James Webb teleskobu, dünyadan fırlatıldıktan 30 gün sonra evreni gözlemleyeceği noktaya vardı. Lagrange 2 noktası, ya da kısaca L2 diye anılan nokta, dünyadan 1,5 milyon kilometre ötede. Teleskop nihayet itici motorları 5 dakika çalıştırarak bu noktada yörüngeye sokuldu.
Dünyadan kumanda eden bilim insanları, gelecek birkaç ayı teleskobu bilimsel çalışmalara hazırlamakla geçirecekler.
BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, yapılacak başlıca işler, teleskoptaki dört cihazın çalıştırılması ve aynaların, özellikle de 6,5 metre enindeki ana reflektörün ayarlanması.
25 Aralık’ta bir Ariane-5 roketi ile Fransız Guyanası’ndan fırlatılan James Webb teleskobunun görevi, evrende parlayan ilk yıldızların ışığını tespit etmek ve uzak gezegenlerde yaşam koşullarını araştırmak.
Avrupa‘nın Ariane-5 roketi, L2 noktasına ulaşması için teleskobu neredeyse mükemmel bir rotaya ve hıza ulaştırdı, ancak bu durumda bile küçük ayarlamalar yapmak için iki kez itici motorların kullanılması gerekti. İtici motorların son olarak dün üçüncü kez çalıştırılmasıyla, James Webb planlanan “park konumuna” geldi.
Lagrange 2 noktası, Dünya ve Güneş etrafında uzay araçlarının izledikleri yörüngede birkaç ufak değişiklikle, aynı konumda kalmalarının mümkün olduğu beş noktadan biri. Bu sayede yakıt tasarrufu yapılabiliyor.
Bir başka avantaj da, Webb’in L2’deyken Dünya’ya daha yakın konumlandırılan uzay teleskopları gibi büyük ısı ve ışık değişikliklerinden etkilenmeyecek olması.
Bu da, kızılötesi ışıklarda gözlem yapmak için tasarlanan ve bu nedenle donanımını son derece düşük ısılarda tutması gereken teleskop için hayati önem taşıyor.
Kızılötesi ışıkların dalga boyu, görülebilen ışıkların dalga boyundan daha uzun.
Kızılötesi ışıklarda “görme” kabiliyeti teleskobun örneğin toz bulutları arasından başka koşullarda görülmesi zor olan yıldızlara bakmasına olanak tanıyor.
Webb teleskobu artık L2 noktası etrafında dolaşacak.
Teleskobu güneş kalkanı tamamen açıldı
Sorunsuz devam eden yolculukta teleskop sıcaklığı kontrol etmek için kritik olan güneş kalkanlarını 5 Ocak tarihinde açmayı başarmıştı. Güneş kalkanındaki toplam beş katman, iki gün boyunca teker teker açıldı. Katmanlar, birlikte çalışarak 1 milyon SPF (Güneş’ten koruma faktörü) sağlıyor.
Kalkanlar, teleskobu ve ekipmanlarını aşırı sıcağın yanı sıra aşırı soğuktan da koruyacak.
James Webb, NASA’nın 25 yıllık çalışmalarının ardından hayata geçirildi. Halen görevde olan Hubble Uzay Teleskobu’na bir alternatif ancak ondan oldukça fazla gelişmiş bir teknolojinin ürünü. James Webb, Hubble’ın aksine Dünya’dan 1,6 milyon kilometre uzakta Güneş’in etrafındaki yörüngesinde dönecek. 2,4 metre genişliğindeki aynaya sahip Hubble Uzay Teleskobu, 1990’dan bu yana Dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.
Kozmik tarihin erken evreleri keşfedilecek
Yeni nesil kamera sistemleri ve uzay teknolojileriyle donatılan JWTS, gözlem süresinin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturacak olan iki temel bilimsel misyona sahip.
İlk olarak Büyük Patlama‘dan sadece birkaç yüz milyon yıl sonrasına bakılacak ve kozmik tarihin erken evreleri keşfedilecek. İlk yıldızların ve galaksilerin nasıl oluştuğu ve zaman içinde nasıl geliştikleri gözlenecek.
İkinci büyük hedef, Güneş sistemi dışındaki gezegenler anlamına gelen ötegezegenlerin keşfi. Ayrıca, bu gezegenlerin atmosferlerini incelenecek yaşam potansiyeli de araştırılacak.
James Webb ile daha önce gözlemlenemeyen, evrenin uzak köşelerinden görüntüler elde edilecek.
James Webb Uzay Teleskobu’nun yolculuğunu canlı olarak takip etmek isterseniz şuraya tıklayın