AKEL 8 Aralık Dünya Göçmenler Günü vesilesiyle mesaj yayınladı. Mesajda ortak örgütlenme ve sınıfsal mücadele vurgusu yapıldı:
İşte açıklama:
“İşverenlerin Sömürüsüne, Devletin Keyfi Tutumlarına, Yabancı Düşmanlığına Ve Aşırı Sağın Şiddetine Karşı
KIBRISLI VE YABANCI EMEKÇİLERİN SINIFSAL ÖRGÜTLENMESİ VE ORTAK MÜCADELESİ
Bu yılki Dünya Göçmenler Günü’ne Larnaka’da Afrika kökenli bir göçmene karşı maskelilerin yaptığı utanç verici saldırı damgası vurdu. AKEL bu saldırının açıklığa kavuşturulması ve suçluların derhal bulunup cezalandırılmasını ve aynı zamanda polis makamlarının göçmenlere karşı tutumlarıyla ilgili suç duyurularının da araştırılmasını şiddetle talep etmektedir.
Trump yönetiminin ve diğer yabancı düşmanı hükümetlerin tutumuna karşın dünyanın 164 devletinin onayladığı BM Göç Antlaşması tüm eksikliklerine ve hukuki olarak bağlayıcı olmamasına rağmen göçmenlerin insan haklarına saygı ve göç konusunda devletlerarası işbirliğinde bir ilk adımı teşkil etmektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu anlaşmayı desteklemesini selamlamakta ve hükümeti bu imzaladığı anlaşmanın ruhuna uygun bir göçmen politikası uygulamaya çağırmaktayız. Daha iyi bir yaşam fırsatı arayarak yurdumuzda çalışan yabancıların “ülkenin kültürel karakteri açısından tehdit” teşkil ettiği ama milyonlar ödeyip Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı satın alan yabancı kodamanların “ekonomi için nimet” olduğu yönünde toplum içerisinde geliştirilmeye çalışılan görüş büyük bir ikiyüzlülüktür.
AKEL olarak hükümetten defalarca talep ettiklerimizi bir kez daha tekrarlıyoruz:
1. Göçmenlerin toplumsal yaşama uyumu için tüm ülke çapında uygulanacak bir eylem planının hazırlanması
2. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 189 sayılı Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş Sözleşmesi’nin ve Bütün Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına İlişkin BM Sözleşmesi’nin onaylanması
3. Cinsel ya da emek sömürüsü için insan ticaretine karşı mücadelenin güçlendirilmesi
4. Irkçılığa, yabancı düşmanlığına ve nefret söylemlerine/suçlarına karşı mücadele için eylem planının hazırlanması
AKEL olarak Kıbrıslı ve yabancı emekçilerin gücünü teşkil eden sınıfsal örgütlenmesini ve ortak mücadelesini her şeyin üstünde tutuyoruz.
18 Aralık Dünya Göçmenler Günü vesilesiyle, AKEL olarak, yurdumuzda yaşayan göçmenlere karşı ırkçı yaklaşımları olan herkesi geçmişte on binlerce Kıbrıslının Avrupa’da, Amerika’da ve Avustralya’da daha iyi bir yaşam arayışı içerisinde kendi ülkelerinden ayrılmaya ve bugün de Kıbrıs’ın gençlerini yurtdışında iş aramaya iten sebep ve koşulları hatırlamaya çağırıyoruz. Tüm dünyada yurtlarından ayrılmak zorunda kalan 250 milyon insanı, göç yolunda 2000 yılından bu yana yaşamını kaybeden 60 bin insanı hatırlamaya çağırıyoruz.
AKEL işverenlerin yoğun sömürüsüne, devletin keyfi tutumlarına, yabancı düşmanlığına ve aşırı sağın şiddetine maruz kalarak yurdumuzda yaşayan ve çalışan bütün göçmenlere dayanışma mesajını gönderiyor ve haklarını savunup mücadele etmeye devam edeceğinin güvencesini vermektedir.”