Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, Fransa’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’ne askeri desteğinin barışa değil, taraflar arasında gerginliğin artmasına, Kıbrıs konusunun bir sonuca bağlanmasının uzamasına hizmet ettiğini belirtti. Ersin Tatar’ın bu ifadeleri, Fransa’nın da bu tavırdan haberi var mı sorusunu akıllara getirdi.
UBP’den yapılan açıklamada, Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Fransa arasındaki 4 Nisan 2017’de imzalanan ‘Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması’nın’ 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girdiğinin Fransa tarafından duyurulduğunu ifade ederek, Kıbrıslıtürklerin eşit ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 21 Aralık 1963’te Kıbrıslıtürklerin devletten atılmasıyla yıkıldığını söyledi.
Uluslararası hukuk bakımından ciddi ayıp
Kıbrıs’ın kuzeyinde bir uluslararası arena tarafından tanınan bir devlet varmış gibi açıklama yapan Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni “Rum devleti” olarak niteledi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası anlaşmalara imza atmaya devam etmesinin, uluslararası hukuk bakımından ciddi bir ayıp olmaya devam ettiğini kaydetti.
Tatar, Fransa’nın durumu bile bile Kıbrıslırumlarla anlaşma yapmasını, 1960 Antlaşmalarına aykırı olarak da niteleyerek, bu anlaşmaların taraflar arasında kurduğu dengeyi bozması nedeniyle tehlikeli bir adım olduğunu söyledi.
Tatar, Fransa’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’ne askeri desteğinin barışa değil, taraflar arasında gerginliğin artmasına, Kıbrıs konusunun bir sonuca bağlanmasının uzamasına hizmet ettiğini belirtti.
Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi üyesi olduğunu da hatırlatan Tatar, Fransa’nın barışın sağlanması ve/veya devam etmesi gibi önemli bir sorumluluğu olduğunu ve bu sebeple Kıbrıs Cumhuriyeti’ne sağladığı askeri desteği kınadığını açıkladı.