıdığı iddiasıyla resmi olarak toplatılmıştır. Grup Yorum albümlerindeki kimi şarkıların yasa dışı Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi örgütü militanlarına adanmış olmasından dolayı, grup üyelerinin bu örgüt ile organik bağı bulunduğu iddia edilmektedir.