Güney Sudan’da 2013’te başlayan iç savaş günümüzde hala sürüyor. Başlangıçta ‘barış söylemini ve farkındalığı’ arttırmak için şair, ressam, şarkıcı 20 kişiyle yola çıkan ‘Ana Taban’ grubu, bugün ülke genelinde etkisi olan bir sanat hareketi. ‘Ana Taban’dan aktör ve film yapımcısı Jacob Bul Buir, “Barış ve uzlaşma mesajlarımızı yaymaya çalışıyoruz. Kimse eğlenmeyi reddetmiyor, dolayısıyla eğlencenin içine bir mesaj koyarsan, insanlar dinleyecektir” diyor.
Çeviri: Ezgi Gül
Gazete Karınca
Güney Sudan’da ülkenin bağımsızlığını ilan ettiği yıl olan 2011’den yalnızca iki yıl sonra başlayan iç savaş ve kıtlık hala sürüyor.
Savaş ortamından ‘yorulan’ Güney Sudanlılar, barış isteklerini haykırmak ve farkındalığı arttırmak için sanatı seçiyor.
‘Ana Taban’, başlangıçta sadece başkent Cuba’da resim, şiir ve müzikle ilgilenen 20 kişiden oluşan bir grupken şimdi tüm ülkeye yayılan bir sanat hareketi oldu.
İsimlerini ‘Ana Taban’ seçmelerinin sebebi ise Güney Sudan’da çok kullanılan Arapça bir deyim olması.
Until when will we stop destroying ourselves? #Anataban Street Art in #Juba #SouthSudan @AkolMiyenKuol @RadioMiraya pic.twitter.com/W6kfAjZlKl
— #Anataban (@AnaTabanSS) September 7, 2016
‘Ülkemizin yanışını seyretmekten yorulduk’
TeleSUR’un haberine göre gruptan şarkıcı Manasseh Mathiang, “Oturup ülkemizin yanışını seyretmekten yorulduk. Mükemmel doğal kaynaklara sahip bir ülkede ekonominin çökmesinden yorulduk. Bu kadar verimli topraklarımız varken insanların kıtlık içinde olmasından yorulduk. Birkaç kişinin çıkarı için bizim ölmemiz gerekmesinden yorulduk” diyor.
Destekçileri ve takipçileri ziyaret ettikleri her yeni kentte artıyor.
Grup ayrıca sosyal medyadan da ‘Ana Taban’ ismiyle açık hava performanslarını paylaşıyor.
28 yaşındaki Jacob Bul Buir aktör, film ve radyo yapımcısı. ‘Ana Taban’ın kuruluşunu ve amacını şöyle açıklıyor:
Çıkış fikrimiz sanat temalı etkinlikler sergilemekti. Konserlerden duvar resimlerine… Bu şekilde barış ve uzlaşma mesajlarımızı yaymaya çalışıyoruz. Kimse eğlenmeyi reddetmiyor, dolayısıyla eğlencenin içine bir mesaj koyarsan, insanlar dinleyecektir. Ülkeyi, insanları bir araya getirmeye odaklandık. Biz nötrüz, partizan değiliz. Eğer sakin bir dille konuşursan, her şeyi değiştirebilirsin.
The young who are tired and left with nothing are the ones who will sew the fabric of our nation back together… pic.twitter.com/uVKXzCb4B4
— #Anataban (@AnaTabanSS) September 5, 2016
‘Kaderimizi biz belirleriz’
Hareketin liderleri uluslararası kamuoyundan ülkedeki ‘insanlık krizi’nin çözülmesi için dayanışma da talep ediyor.
Fakat özellikle vurguladıkları bir şey var: Kaderimizi ülke sakinleri olarak biz belirleriz.
Grup yaptığı açıklamada, Güney Sudan’daki gençlere ise şöyle sesleniyor:
Güney Sudan’ın nüfusunun yüzde yetmişini gençler oluşturuyor. Bu yüzden çatışmalara da çok genç dahil oldu, çözümün parçası olması gereken de onlar. Eğer gençliği birleştirebilirsek, ülkeyi yeniden inşa etmek için yeterli isteği elde ederiz.
Grubun Twitter’dan konuyla ilgili paylaştığı bir ileti ise şöyle: “Bu savaştan yorulan ve elinde hiçbir şey kalmayan gençlik, ulusumuzun birliğini elleriyle tekrar örecek olandır.”
Ne olmuştu?
Sudan’da Ocak 2011’de yapılan referandumu takiben 9 Temmuz 2011’de Güney Sudan bağımsızlığını ilan etti.
Referandum, 2005 yılında güney ve kuzey arasındaki iç savaşı sona erdirmek için imzalanan barış anlaşmasının bir parçasıydı.
Güney Sudan’da ülke bağımsızlığını kazandıktan iki yıl sonradan beri şu anki devlet Başkanı Salva Kiir ve o dönem yardımcısı olan Riek Machar arasındaki iktidar mücadelesi sebebiyle patlak veren iç savaş tüm şiddetiyle sürüyor.
Üstelik “Ulusal Afet Alarmı” verilen ülkede halk kıtlık ve kuraklıkla da mücadele ediyor.