Bir NASA uydusu, Amazon ormanlarında devam eden orman yangınları nedeniyle atmosferdeki tehlikeli boyutlara ulaşan karbonmonoksit görüntülerini yakaladı.
NASA‘nın yaptığı basın açıklamasına göre, 8-22 Ağustos tarihleri arasında 18.000 feet (5.500 metre) yükseklikte karbon monoksit seviyelerini ölçen Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) (Atmosferik Kızılötesi Alıcısı) cihazından yeni veriler toplandı.
2002 yılında göreve başlayan Aqua uydusu, AIRS adı verilen cihazlar ile donatılmış durumda. Bu cihazlar coğrafi alanlar üzerinde detaylı ısı haritası üretmeyi mümkün kılıyor.
Aqua uydusu, hava durumları ve genel iklim detayları hakkında bilgi toplayabilmek için incelenmek istenen konumlara yerleştirilen mikrodalga enerjisini algılayarak ölçüm yapıyor.
NASA maps carbon monoxide from #AmazonRainforest fires from orbit: https://t.co/xFvWUfDfVm pic.twitter.com/eRrp34QvGm
— NASA JPL (@NASAJPL) August 23, 2019
Yeşil rengin anlamı hacim olarak milyarda 100, sarı rengin anlamı milyarda 120 ve kırmızı rengin anlamı da yaklaşık milyarda 160 civarında havaya yayılan karbon monoksit.
Uzak mesafelere gidebilen ve atmosferde yaklaşık bir ay kalabilen karbonmonoksit gazı iklim değişikliğinde önemli bir rol oynar.
Renksiz, kokusuz, tatsız ve tahriş etme özelliği olmayan bir gazdır, dolayısıyla varlığı fark edilmez. Yapısında karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu açığa çıkar. Solunan havada yoğunluğu artarsa, kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine oksijenden daha kolay bağlanır ve kolay kolay ayrılmaz.
Karbonmonoksidin hemoglobin ile bağlanması yaşamımız için gerekli olan oksijenin dokulara sunumu azaltır, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir.
Şu an için soluduğumuz havada böyle bir değişim olmasa da yangınların devam etmesi durumunda, rüzgarlar nedeniyle bu durum tüm insanlığın kapısına dayanabilir.
Brezilya Uzay Araştırmaları Merkezi (INPE), bu yıl yaklaşık 73 bin yangının tespit edildiğini ve ülkede rekor bir sayıya ulaşıldığını açıklamıştı geçtiğimiz günlerde…
Yangınlar, Amazon’un geleceği için duyulan endişeleri arttırırken Brezilya’nın Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya tepkiler büyüyor. Bolsanaro, kereste tüccarları, madenciler ve çiftçilere fayda sağlamak için Amazon ormanları ve bölgedeki yerli halklara zarar vermekle suçlanıyor.