Afrodit Tanrıçasının kutsal mekânının bir kilometre doğusundaki Hacıabdulla hisarı düzlüğünde/platosunda 2018’de gerçekleştirilen kazılarda M.Ö 5. yüzyılda Baf kraliyet hanedanlığınca inşa edilen karmaşık bir mimari yapı ortaya çıkarıldı.
Kıbrıs Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Profesör Maria İacovou tarafından Eski Baf’ta 13. alan çalışması olarak yapılan kazılar Mayıs- Temmuz 2018 tarihleri arasından gerçekleştirildi.
Kıbrıs Üniversitesi misyonunun hisarın/platonun doğu tarafında keşfettiği karmaşık mimari yapıda, üretim ve depolama birimleri bulunuyor.
Şu ana kadar altı ayrı birim ve iletişim koridoru belirlenerek kazı çalışmaları yapıldı.
Taş duvarların yüksekliği iki metre olup, içinde tespit edilen değirmen, yağ presleri, ağırlıklar, borularının bulunduğu laboratuvar tesislerinin bakımına katkıda bulunmuştu. Örnek bir şekilde büyük bir dikkatle toplanan ve incelenecek olan hayvan kemikleri, tohum, zeytin çekirdeği, kömür, cüruf gibi zengin eski doğa kalıntıları, araştırmacılara eski hanedanlığın ekonomik modelini keşfetmeye yardımcı olacak.
3. ve 4. birimlerde yağ üretimi yapıldığı kesinlik kazanıyor. Özellikle depo alanı olarak kullanılan 1. birimde: Kıbrıs Klasik Dönemde (M.Ö 6. yy) ve özellikle M.Ö 4. Ve 2. yüzyılda Eski Baf’ın Kartaca, Mısır, Lübnan sahilleri, Suriye, Ege (Thasosi Ko, Mendi, Rodos, Sakız adası) ve Küçük Asya sahilleriyle (Efes, Samos, Militos) ticari ilişkilerini teyit eden çok sayıda yerel ve ithal amfora (özellikle şarap) parçaları tespit edildi.
2018 kazılarının amacı 2., 5. ve 6. birimlerdeki kazıların tamamlanması ve doğu tarafta bunlara ulaşan koridorların bulunmasıydı.
2. Birimde tüm odada büyük miktarda mor deniz kabukları bulundu.
Uzman Dr Dimitra Milona’nın deniz kabukları üzerinde yaptığı araştırma deniz kabukları bezinden elde edilen kıymetli boya ihracatının bitişik tesislerden yapılmış olduğunu teyit etse de, deniz kabuklarının ikinci bir işlem ve kullanım için, örneğin su geçirmez kaplamalar üretimi için bu odada toplandığını gösterdi.
Kuzeye doğru yayılan 5-6. birimler tek bir sanayi kuruluşunun parçalarını oluşturmaktadır ve bu tesislerde iki paralel duvar arasından geçen taş küvet 6. Ünite içinde olan taş borulara bağlanıyor.
Borular ve küvette makroskopik veriler olmaması nedeniyle, bu tesislerin üretim hedefleri belirlenememiştir. Bu nedenle ve 2017-2018 programları için A.G Leventis Vakfı tarafından maddi kaynak verilmemesi nedeniyle, nişastalarda yapılan mikroskobik analiz örneklemeleri, Atina’da bulunan Amerikan Klasik Öğretim Okulunun Wiener antik çevre atölyesinde tamamlanacak.
Kıbrıs Haber Ajansı