Dünyada savaşlardan ötürü evini terk etmek zorunda kalmış ve kendilerine yeni bir ev bulabilmek için yollara düşmüş milyonlarca insan var. Sanatçı Thaer Maarouf da milyonların içinde bulunduğu zorlu duruma dikkat çekmek ve dünya liderlerinin mültecilere uyguladığı politikaları protesto etmek için onlara bir zamanlar mültecilerin ayağındaki ayakkabıları yolluyor, projesinin adına da “Kirli Mesajlar” diyor.
Çeviri – Derleme: Tolga Er
Sanatçı Thaer Maarouf, mültecilerin bir zamanlar yollarda yürüdüğü ayakkabıları dünya liderlerine yolluyor.
Kendisi de Suriyeli olan Maarouf, bu yolla savaştan ötürü evini terk etmeye zorlanan milyonlarca insanının durumuna dikkat çekiyor.
Avusturya’nın Viyana kentinde hayatını sürdüren sanatçı, ayakkabıların tabanına terk edilmek zorunda bırakılan yeri ve hedeflenen varış noktasını yazıyor, sonra da onları dokuz ülke liderine ve rastgele seçtiği üç adrese yolluyor.
Sanatçı, tesadüfi seçilen adreslere yollanan kutuların içine ise birer mektup bırakıyor, alıcılardan kutuyu başka bir adrese göndererek zincir oluşturmalarını istiyor.
Ayakkabılar sınırları geçebiliyor, peki ya insanlar?
Blogunda “Dirty Messages” (Kirli Mesajlar) projesinin ayakkabıyı giyen kişinin ‘güvenli’ noktaya ulaşmak için geçtiği “zorlu ve tozlu yolu” simgelediğini yazan sanatçı şöyle diyor:
Ayakkabılar, sınırları kolayca geçebilmesine ve yasaları çiğnemeden veya kendisini tehlikeye sokmadan gideceği yere ulaşabilmesine rağmen mülteciler, aşılmaz sınırlarla ve engellerle karşılaşıyor.
Ayrıca sanatçının projesi için bir de video çekilmiş.
Çekilen videoda Maarouf, dünya liderlerine şu mesajı okuyor:
Sayın Başkan,
Bunlar, ayakkabı. Sadece ayakkabı olduklarından emin olmak istiyorsanız, dokunabilirsiniz. Saraylarınızın odaları ve koridorları dışında hiçbir yer görmemiş ayakkabılarınız gibi görünmüyorlar. Elinize ulaşan ayakkabılar sadece kum, kir ve çakıl gördü. Nereden geldiğini akıllarında tutuyor, korkuyu ve zorluğu taşırken yeni vatanlarını düşlüyorlar. Onları harekete ilk geçiren savaştan ve ölümden kaçmaktı. Sonrasında ise ayakkabılar, rüya vatana dair bir hayal yarattı. Ayakkabıların sahibi, devletleri ayıran tüm sınırları kaçak geçti. Sonunda kanun kazanacak ve son varış noktasına ulaşamadan sahibini bir yerde durmaya zorlayacak. Ayakkabılar ise hayallerini takip ederek yolcuğunu kolayca tamamladı. Hem de hiçbir kanunu çiğnemeden. Kim bilir bu bir insan için ne kadar zor olurdu?
İspanya’dan teşekkür, Britanya’dan iade
Sanatçı daha şimdiden İspanya hükümetinden destek ve teşekkür mektubu almış. İspanya hükümeti tarafından yollanan mektupta, “İnsanları hoş karşılamak ve onları entegre etmek için ellerinden geleni yapacaklarından emin olabileceği” söylenmiş.
Britanya Başbakanı Theresa May’e yollanan posta ise neden belirtilmeksizin reddedilmiş ve gönderene geri yollanmış. Maarouf, postanın Viyana’ya geri gönderilmesi için ücret ödemek durumunda kalmış.
Eylül ayının sonuna kadar Viyana’da sergilenen “Kirli Mesajlar” projesi, gelecek yıl Dubai’de sergilenecek.