Kutlu Adalı 6 Temmuz 1996’da evinin önünde vurularak öldürüldü. Aradan geçen 25 yıla rağmen cinayet aydınlığa kavuşmadı. Organize suç lideri Sedat Peker’in Türkiye’deki hesaplaşması sırasında kullandığı ‘Kutlu Adalı’ ismi sonrası, Adalı cinayeti bir kez daha alevlendi.
22 Temmuz 2013’te Star Kıbrıs’ta Erçin Şahmaran’a konuşan Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı, cinayetle ilgili söylenen çok şey olduğunu, herkesin az çok tahmin ettiğini kaydederek, “Kimse yardımcı olmak istemiyor. Hatta bir yerlerden korkuyor. Olayın kapatılmasını ve açılmamasını istiyor” demişti.
Dosyayı kim kapattı?
Eşinin öldürülmesiyle ilgili olarak Türkiye’yi mahkemeye verdiğini belirten Adalı, 200 bin lira tazminat kazandıklarını, bunun 170 bin lirasının 7 yıl boyunca kendilerini savunan avukatlara gittiğini de ifade ettiği açıklamasında, davanın dönemin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından 14 Mart 2009’da kapatıldığı kaydedilmişti.
İlginç rastlantı
Süreçle ilgili ilginç bir ayrıntı ise, dönemin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Adalı cinayetini kapatmasından 3 hafta sonra Kıbrıs’ın kuzeyinde “ergenekon soruşturması” başlaması olarak dikkat çekiyor.
Eski Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Rauf Raif Denktaş ve Derviş Eroğlu hakkında Ergenekon soruşturması açılmasını istemiş, Eroğlu’nun seçilmesi için yapılanların anlatıldığı raporun Eroğlu’na yazıldığını, yeni belgeler için Türkiye’ye başvurulacağını ve savcılığın yerel organizasyonlarla ilgili çalışacağını açıklamıştı.
Soyer, Ergenekon soruşturması kapsamında eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve eski başbakan ve eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu hakkında soruşturma talep etmesiyle ilgili, “Kıbrıs Türk halkının iradesini etkilemek için kesintisiz bir gizli organizasyonun varlığı kuşkusu orta yere çıktıktan sonra benim susmam cinayetin ta kendisiydi. Beklediğim zaten böyle somut verilerdi” demişti.
Soyer, belgelerde 1998 seçimlerine yapılan müdahalelerin çok net şekilde açıklandığını, aynı şekilde Kıbrıs’ın kuzeyindeki gizli organizasyonla, 1999’da Türkiye’deki seçimlere de müdahale edildiğinin görüldüğünü kaydetmişti.
Eroğlu kısa süre sonra Cumhurbaşkanı seçildi
Ergenekon davasının Kıbrıs bacağında adı geçen Derviş Eroğlu 23 Nisan 2010’da Mehmet Ali Talat’la girdiği Cumhurbaşkanlığı yarışını kazanmış ve bu görevini Nisan 2015’e kadar sürdürmüştü.