Kıbrıslırum lider Nikos Anastasiadis “Kıbrıs sorununda, kazananlar veya kaybedenler olmayacak, her iki toplumun kaygılarını ve duyarlılıklarını dikkate alacak, ülkeye, eşsiz coğrafi konumunu değerlendirmesi yönündeki tüm engelleri kaldırma potansiyel sağlayacak bir çözüm istiyoruz” dedi.
Economist Dergisinin 12. Kongresinde konuşan Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözümün, büyük bir adım olduğunu, hatta önümüzdeki yıllarda, ülkenin ekonomik kalkınmasında en önemli reformları oluşturacağını itiraf etmesi gerektiğini söyledi.
7-11 Kasım tarihlerinde İsviçre’de gerçekleştirilecek yoğun müzakerelere de atıfta bulunan Anastasiadis, toprak konusuna odaklanacaklarını ama aynı zamanda açık sorunların da bulunduğu başlıklarda karşılıklı bir tartışma gerçekleştirileceğini belirtti.
Anastasiadis, herkesin İsviçre’ye aynı kararlılık ve iyi niyetle gelmesi dileğinde bulunarak, “önümüzdeki fırsatı kaparak, BM’in de yardımıyla bunu başaracağız. Sadece, görüş ayrılıkları arasındaki mesafenin küçülmesi için değil, aynı zamanda, toprak konusunda – ve neden olmasın, 2016 yılı içinde, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması temelini oluşturacak ilerlemelerin başarılması için… Eğer, ülkemizin geleceğini, tüm vatandaşlarının geleceğini ve özellikle refahını sağlayacak ilerlemeler kaydedilirse..”.
Anastasiadis, bulunacak bir çözümün, Kıbrıs’ı bir istikrar modeline dönüştüreceğini, dünyanın en çalkantılı bölgelerinden birinde güvenlik sağlayıcısı, AB – Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesinde ve aynı zamanda, AB’de istikrar mimarisi rolünü artıracağını söyledi.
Anastasiadis sözlerine şöyle devam etti:
“Kıbrıs sorununda, kazananlar veya kaybedenler olmayacak, her iki toplumun kaygılarını ve duyarlılıklarını dikkate alacak, ülkeye, eşsiz coğrafi konumunu değerlendirmesi yönündeki tüm engelleri kaldırma potansiyel sağlayacak bir çözüm istiyoruz.
Bunu daha önce de söyledim şimdi de tekrar ediyorum: Tek bir hedef var, o da bu ülkenin yeniden birleşmesi, askerden arındırılması ve ada sakinleri dışında, sınırlarımızın Apostolos Andreas’tan Baf’a, Girne’den Mağusa ve Limasol’a kadar olmasıdır.
Kıbrıs küçük bir ülkedir ve bölünme lüksüne sahip değildir. Bölünme ve işgal gibi sorunlar, zaman geçtikçe her iki toplum için de daha da kötü olacak”.
Ekonomik duruma da değinen Anastasiadis, uygulanan programlardan sonra, devletin mali sisteme güvenirliliğinin yeniden kazanıldığını, Hükümetin başlıca hedeflerinden birinin de yabancı yatırımlar olduğunu kaydetti.
Anastasiadis, kararlı ve etkili yapısal değişiklikler getirilmesi ile Kıbrıs’ın rekabet gücünün artırıldığını belirtti. Devamla, hükümetin, yatırımları teşvik amacıyla çalışma ruhsatları, vergilendirme ve ikamet izinlerinde bir dizi yeni önlemler uyguladığını da sözlerine ekledi.
Nikos Anastasiadis, 2015 yılından beri Kıbrıs ekonomisinin olumlu bir gelişme kaydettiğini, Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın %1,6 ile son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. 2016 yılında ekonomik büyümenin %2,7 – %3 oranında olmasının beklendiğini, bunun da AB içinde en yüksek oranı oluşturduğuna dikkat çekti.
Anastasiadis, bu gelişmenin, son yıllarda adada en büyük sorun olan, işsizliğe karşı yapılan çabaları güçlendireceğini de dile getirdi.
Bankacılık sektörüne de değinen Anastasiadis, takipteki kredilerin yeniden yapılandırılmasının, bankaların yeteneğini artıracağını ve ekonomiye yeni krediler sağlayacağını belirtti.
AB’nin geleceğine de değinen Anastasiadis, yeni ve daha güçlü bir Avrupa inşa etmek için, Kıbrıs’ın ortaklarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu duyurdu.
Göçmenler ve mülteciler konularına da değinen Nikos Anastasiadis, bunun, Birliğin değerlerini tehlikeye sokan önemli bir zorluk olduğunu, işbirliği ve dayanışma içinde en erken bir zamanda çözümlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
kha