Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu-PEO Genel Sekreteri Sotiroula Haralambus, kapitalist sistemin içinden geçmekte olduğu krizlerin ortasında, günümüz rekabetçiliğinin “milyonlarca işçiyi yoksulluğa mahkum eden ucuz ve kuralsız işgücü ile özdeşleştirildiğini” ve bu nedenle sendikaların ve sol partilerin “insana yakışır işe özel bir içerik kazandırarak” günümüz koşullarına uyum sağlamaları gerektiğini vurguladı.
Konuşmasını toplu sözleşmeler ve sendikal özgürlükler konusuna odaklayan PEO Genel Sekreteri Haralambus, AKEL’in girişimiyle Avrupa Parlamentosu Sol Grup tarafından “Çoklu kriz dönemlerinde insana yakışır iş” başlığıyla düzenlenen toplantıda yaptı.
“Sol partiler ve sendikalar birinci sanayi devrimi yıllarındaki hedefleri yeniden gündeme getirme noktasına geldi”
Haralambus kouşmasında, son yıllarda partilerin ve sendikaların metinlerinde insana yakışır iş hedefine giderek daha fazla yer verilmekte olduğuna, bu da bir yandan “21. yüzyılın ilk çeyreğinde, sol partilerin ve sendikaların birinci sanayi devrimi yıllarındaki hedefleri yeniden gündeme getirme noktasına gelmiş olunduğu”, diğer yandan da “insana yakışır işe nasıl bir içerik kazandırdırıldığı” sorularını gündeme getirdiğine dikkat çekti.
“Tekellerin çıkarlarının devlet çıkarları haline geldi“
Kapitalist sistemin son yıllarda karşı karşıya kaldığı krizlere ve modern kapitalizmin militarizasyon ve dış ve iç politika yoluyla kullandığı otoriter yöntemlere değinen Haralambus, “tekellerin çıkarlarının devlet çıkarları haline geldiğine” ve bunun da toplu iş sözleşmeleri, kamu sağlığı ve eğitimi, sosyal politika ve ekonominin stratejik sektörlerinde kamu mülkiyeti, eğitim hakkı ve sosyal güvenlik hakkı gibi kazanımlar açısından tavizlere yol açtığına işaret etti.
Haralambus toplu sözleşmelerin ortadan kaldırıldığını, belirli süreli sözleşmelerin ve hizmet alımının teşvik edildiğini, ucuz ve kuralsız göçmen işgücünün desteklendiğini, özellikle işsizliğin yüksek olduğu dönemlerde korku ve güvensizliğin hakim olduğunu ve kolluk kuvvetlerinin sendikal örgütlenmeyi engellemek için kullanıldığını belirtti.
Kıbrıs özelinde, 21. yüzyılın başına kadar toplu sözleşmelerin çalışanların %80’ini kapsadığını, bugün ise %50’sini kapsadığını belirten Haralambus, “Sendika üyeliğindeki ve istihdam koşullarının toplu sözleşmelerle düzenlenmesindeki düşüş, öncelikle işverenlerin büyük bir kısmının sektörel toplu sözleşmeleri uygulamayı reddetmesi ve ekonominin büyük sektörlerinde toplu sözleşmelerin örgütlenmesini ve müzakere edilmesini tanımayı reddetmesi nedeniyle meydana gelmiştir” diyerek bu olgunun özellikle hizmet sektöründe belirgin olduğuna dikkat çekti.
“Düşük ücretlere hapsolmuş gençler”
PEO Genel Sekreteri, ücretler ve fazla mesai açısından istihdam koşullarını düzenleme aracı olan toplu sözleşmelerin azaltılması, “çalışanların en savunmasız kesimini ve özellikle de temel haklardan yoksun düşük ücretlere hapsolmuş gençleri etkili bir şekilde vurdu” değerlendirmesi yaparak; bunun sonucunda “AB’deki en yüksek büyüme oranlarından birine sahip” bir ülke olarak nitelendirilen Kıbrıs Cumhuriyeti’nde, çalışanların %42’sinin 1500 Euroya kadar maaş aldığına dikkat çekti.
“Dolayısıyla, diğer birçok hükümet gibi bizim hükümetimizin de yeterli ve makul ücretlerden bahsetmesi yeterli değildir. Asıl önemli olan onların ne yaptığıdır” diye vurguladı.
PEO Genel Sekreteri Sotirula Haralambus sendikaların ve sol partilerin yükümlülüğünün, “insana yakışır iş ve anayasal güvence altındaki örgütlenme hakkına somut bir içerik kazandırarak” taleplerini günümüze koşullarına uyarlamak olduğunu ifade etti.