Çiğse Dedeoğlu
Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 2020 Bütçesi Genel Gelir-Gider raporuna göre hibe kalemi altında savunmaya yapılan harcamalar ile yoksul ve muhtaçlara yapılan yardımların arasında büyük bir uçurum bulunuyor. Özellikle salgın hastalık nedeniyle birçok insanın mağdur olduğu bu dönemde böyle bir farkın olması, devletin önceliği konusunda fikir yürütülmesine olanak sağlıyor.
2019 yılı bütçesinden savunmaya harcanan toplam para 450 milyon TL iken, muhtaç ve yoksullara yapılan yardım 72 milyon 450 bin TL idi. 2020 yılında bu fark daha fazla açılarak, savunmaya yapılan harcamalar, yoksul ve muhtaçlara yapılan harcamanın 8 katı oldu. Koronavirüs sebebiyle birçok insanın işini kaybetmesi/geçici süre çalışamaması ve TL’nin değer kaybıyla halkın ekonomik sıkıntılar çektiği bu zorlu dönemde, savunmaya ayrılan bütçe 200 milyon TL artarken, muhtaç ve yoksullara yapılan yardım yaklaşık olarak 4 milyon TL arttı.
Temmuz ayının verilerine baktığımızda yine benzer bir durum görülmektedir.
Savunmaya harcanan para 122 milyon 874 bin TL iken, muhtaç ve yoksullara yapılan toplam yardım sadece 6 milyon 201 bin 390 TL. Savunmaya ayrılan bütçenin neden bu kadar fazla olduğu ve bu bütçenin neye harcandığı merak konusu olmakla birlikte, yoksul ve muhtaçlara yapılan yardım miktarının bu kadar az olması ise devletin önceliğini gösteriyor.
Verileri karşılaştırınca ortaya çıkan tablo, ülkede ekonomik kriz yokmuşçasına, rasyonel olmayan bir bütçe planlaması yapıldığının göstergesidir.