Kıbrıs’ın kuzeyi ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan ve yarın Meclis’te oylamaya sunulacak “Kültürel İşbirliği Protokolü” ile kültürel asimilasyonun tamamlanması hedefleniyor.
Ersin Tatar’ın Başbakanlık yaptığı, Nazım Çavuşoğlu’nun Eğitim Bakanı olduğu 13 Şubat 2020 tarihinde Türkiye ile kktc arasında “Kültürel İşbirliği Protokolü” imzalandığı ve protokolün yarın Meclis’in onayına sunulacağı öğrenildi. Geçtiğimiz Pazartesi Hukuk Komitesi’nden Ulusal Birlik Partisi’nin onay ve Halkın Partisi’nin çekimser oyları ile geçen protokole, Cumhuriyetçi Türk Partisi vekillerinin “hayır” oyu verdiği de öğrenildi.
Protokol ile Kıbrıs’ın kuzeyindeki kültürel asimilasyonun 5 yıllık bir sürede tamamlanması, Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla eğitimler verilmesi ve Osmanlı öncesi ile Türkiye dönemindeki Kıbrıs Türk Eğitimi çalışmalarının yapılacağıyla ilgili maddeler bulunuyor.
Çocuklara Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla eğitim
Dönemin Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile TC Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından imzalanan protokole göre Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitim gören çocuklara Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla eğitimler verilecek ve Kültür Dairesi saf dışı bırakılacak.
Yapılan anlaşmaya göre, taraflar bundan sonraki kitap fuarı, sergi, seminer, kongre, konferans, festival gibi etkinliklere birbirlerini davet edeceği ile ilgili madde bulunurken, tarafların kültür ve sanat içerikli bilimsel toplantılara temsilci gönderip bildiri sunması için birbirini haberdar edeceği ile ilgili bilgiler de bulunuyor.
Kıbrıs Eğitim Tarihi, Osmanlı çerçevesinden anlatılacak
Protokoldeki tartışmalı bir diğer madde ise Kıbrıs Eğitim Tarihi’nin Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Dönemi ile anlatılmaya çalışılması olacak. Yapılan anlaşmaya göre, taraflar, Osmanlı Dönemi öncesi, Osmanlı Dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti dönemi Kıbrıs Eğitim Tarihi’nin bilimsel yollardan araştırılması adına karşılıklı ilmi toplantıların düzenlenmesi, uzmanlar tarafından bilimsel yayınlar hazırlanması için girişimde de bulunacak.