Robert Grodt, 2011’de Wall Street’i İşgal Et eyleminde, sonradan eşi olan Kaylee Dedrick’in yüzüne polis biber gazı sıktıktan sonra onu tedavi ettiği video ile akıllara kazınmıştı. İkili, daha sonra doğan çocuklarına ‘Occubaby’ ismini vermişti. Grodt, ABD’deki işgal hareketinin ardından YPG ile birlikte IŞİD’e karşı savaşmak için Suriye’ye gitti. New York Times sayfalarını, geçtiğimiz günlerde Rakka sırtlarında yaşamını yitiren Robert Grodt’un portresine ayırdı. Aşağıda hikayesi Wall Street’i İşgal Et eyleminden Rojava’daki IŞİD işgaline karşı mücadeleye uzanan Grodt’un portresinden bir derleme okuyabilirsiniz.
Çeviri: Gazete Karınca
17 Eylül 2011’de toplumun yüzde 1’lik diliminin ekonominin yüzde 99’una hükmettiğini belirten on binlerce insan, kapitalizmin merkezi olarak kabul edilen Wall Street’i işgal etti.
Kaliforniyalı bir gazeteci ve aktivist olan Robert Grodt, bu işgal hareketindeki eylemcilerden biriydi.
Wall Street’i İşgal Et eylemlerinde gönüllü sağlıkçı olan Grodt, yüzüne biber gazı sıkılan Kaylee Dedrick’i kalabalıktan çıkarıp tedavi etmeye çalışmıştı.
Annesi Tammy Grodt, Robert’in kendi evlerinin olduğu Kaliforniya’dan otostopla Wall Street İşgal Hareketi’ne gideceğini söylediği zamanı şöyle anlatıyor:
Gitmesine izin vermek zordu. Aslında karşıydım ama bunu söylemedim, onun yerine ‘Sen benim olduğumdan çok daha cesur birisin’ dedim. Hareket içerisinde sağlıkçılık yapıyordu, sadece bir şeylere ‘kahrolsun’ demiyordu. O, çözümün bir parçasıydı.
“Occubaby”
Dedrick’in yüzüne biber gazı sıkılan video dünya kamuoyunun ilgisini çekmişti.
Bunun ardından çift, sonraki sene Manhattan Zcotti Park’ta işgal sırasında kurdukları protesto kampında Dedrick’in gebe kalması sonucu doğan kız çocuklarının göbek adını ‘Occubaby’ koymuştu.
Occupy’dan Rojava’ya
ABD’deki eylemlerin ardından Grodt, çok az Batılının yanaşacağı bir karar verdi ve Suriye Savaşı’nda IŞİD’e karşı mücadele eden Kürt güçlerine yani YPG’ye katıldı.
Grodt burada ‘Demhat Goldman’ adını aldı.
28 yaşındaki Robert Grodt hiçbir askeri eğitim almamıştı ve daha öncesinde Suriye ile bir bağı yoktu.
Eşi Dedrick ve Grodt ile işgal eylemi sırasında tanışan bir insan hakları avukatı olan Ronald L. Kuby “Rob kendisini hayatını riske atacak ve hatta hayatından vazgeçebilecek kadar güçlü hissediyordu. Bu çok güçlü bir tasavvur” sözleriyle tarif ediyor onu.
Rakka sırtlarında yaşamını yitirdi
Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan Grodt’un Pazartesi günü Rakka sırtlarında hayatını kaybettiği açıklandı.
Grodt’un annesi Tammy Grodt, oğlunun öldüğü haberini Cuma günü aldıklarını fakat ölümü hakkında çok az detay bildiklerini söyledi.
“Kürtlerin özerkliği ve IŞİD’e karşı savaş için buradayım”
Ailenin elinde ise iki video var: Grodt’un YPG’ye neden katıldığını açıkladığı bir video ve Salı Günü yayınlanan ölümünün açıklandığı video.
İlk videoda Grodt, neden YPG’ye katıldığını açıklıyor:
Kürdistan’ı dünya haritasında göremezsiniz. Ne olduğunu bilmek için Google’dan bakmanız gerekir. Eğer ben bahsetmeseydim ailem de Kürt mücadelesine dair bir şey bilmezdi. Kürt bağımsızlık hareketine bağlıyım. YPG’ye katılmamdaki sebep özerklik için savaşan Kürt halkına destek olmak ve ayrıca IŞİD’e karşı savaşmaktır.
Robert Grodt, ABD’den ayrıldıktan sonra ailesiyle nadiren Facebook ve Skype yoluyla iletişim kurmuş, genelde de eşi ve çocuğu ile görüşmüş.
Tammy Grodt ise oğluyla en son Mayıs’ta konuşabildiğini “Çatışmaların yoğunlaşmasından dolayı onunla iletişime geçmemiz daha zor hale gelmişti” sözleriyle açıklıyor.
‘Zulme uğrayanlara yardım etmeye tutkundu’
Grodt’un annesi ise oğlunun YPG’ye katılma kararını “hayatı boyunca asil gördüğü her dava uğruna savaşmasının ve zulme uğrayanlara yardım etmeye tutkun olmasının bir sonucu” olarak görüyor.
Grodt gitmeden önce annesine “Suriye’de savaş boyunca harap olan yerlerde yeniden yaşamın örgütlenmesinin ve Kürt mücadelesi için farkındalığın arttırılmasının bir parçası olmak istediğini” söylemiş.
YPG’nin yayınladığı ilk video klipte Grodt ailesine “bugün için” bir veda mesajı vermiş.
O mesaj şöyle:
Hepinizi çok sevdiğimi bilin yeter, söyleyemediğim çok şey var. Kızım, senin için orada olamadığım için üzgünüm.
NYT’deki haberin tamamına aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
https://www.nytimes.com/2017/07/12/world/middleeast/occupy-protester-robert-grodt-dies-in-syria.html?smid=tw-nytimesworld&smtyp=cur