Kıbrıs’ta yeni bir döneme geçiş için ciddi bir fırsat olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs için bu tarihi fırsatı yitirmemek için herkesin üzerine düşeni yapması gerekir” dedi.
“Biz kendi payımıza düşeni, tarihsel sorumluluğu yerine getireceğiz, getirmekteyiz, getirmeye devam edeceğiz” diyen Akıncı, başta Rum tarafı olmak üzere tüm tarafların aynı sorumluluk duygusuyla hareket etmelerinin önemini anımsattı.
Akıncı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Brüksel’deki görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“Avrupa Komisyonu’ndan beklentileriniz çözüm sonrasına yönelik mi? Yoksa Ocak’taki görüşmelere yönelik de bir takım beklentiniz var mı?” sorusuna Akıncı şöyle yanıt verdi:
“AB hem bugünden, hem de çözüm sonrasında yapılacaklarla da ilgili beklentilerimiz var. Çözüm sürecinin, hem de çözümden sonraki sürecin finansman ve de teknik boyutu. Eğer her şey yolunda giderse, önümüzdeki 6-7 aylık dönemde, en erken yeni yılın ortalarında bir referanduma gideceğiz. Kıbrıs Türk halkının Avrupa kurumlarına hazırlanması, Kıbrıs Türk kurumlarını AB normlarına hazır hale getirmemiz bir süreç meselesi. Bu konuda zaten uzunca bir süredir hazırlıklarımız var. Yürütülmekte olan bu hazırlıklar tümüyle yeterlidir denemez. O yönde de çalışmalar yapılacak. Bu da AB’nin bir diğer katkı alanıdır.”
Çözüm sürecini Avrupa Birliği’nin de yakından takip etmekte olduğunu ifade eden Akıncı, “Ne zaman arzu edersek kendileriyle temasta olacağımızı hem biz söylüyoruz, hem de Avrupa Birliği. Kıbrıs’ta çözüme katkıda bulunmak istiyorlar. Bunu Brüksel’deki bütün temaslarımda gözlemledim. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de bunu yeniden teyit etti. Herkes çözümün Kıbrıs adasının boyutlarını aşan etkilerinin farkında. Böylesi bir çözüme sadece biz Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların değil, Avrupa’nın da ihtiyacı var. Bunu çok net bir şekilde söylüyorlar. Bu süreçte Türkiye’nin AB ile ilişkileri de önemli. Bu noktanın da altını çizdim. Türkiye – Avrupa ilişkileri ne kadar iyiye giderse Kıbrıs sorununa olumlu yansımaları da o kadar fazla olur” dedi.
Junker’in görüşmede, AB’nin desteğini esirgemeyeceğini çok açık bir şekilde ifade ettiğini belirten Akıncı, “Kendisiyle en son görüşmemizde AB’nin teknik ve finansal destek vereceğini söylemişti. Sözlerinin arkasında olduğunu ifade ederek, çözümü her açıdan destekleyeceklerini tekrar belirttiler” dedi.
Akıncı, “AB 12 Ocak’taki görüşmelere gözlemci statüsünde bir temsilci yollayacak mı?” sorusu üzerine, 12 yıl önceki Burgenstock çalışmalarında AB’nin de bir temsilcisinin bulunduğunu hatırlattı.
“Sayın Junker de bu doğrultuda istekli. Sayın Mogherini de olabilir. 9-11 Ocak arası Kıbrıs’ın iki toplumu görüşecek. İki liderin ve heyetlerinin buluşarak müzakerelerini ilerletmesi söz konusu olacak. Ayın 12’sinden itibaren bu çalışmalar 5’liye evrilecek” diye konuşan Akıncı, varılan mutabakata göre önce ikili, sonra 5’li müzakere formatına geçileceğini hatırlattı.
Yine varılan mutabakat uyarınca, ihtiyaç olması durumunda ilgili tarafların katılımının da söz konusu olabileceğine dikkat çeken Akıncı, “12 yıl önce Burgenstock’taki gibi, AB müzakere masasında taraflardan biri olarak değil ama müzakere masasının yanında ilgili taraf olarak yer alabilir” dedi.
Akıncı ayrıca, “Rum liderin BM Güvenlik Konseyi üyelerinin dahil olması yönünde bir talebi var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bu konuda bir uzlaşma yoktur. Katılımcıların sayısını artırmaya yöneldiğinizde, sayıyı ne kadar artırırsanız sorunların aşılmasını da o kadar zorlaştırırsınız. Dolayısıyla biz bunun çok genişlemesi taraftarı değiliz. Henüz AB’nin katılımını bağlamış değiliz. İhtiyaç hasıl oldukça gündeme gelip karara bağlanacak.”
Akıncı yine bir soruya yönelik, Junker’in sözlerinin arkasında olduğunu, görüşmede finansal katkıya yönelik bir rakam telaffuz edilmediğini, AB’nin bu konuda desteğini çok net bir şekilde vereceğini teyit ettiğini belirtti.