Türkiye’de polis, sabah saatlerinde İstanbul, Batman, Diyarbakır’da düzenlediği operasyonlarda sekiz gazeteciyi gözaltına aldı.
Türkiye genelinde Eskişehir merkezli bir soruşturma kapsamında sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarıyla, gazeteciler, yazarlar, çevirmenler, yönetmenler ve karikatüristler de dahil olmak üzere 13 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) Başkanı Roza Metina’nın da bulunduğu sekiz gazeteci, bir yönetmen-çevirmen, bir karikatürist, bir şair-yazar, bir çevirmen-yazar ve bir yayınevi koordinatörü yer alıyor. Bu kişilerin isimleri şöyle: Erdoğan Alayumat (Gazeteci), Tuğce Yılmaz (Gazeteci), Bilge Aksu (Gazeteci), Ahmet Sünbül (Gazeteci), Roza Metina (Gazeteci-Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) Başkanı), Bilal Seçkin (Gazeteci), Mehmet Ücar (Gazeteci), Suzan Demir (Gazeteci), Ardin Diren (Çevirmen- Yönetmen), Doğan Güzel (Karikatürist), Hicri İzgören (Şair-Yazar), Ömer Barasi (Çevirmen yazar) ve Baver Yoldaş (Yayınevi koordinatörü).
TC İçişleri Bakanlığı, operasyonların 30 ilde “GÜRZ-27” kod adı altında gerçekleştirildiğini ve 231 şüphelinin yakalandığını belirtti. Operasyonlar sırasında gözaltına alınanlara, ilk 24 saat süresince avukatlarıyla görüşme yasağı getirildiği, ayrıca soruşturmanın gizlilik içerdiği ifade edildi.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden Deniz Tekin’in aktardığına göre, gözaltına alınan kişilerin, “siyasi alan ve basın yayın alan yapılanmaları” içerisinde faaliyet gösterdikleri, örgüte finans sağladıkları, sosyal medya üzerinden “örgüt propagandası” yaptıkları, yasadışı sokak olaylarına katıldıkları ve kamu malına zarar verdikleri iddiaları ile soruşturma altında oldukları bildirildi.
Meslek örgütlerinden gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), DİSK Basın İş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) bugün sekiz gazetecini gözaltına alınmasına karşı açıklama yaptı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası, kamuoyunu bilgilendirdiği açıklamasında gazetecilerin dosyalarında gizlilik kararı olduğunu belirtti. “Meslektaşlarımız avukatlarıyla görüştürülmüyor. En temel haklarımız engelleniyor. Gazeteciler hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıyor. Kabul etmiyoruz, takipteyiz” dedi.
DİSK Basın İş gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Çözüm süreci tartışmaları odağında uygulanan iki farklı politikayı eleştirdi:
“Bir yandan kardeşlik nutukları atılırken diğer taraftan Kürt basınına yönelik uygulanan bu baskı politikası kabul edilemez. Barış gerçeğin üzerine inşa edilecekse bunu da cesur habercilik sağlayacak. Özgür basına yönelik bu operasyonları kınıyoruz. Gazetecilik suç değildir. Yetkililerden meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”
DFG: Gözaltındaki gazetecileri serbest bırakın
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) gözaltıların, iktidar tarafından basını tek tipleştirmek, gerçekleri perdelemek adına yapılan her bir adımın devamı olduğunu söyledi. Gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen dernek tüm meslek örgütlerini ve yurttaşları da tepki göstermeye, dayanışmaya davet etti:
İktidar tarafından basını tek tipleştirmek, gerçekleri perdelemek adına yapılan her bir adımın devamı olan bu gözaltıları kabul etmiyoruz. Sansür yasası, etki ajanlığı gibi yasal düzenlemelerle sansürü olağanlaştırmaya çalışan akıl gözaltı ve tutuklama operasyonlarıyla da bunu kalıcılaştırmayı hedefliyor. Özgür basın hakikatin duyurulması için mücadele ettiği için hedef alınıyor.
Gözaltılarla hakikati karartmayı hedefleyen anlayış dün olduğu gibi bugün de sonuç alamayacak. Özgür basın hakikat takipçiliğine devam edecek ve tüm kamuoyuna ulaştıracak. Gazetecilere yönelik gözaltıları kabul etmiyor ve derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.
Demokratik kamuoyu başta olmak üzere tüm toplumu da haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Gözaltılara karşı tüm meslek örgütlerini dayanışmaya çağırıyoruz ve bir kez daha yüksek sesle söylüyoruz. Gazetecilik suç değildir.
“Gazetecilik suç değil”
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC), gazetecilerin gözaltına alınmasına karşı meslek örgütlerine dayanışma çağrısında bulunulan açıklamasında “Gazeteciler, halkın haber alma hakkı için görev yapan kamu hizmeti niteliğinde bir meslek icra etmektedir. Gözaltılar, sadece meslektaşlarımızın haklarını değil, aynı zamanda toplumun bilgiye erişim hakkını da ihlal etmektedir. Gazeteciliğin suç olmadığını bir kez daha vurguluyor, ifade ve basın özgürlüğünün korunması noktasında gazetecilerin gözaltına alınmasına karşı tüm meslek örgütlerini dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz” dedi.
“Hakikat mücadelesine saldırıdır”
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) gözaltıların sistematik bir saldırının parçası olduğunu savundu:
“Kadına yönelik şiddetle mücadele günü sonrası yapılan bu baskınlar, kadınların hak ve özgürlük mücadelesine yönelik sistematik bir saldırının parçasıdır. Basın ve ifade özgürlüğünün anayasal bir hak olduğu, demokratik toplumların temel taşını oluşturduğu bir gerçekliktir. Ancak bugün tanıklık ettiğimiz bu olaylar, özgür basına ve özellikle kadın gazetecilere yönelik baskıların derinleştiğini göstermektedir.
Gazetecilere yapılan bu hukuksuz müdahale, sadece gazetecilik mesleğine değil, aynı zamanda halkın doğru haber alma hakkına ve toplumun hakikat mücadelesine de bir saldırıdır.
Hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyor ve sorumluları basın özgürlüğünü ihlal eden bu uygulamaları sonlandırmaya çağırıyoruz. Halkın haber alma hakkını savunan tüm kişi ve kurumları dayanışmaya davet ediyoruz.”
bianet-t24