Buffer Fringe Performans Sanatları Festivali, günümüzün gittikçe artan siyasal, çevresel ve pandemiyle birlikte ortaya çıkan zorlukları karşısında, sanatçıları kendi yaratıcı yollarıyla direniş gösterebilmeleri için, sanatın dönüştürücü gücünü kullanarak destekliyor.
Dayanışma Evi tarafından 2014 yılından beri düzenlenen Buffer Fringe Festivali, hassas konuları ve baskın anlatıları oyuncu bir biçimde sorgulamayı amaçlar. Sanatçıların fikirlerini yenilikçi yöntemlerle anlatmaları için bir alan sunarken, farklı toplumlardan seyircilerin de diyalog halinde olmalarına olanak veren, irdeleyen ve anlayışı savunan bir festivaldir.
Festival bu yıl, 8, 9 ve 10 Ekim 2021 tarihlerinde Kıbrıs’ın her iki yanında, uluslararası ve çevrimiçi olarak sergileniyor. “Yer Değiştirme/Yerinden Edilme” teması üzerine düzenlenen festivalde, hem Kıbrıs’tan hem de yurtdışından kurumlar ve sanatçılarla işbirlikleri öne çıkarken; festival programı hem yerel hem de uluslararası sanatçıların heyecan verici eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Buffer Fringe 2021 Sanat Yönetmeni Ellada Evangelou festival ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu noktalara değindi:
“Direnmek nedir? Kapsayıcı olmak ne demektir? Yeni hikayeler için alan yaratmak ne anlama gelir?
2014 yılından beri Buffer Fringe Festivali, tüm siyasal belirsizlikler (ve hatta düşmanlıklar), pandemi ve sosyal huzursuzluk içinde bu sorulara cevap vermeye çalışıyor. Her yıl, toplumlarımıza sunmamız gereken nedir diye yeniden düşünüyoruz, çünkü sanat, tıpkı hayat gibi sürekli hareket halindedir ve uyum sağlamanız gerekir.
Kıbrıs’ta en çok hasretini çektiğimiz şeylerden biri istikrardır, ancak çok istikrarlı olmak bazen esnekliğinizi kaybetmeniz anlamına gelebilir. Sanat ise sürekli bir akış halindedir, yeni ve eski hikayeler hareketlidir ve bugünün koşullarında insan olmayı keşfetmenize olanak sağlar. Buffer Fringe Festivali ile amaçladığımız şey, sanatçıların bu keşfi yapmalarına ve sunmalarına destek olmaktır. Biz sanat aracılığıyladirenişe destek olmak için buradayız.”
Buffer Fringe 2021’de yer alan sanatçılar ve projeler
95 Stops / Mapping the Space Between Us [CY]
Mağusa ve Limasol’un özel ve kamusal kentsel alanında, binalar ve hikayeleri, eşyalar ve kişileri, rüyalar ve kabusları eşleştiren bu alanlara özgü araştırma ve müdahaleler ele alınıyor. Sanatçılar: Elena Agathokleous, Eralp Kortaç, Ioulita Toumazis, Nurtane Karagil ve Yiannis Toumazis. Bu proje bir Buffer Fringe, Mağusa Kale Pasajı, MITOS Performans Sanatları Merkezi ve Mağusa Yeni Müzesi arasında bir işbirliği projesidir.
Rehearsing the Revolution – Common Grounds Dialogue [NL, HU, CY]
“Kişisel olanın politiği” ve “devrime hayal etmekle başlamak” üzerine kurulu bir hikaye anlatım performansı. Petra Ardai, Jörgen Unom Gario, Tamara Vadas, Nihal Soğancı ve Maria Varnakkidou öncülüğünde, sanatçılar, Ceren Emmioğlu, Celia Wong, Avgoustina Stilianou, Thadd Correia, Emilia Demetriou ve Eleana Alexandrou. Bu proje bir Buffer Fringe ve SPACE işbirliği projesidir ve Avrupa Kültürel Vakfı tarafından finanse edilmektedir.
To Your Hands [CY, US]
Ana Mouyis & Foc Schwach tarafından hazırlanan ve Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyindeki zanaat ve mutfak geleneklerini inceleyen bir multimedya/belgesel animasyonu. Bu proje bir Buffer Fringe ve AnimaFest Cyprus işbirliği projesidir.
It May All Be Over Soon [CY]
Androula tarafından doğal dünya ile olan ilişkimiz üzerine bir dizi yansımalar içeren, yakın zamanda yüzleşmek zorunda kalacağımız çevre krizine yönelik bir farkındalık içinde hazırlanan bir multimedya performansı. Bu proje bir Buffer Fringe ve the Yard Residency (MITOS Performans Sanatları Merkezi) işbirliği projesidir.
