Fransa’nın önde gelen sendikalarının temsilcileri ile Borne, başta emeklilik reformu olmak üzere çeşitli meseleleri ele almak üzere, başkent Paris’te, Başbakanlık ofisinde bir araya geldi.
AA’ya göre, tarafların uzlaşamaması üzerine bir saatten kısa süren görüşmeden sonra sendika yetkilileri, yerel basına açıklamalarda bulundu.
Reform eşitsizliği derinleştiriyor
Fransız Hristiyan İşçileri Konfederasyonu (CFTC) Başkanı Cyril Chabanier, görüşmede Borne’ye emeklilik reformunun ne kadar adaletsiz olduğunu ve geri çekilmesinden başka demokratik bir çıkış yolu göremediklerini aktardıklarını belirtti.
Chabanier, reformun, mevcut emeklilik sistemindeki eşitsizliği derinleştirdiğine dikkati çekerek Fransa’daki “sosyal krize, demokratik krizin” de eklendiği yorumunu yaptı.
Radikalleşmiş bir hükümet var
Genel İş Sendikası (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet de “radikalleşmiş” bir hükümetle karşı karşıya olduklarını savunarak “Başbakan, reformun geri çekildiğini açıklamazsa toplantıyı terk etme kararı almıştık ve öyle de yaptık.” dedi.
Başbakan Borne da görüşmede sendikalara emeklilik reformunun gerekliliğinin belirtildiğini, sendikalar olmadan ilerlemeyi düşünmediklerini kaydetti.
Reform karşıtları Zafer Takı’na çıktı
Öte yandan, yaklaşık 50 kadar emeklilik reformu karşıtı, Paris’in Şanzelize Caddesi’ndeki Zafer Takı’na çıkarak “64’e hayır” pankartı astı.
Emeklilik reformu krizi
Fransa’da Macron hükümetinin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylama yapmadan Meclis’ten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta başlayan protesto gösterileri devam ediyor.
Gösterilere sert müdahale eden polis ile protestocular arasında ülkenin birçok yerinde çatışmalar yaşanıyor.
Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000’den fazla kişi gözaltına alındı.