Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta yeni bir devletin kurulmasını kabul etmelerinin beklenmesinin düşünülemeyeceğini belirtti.
Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin kapalı Maraş’taki bir bölgenin askerî statüsünü kaldırmasına karşı ortak hareket planı belirlemek üzere gittiği Atina’da, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’le görüştü.
Görüşme sonrasında yaptıkları ortak basın açıklamasında Maraş’la ilgili faaliyetlerinde tam eşgüdüm beyan eden ikilinin, Kıbrıs müzakerelerine BM kararları ve Genel Sekreter’in yetki sınırları çerçevesinde yeniden başlamaya hazır olduklarını açıkladığı bildirildi.
Fileleftheros’un haberine göre Anastasidis Miçotakis’e, kapalı Maraş’taki askerî statünün ve Kıbrıs sorununun müzakere zemininin değiştirilmesini göğüsleme yöntemlerine dair görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı.
“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Ada’da, Türkiye’nin tam kontrolü altında, Kıbrıslırumlara hiçbir hak tanımayacak bir oluşum, bağımlı bir devlet kurulmasını kabul etmesinin beklenmesi düşünülemez. Böyle bir şey ne AB ne BM tarafından kabul edilir ” diyen Anastasiadis, sözlerine şunları da ekledi:
“Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan tarafları BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs sorununa bağımlılıkların ve işgal askerlerinin ötesinde, sürdürülebilir bir çözümü gündeme getirecek özlü ve yaratıcı bir diyalog hedefiyle yeni konferans çağırmasına olanak tanıyacak şartları en kısa sürede oluşturmak için çabalarını yoğunlaştıracak.
Sayın Borrell’in sert açıklaması çok önemli. Lefkoşa ve Atina’nın ortak hareketleri ve eşgüdümü Türk eylemlerinin güçlü şekilde kınanması sonucunu doğurdu. Kalkanımız ve silahımız uluslararası hukuktur ve Sayın Erdoğan bunu artık dikkate almalıdır.”
Miçotakis: Yunanistan kendini savunma hakkından feragat etmedi, etmeyecek
Miçotakis ise Türkiye’ye hitaben “ana kara veya ada her karış Helen toprağı ve her Yunan vatandaşı, yazılı olmayan, beyan edilmiş güvenlik ve savunma hakkına sahiptir. Yunanistan BM anayasasının kendisine tanıdığı kendini savunma hakkından feragat etmemiştir, etmeyecektir” ifadesini kullandı.
“Türkiye’nin yeni eylemlerinin Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını erozyona uğrattığı” iddiasında da bulunan Miçotakis “Kıbrıs’ın işgal altındaki yasadışı ayrılıkçı oluşumunun eşit ve egemen statüsünün tanınması ve iki devlet çözümü talebinin kabul edilemez olduğunu söyledik. Uluslararası hukuka aykırıdır ve ilke olarak reddedilir” dedi.
Türkiye’nin Mavi Vatan doktrinine “ihlalci”, mantığına da “çok ağır revizyonist ve agresif mantık” yakıştırmasında bulunan Miçotakis, Türkiye’nin “adaların korunmasını” bu doktrin mantığıyla şikâyet ettiğini” kaydetti.
Kiriakos Miçotakis Yunanistan’ın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Maraş’taki faaliyetleri “tersine çevirme ve Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma” çabalarına tam destek verdiğini de sözlerine ekledi.