The Serpent’s Egg Deconstruction [CY]
Twenty Three (görsel sanatlar), Andreas Economides (müzik teknolojisi) ve Elena Vasiliou (sosyal bilimler, psikoloji, araştırmacı) tarafından hazırlanan görsel-işitsel bir enstalasyon.
Kıbrıslı göçmenler ve göçmen toplumlar ile yerinden edilme/yer değiştirme deneyimleri üzerine gerçekleştirilen röportajlarını temel alan ve Ingmar Bergman’ın “The Serpent’s Egg (1977) isimli filminden esinlenen bir sanatsal çalışma.
Restless Spirits [KR]
Yeon Yeji ‘nin, 1937’de Orta Asya’daki zorunlu göç sonucunda yerinden edilen Sovyet Rusya’daki Kore diasporasının “huzursuz ruhlarını” selamlamayı amaçlayan ve ayın tüm evrelerini kapsayan bir performans filmi.
Wheel of Radical Affection [CY]
Dinamik sinerji alanında bir yörünge. Performans hemnabzımız vücudumuzu şekillendiren bir madde olarak ele alıyour, hem de içimizde ve birbirimizle aramızda nelerin gerçekleştiğini anlatan bir madde olarak işliyor. PERA School of Performing Arts – GAU tarafından sahnelenen, Rafaela Sahyoun tarafından koroogafisi yapılan bir modern dans performansı.
8102 [CH]
İsviçreli sanatçılar Karla Isidorou ve Alexandra Bellon’dan seyircileri hayal gücü ve zihinlerini bilinmeyen bir bölgeye götürmeye davet eden disiplinlerarası bir performans. Performans izleyicileri gelecekteki 8102 yılına götürecek.
DAME [CY]
Arabanızla katılabileceğiniz bir performans. Görsel sanatçı PASHIAS, seyirciyi arabalarıyla boş bir park yerine davet ediyor ve çevreyi kendi özel sığınaklarından seyretmelerini istiyor. Iosif Kadjikyriakos & Katerina Scoufaridou işbirliğinde.
CCFT Nomadic On-line Dialogue 2 – New Fluid Territories [NO, CY, UK]
Toplum, çevre, geçirgenlik, sürdürülebilirlik ve değişkenliğin mekanla olan pozitif ilişkisini inceleyen çevrimiçi paylaşımlar. Bu paylaşımlar, uluslararası ve disiplinler arası bir sanatçı, tasarımcı ve mimar grubu olan Creative Center for Fluid Territories (CCFT) tarafından gerçekleştiriliyor.
Yuka Blend – Atölyeler ve Performanslar [CY]
Ara bölgede gerçekleştirilecek olan ve performanslar ve hip-hop atölyeleriyle dolu eğlenceli bir akşamüstü. Bekir Şimşek ve 21 Dance Company, ve DJler Marilena, Ohmzy, Agapi ve Hilmi Oraç’ın sahne alacağı etkinlik, Yuka Blend tarafından sunuluyor.
Sanatçılar ile ilgili detaylı bilgiye https://bufferfringe.org/artists/ adresinden erişilebilir.
Etkinlik saatleri ve mekanları yakında duyurulacaktır.
Buffer Fringe Performans Sanatları Festivali, Tarihsel diyalog ve Araştırma Derneği’nin bir projesi olan Dayanışma Evi’nin bir barış programıdır ve Active Citizens Fund’ın finansal desteği ile gerçekleştirilmektedir. Bu yıl, Dayanışma Evi’nin Kıbrıs’taki toplumlar arasına sosyal, siyasal ve kültürel diyalogu güçlendirmeye devam ettiği 10.yıl.
Festival aynı zamanda IMPACT, Hollanda Büyükelçiliği, Fransa Büyükelçiliği ile Kıbrıs Fransız Enstitüsü, Norveç Atina Büyükelçiliği, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği, Kıbrıs Goethe Enstitüsü, Avrupa Kültürel Vakfı ve Home Cafe tarafından desteklenmektedir.
Tüm gelişmeler için festivali aşağıdaki kanallardan takip edebilirsiniz:
Blog: www.bufferfringe.org
Buffer Fringe 2020 after-movie: https://www.youtube.com/watch?v=x9Iq8gKQLg0
Facebook: www.facebook.com/BufferFringe
Instagram: @bufferfringe www.instagram.com/bufferfringe