Ludwig van Beethoven 1802 yılında henüz 32 yaşında iken erkek kardeşlerine yazdığı mektupta ölümünün ardından cesedi üzerinde otopsi yapılmasını, artan sağırlığı ve hastalığının nedeninin araştırılmasını istemişti.
Ünlü Alman besteci, 1827 yılında yaşama gözlerini yumduğunda henüz 56 yaşındaydı. Ünlü müzisyen o zamanki sınırlı bilim bulguları ışığında istenen otopsinin sonuçlarına göre, tamamen sağırdı ve diğer kronik hastalıkların yanı sıra karaciğer sirozundan muzdaripti.
Beethoven’ın sağırlığı ve ölüm nedeni, bilim insanları ve müzik tarihçileri için uzun zamandır merak edilen bir konu oldu.
Euronews’ün haberine göre yaklaşık iki yüz yıl sonra, Current Biology dergisinde yayımlanan bir bilimsel makalede, Beethoven’ın saçları üzerinden yapılan DNA testleriyle ilgili sonuçlara yer verilerek, ünlü sanatçının vasiyeti kısmen de olsa yerine getirildi.
Araştırmalarının sonuçları Beethoven’in Hepatit B hastalığını ve baba tarafından soyundan gelen evlilik dışı bir ilişki de dahil olmak üzere birkaç yeni bulguyu ortaya koydu.
Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde görevli olan ve araştırma ekibinde yer alan Johannes Krause, yaptıkları araştırmayla ilgili olarak ilk hedeflerinin Beethoven’ın 20’li yaşlarda başlayan ve sonunda 1818’de işlevsel olarak sağır olmasına yol açan ilerleyici işitme kaybını içeren sağlık sorunlarına ışık tutmak olduğunu ifade etti.
Beethoven, önemli işitme sorununa rağmen 9 senfoni, 35 piyano sonatı da içinde olmak üzere toplam 722 eser yarattı.
40 yaşında sağır olan Beethoven, işitme duyusunu kaybetmesine rağmen en ünlü eserleri arasında yer alan 7’inci, 8’inci ve 9’uncu. senfonileri kaleme aldı.
Ünlü sanatçı yaşamının son yıllarında eser vermeye çalışırken, bir taraftan da karın krampları, sindirim sorunları, kronik bronşit ve kas ağrıları ile uğraşıyordu.
Beethoven, mevcut hastalıklarına ilaveten ağır bir zatürre nöbetinden sonra Viyana’da 27 Mart 1827’de hayata gözlerini yumdu. Uzun bir süre boyunca bilim adamları ünlü sanatçının hastalık belirtilerini incelerken kurşun zehirlenmesi seçeneğini ön plana çıkardı.
Ancak araştırmacıların, Beethoven’ın kafatasının küçük bir parçasının ortalama bir insanın kafatasından daha fazla kurşun içermediğini 2010’da ortaya çıkartmalarıyla bu seçenek tamamen çürütüldü.
Cambridge Üniversitesi öncülüğündeki bir grup uluslararası araştırmacı, Beethoven’a ait olduğu belirtilen, ABD ve Avrupa’daki koleksiyonlarda bulunan 8 tutam saç telini, genomik analizden geçirdi.
5 tutam saçın ortaya çıkardığı sonuçlar neler?
Doğrulama çalışmaları sırasında bunlardan ikisinin Beethoven’a ait olmadığı, birinin ise analiz edilemeyecek kadar hasar gördüğü belirlendi ve 5 tutam saçın ünlü besteciye ait olduğu kabul edildi.
Beethoven’ın sağlık sorunlarına işaret eden DNA’sındaki ipuçlarının belirlendiği analizler, bestecinin ölümünden aylar önce karaciğer hastalığından ve Hepatit B virüsünden muzdarip olduğunu ortaya koydu.
Ünlü bestecinin muhtemel ölüm nedeninin bir dizi faktörün yol açtığı karaciğer hastalığı olduğu belirlendi. Araştırmacılar, bestecinin düzenli alkol tüketimine işaret eden çeşitli kanıtların bulunduğuna ve alkolün karaciğer için önemli bir risk faktörü olduğuna dikkati çekti.
Karaciğer hastalığı ve Hepatit B enfeksiyonu için genetik risk faktörleri ile yüksek miktarda düzenli alkol almasının, yaşamının sonlarına doğru Beethoven’ın sağlığını ciddi derecede bozmuş olabileceğine işaret edildi.
Cambridge Üniversitesinde görevli araştırmacı Tristan Begg, “Alkol tüketimi, uzun bir süre boyunca yeterince yoğunsa genetik risk faktörleriyle etkileşim, siroz için muhtemel bir açıklama sunuyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Bununla birlikte araştırmacılar, Beethoven’ın işitme kaybının kesin bir nedenini ortaya koyamadı.
Araştırmacılar için sürpriz sonuç
Araştırmacılar, ölüm nedenini ortaya çıkarmak için Beethoven’ın gen haritasını incelerken, DNA çalışmalarında sıklıkla görüldüğü gibi bir sürprizle karşılaştı.
Gen haritasına bakıldığında Beethoven’ın Y kromozomunun, aynı soyadını taşıyan ve Beethoven ile baba tarafından ortak kan bağına sahip olan beş modern akrabadan hiçbiriyle eşleşmediği ortaya çıktı. Bu saptama ise, Beethoven’ın baba tarafından bir yerde evlilik dışı bir ilişki sonucu bir doğum gerçekleştiğini ortaya koydu.
Bu sonucu değerlendiren Tristan Begg, ünlü sanatçının aile ağacında yer alan ve baba soyundan gelen 1572’de, Belçika’daki Kampenhout kasabasında Hendrik van Beethoven ile yedi nesil sonra 1770’de Almanya’nın Bonn kentinde Ludwig van Beethoven arasındaki dönemde farklı bir erkek ile ilişkiden gayri meşru ilişkiyle doğan çocuğun aileye katıldığını bildirdi.