The Beatles grubunun solisti olarak tanıdığımız John Lennon 1980 yılında bugün aramızdan ayrıldı. Modern müzik tarihinin en popüler sanatçılarından John Lennon, bundan 40 yıl önce bugün öldürülmüştü…
John Lennon 1940 yılında İngiltere’de Liverpool’da doğdu. Annesi ve babasının Lennon’un bebekken ayrılmasıyla annesi onu teyzesi ve eniştesine verdi. Babasını ve annesini gençlik yıllarında tanıyan Lennon genç yaşta annesini kaybetti. Annesinin kaybı onda derin yaralar bırakmış olacak ki şarkılarında, hayatının birçok alanında hep annesini andı.
Müzik, hayatında hep vardı
Böylesine başarılı bir sanatçının müzikle tanışması elbette çok küçük yaşlarda oldu. Müziğe mızıka ile başlayan Lennon kısa bir süre sonra teyzesinin ona bir gitar hediye etmesiyle gitar çalmaya başladı.
The Quarrymen’den The Beatles’a
Lennon, ilk grubu The Quarrymen’i arkadaşı Pete Shotton ile 1957’de kurdu ve sonra gruba Bill Smith, Paul McCartney ve George Harrison da katıldı. Fakat kurulan ilk grup birkaç şarkı çalışmasından sonra 1959 yılında dağıldı. Paul McCartney ve John Lennon bu süre içerisinde arkadaş kaldılar ve ilk başlarda The Sickless, The Silver Beatles gibi farklı isimlerle anılan yeni bir grup kurdular.
Grup 1960 yılında The Beatles adını aldı. Gruptan üyelerin ayrılması ve yeni üyelerin dahil olması ile nihayetinde bir başarı elde eden The Beatles 1962 yılında ciddi bir popülarite yakaladı.
John Lennon, ilk evliliğin ardından 1966 yılında Yoko Ono ile evlendi. Evlilikleri süresince birçok ilginç çalışma yapan çift yaptıkları protesto ve eşitlikçi çalışmalar ile döneme damgalarını vurdular. John Lennon bu evlilik süresince kadın-erkek eşitliğini vurgulamak için eşinin soyadını aldı. John Lennon’ın bol aktivizm içeren evliliği, üyesi olduğu gruptaki ilişkileri de etkilemiş olacak ki Yoko Ono ile evliliklerinin ardından 1970 yılında The Beatles grubu dağıldı.
Yatakta basın toplantısı
Ono ve Lennon çifti evlilikleri boyunca ‘barış’ adına birçok eylem düzenledi. Bu eylemlerden en dikkat çekici olanı ise Vietnam Savaşı’nı protesto için “Bed-Ins For Peace” (Barış İçin Yatakta) eylemleriydi. Barış için mücadeleyi kendilerine bir amaç edinen çift yine aynı amaçla 12 şehirde billboard’lara “Savaş biter, eğer sen istersen! John ve Yoko’dan Mutlu Noeller” yazdı. Vietnam Savaşı’nı bir yıldızın ağır politik tutumlarla değerlendirmesi o dönemde büyük bir tehlike olarak yorumlandı. Dönemin lideri Nixon bu tutumlarından dolayı Lennon’u ulusal tehlike olarak gördü ve sınır dışı etmek bile istedi.
Zaman içerisinde aktivist yönü gittikçe kabaran şarkıcı Kraliçe Elizabeth’in The Beatles grubuna verdiği nişanı Britanya’nın Vietnam Savaşı’ndaki ve Nijerya İç Savaşı’ndaki rolünden ötürü geri göndermiş.
Yalnızca müzik değil
Müzik kariyerinin yanı sıra Lennon yaratıcılığını sanatın her alanında konuşturmaktan geri kalmadı. 1964’te ‘In His Own Write’ (Kendi Yazdıkları) ve 1965’te ‘A Spaniard in the Works’ adlı kitaplarını yayımladı. The Beatles üyeleri ile A Hard Day’s Night, Help, Magical Mystery Tour ve animasyon Yellow Submarine filmlerini yaptı.
Lennon’un ölümü
Kısa bir süre müziğe ara verdikten sonra sahalara eşi Yoko ile dönen Lennon yine stüdyodan çıktığı bir gün oldukça üzücü bir şekilde hayatını kaybetti. Hayranı olduğu iddia edilen ve akli dengesi yerinde olmadığı söylenen Mark David Chapman tarafından 8 Aralık 1980 tarihinde New York’ta öldürüldü. Son sözleri “Ben John Lennon, Beatles’ın John Lennon’u” oldu.
Son nefesine kadar barış için mücadele etti
Yaptığı protestolar, ilgi çekici ve belki ideal olarak tanımlanan normlara uymuyor olması bazılarının gözünde onu ‘anarşist’ yapmış olsa da mücadelesi oldukça kıymetliydi. Lennon verdiği bir röportajda “Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana ‘Büyüyünce ne olmak istiyorsun?’ diye sordular. Ben de onlara ‘Mutlu olmak istiyorum’ diye cevap verdim. Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim” demiş.