AKEL Politbüro üyesi Aristos Damianu “yurdumuz açısından ne yazık ki Sn. Anastasiadis’in çelişkilerinin sonu yok” dedi.
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki siyasi tutumlarının sürekli olarak öngörülemez olduğunu belirten Damianu, özellikle Crans Montana’da görüşmelerin kesintiye uğramasının ardından Cumhurbaşkanının gelişmeleri pasif bir şekilde izlemesine paralel olarak sözde yeni fikirler sunma mantığına girdiğini, iki devletli çözümle flört etmeye başlayıp görüşmelerde varılan önemli yakınlaşmalardan vazgeçtiğini hatırlattı.
Sn. Anastasiadis’in şimdi de resmen 1960 Anayasası’na ve üniter devlete dönüşten söz ettiğine işaret eden Damianu, bu tezin zeminsiz ama aynı zamanda tehlikeli olduğunu da sözlerine ekledi. Damianu, Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in siyasi çelişkiler girdabına ek olarak Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre üniter devlete dönme yönünde benzeri görülmemiş fikri ortaya atarken, buna paralel olarak BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne hazır olduğunu bildirdiğini söyledi. Aristos Damianu, bu durum karşısında yurttaşların, uluslararası toplumun ve özellikle de BM Genel Sekreteri’nin hangi Anastasiadis’e güveneceği sorusunun gündeme geldiğini belirtti.
Kıbrıs sorununda durumun tehlikeli bir noktaya vardığına işaret eden Damianu, taksimin kalıcılaşma tehlikesinin artık görünür olmaktan da öte olduğunu, Türkiye’nin uzlaşmaz tutumu dikkate alındığında Sn. Anastasiadis’in çelişkilerle dolu tavrıyla taksimin kesinleştiği günlerin Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
AKEL Politbüro üyesi Aristos Damianu, Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümüyle yurdumuzun ve halkımızın kurtuluşu ve yeniden birleşmesi hedefinden nihai olarak uzaklaşmadan önce siyasi sorumluluklarının boyutunun farkına varması gerektiğini kaydetti.